2021 – ANUL BOULUI DE METAL – previziunile Maestrului

A sosit vremea să vă prezint aprecierile mele privitoare la Noul An Chinezesc 2021. Tradiția Școlii QITAKY este aceea ca membrii activi să beneficieze de o ”avanpremieră”, într-un cadru mai festiv, la un restaurant chinezesc; unde, ne adunam 50-60 de oameni și, pe lângă plăcerea de a degusta 18-20 de preparate delicioase, cei prezenți beneficiau de o primă audiție a predicțiilor mele. Pandemia ne-a răpit această mică bucurie, dar nu ne poate despărți decât formal. Inimile noastre bat în armonie - indiferent de distanța în kilometri! -și rămânem mai uniți ca oricând.

Lectură plăcută!

DESPRE CALENDARUL CHINEZESC

Conform calendarului tradițional al chinezilor, acesta ar fi anul 4718. Prima zi a Anului Nou astrologic chinezesc este și prima a lunii Tigrului, în timp ce, conform Calendarului Fermierului(Hsia) prima zi a anului Boului este 4 februarie 2020. Precizarea este utilă în stabilirea apartenenței zodiacale a celor născuți înainte de 4 februarie, care vor lua drept valabilă zodia anului precedent. Cu alte cuvinte, zodia de care aparține se consideră a fi cea începând cu prima zi a anului astrologic.

În fiecare an, chinezii își îndreaptă, cu mare interes, atenția către celebrul și milenarul Calendar Hsia (calendarul agricultorilor/fermierilor). Pe măsura scurgerii secolelor, acest calendar s-a îmbogățit tot mai mult cu consemnările extrem de amănunțite făcute de astrologii Imperiului Chinez. Ceea ce a făcut ca statisticile lor să conducă la o creștere impresionantă a preciziei predicțiilor lor pentru fiecare nou an. Să nu uităm că, spre deosebire de abordarea plină de trufie a împăraților Europei, înțelepții Chinei au făcut tot posibilul ca aprecierile lor să nu se bazeze pe date alese în mod subiectiv, ci, pe observațiile obiective făcute asupra aștrilor – care funcționează cu precizie și independent de voința oamenilor.

Dacă lumii occidentale i-a fost impus calendarul gregorian – iar oamenii de știință au fost nevoiți să facă multe calcule și să introducă diverse corecții, pentru a accepta că Anul Nou începe de fiecare dată la 1 ianuarie!... - Orientul a adoptat, cu ceva mai multă smerenie în fața Universului, datele impuse de mișcările aștrilor, precum Soarele și Luna, calculând astfel începerea Noului An în raport cu ciclurile lor implacabile. Din aceste motive, apar, de fiecare dată, diferențe între data începerii unui Nou An conform calendarului gregorian și cea a calendarului chinezesc.

Astfel, în conformitate cu calendarul Solar tradițional (care constă din 15 luni, a câte 24 de zile), anul 2021 începe în ziua de 4 februarie. După calendarul tradițional lunar (alcătuit din 12 sau 13 luni – în funcție de ciclurile selenare – și care poate plasa începutul noului an între 21 ianuarie și 20 februarie), anul 2021 ar începe în ziua de 12 februarie.

Cei mai mulți dintre chinezi urmează mai degrabă calendarul selenar. Dar, pentru calculele astrologice, “Începutul Primăverii”, adică Anul Nou Solar constituie punctul de start al Anului Zodiacal.

ANUL BOULUI DE METAL - GENERALITĂȚI

La 12 februarie, 2021 începe – conform calendarului chinezesc – anul Boului(Bivolului, Taurului). Acesta se va sfârși la 30 ianuarie 2022 și va fi dominat de energia de Metal, fiind numit și Anul Boului de Metal Feminin Yin, asociat cu oțelul, sau armele albe.

În Calendarul Fermierului(Hsia), anul 2021 este simbolizat prin două pictograme chinezești: Metal-Yin și Bou. Metalul-Yin este Stâlpul Ceresc(pictograma așezată deasupra), iar Boul este Ramura Telurică(pictograma așezată dedesubt). Totodată, Boul este energie(element) de Pământ. Ori, cum în ciclul Celor Cinci Elemente - LEMNUL-FOCUL-PĂMÂNTUL -METALUL-APA - Pământul generează Metalul, putem spune că avem de a face cu o combinație armonioasă. Ca atare, ne așteptăm că anul 2021 va fi unul mai liniștit și mai pașnic.

Din altă perspectivă, anul 2021 va fi unul marcat de muncă grea, dar cu recompense pentru zodiile compatibile cu energiile actualei zodii. În vreme ce, pentru nativii din Bou, va fi un an cu multe clipe amare. Vom resimți cu toții greutatea responsabilităților și, față de alți ani, ne vom dubla eforturile pentru atingerea oricărui obiectiv propus. Fiind un an dominat de energia de Metal, va fi util să purtăm accesorii din metal. Vom avea nevoie de multă disciplină, loialitate și o mare capacitate de apreciere a realității palpabile. De la primele clipe ale anului 2021 și până la finalul său, caracteristicile și dinamica lucrurilor și evenimentelor vor câștiga în consecvență, o reconsiderare a tradițiilor, dar și o mondializare a sentimentelor, a spiritului de economie și a înclinației spre a ne disciplina. Astrologia energiilor Feng Shui îndeamnă la stabilitate și prosperitate în cazurile proiectelor pe termen scurt. Adică, orice proiect alcătuit în acest an trebuie atent întocmit, etapă cu etapă, pentru a evita compromiterea viabilității lui; chiar dacă asta presupune mai mult timp consumat pentru concepere. O atitudine prudentă și lucidă va avea efecte pozitive și durabile. Sfat valabil pentru nativii din toate cele 12 zodii. Se recomandă, așadar, tuturor zodiilor ca , în vederea atingerii obiectivelor propuse, să pășească numai pe cărări cunoscute și experimentate anterior, să nu riște căi noi ce par a fi mai facile. Prin urmare, puneți-vă bază pe experiențele anterioare pentru a fi câștigători.

În ciuda faptului că anii zodiei Boului sunt sinonimi cu prosperitatea și consolidarea câștigurilor, mai este de luat în seamă și faptul că există și o latură mai neplăcută, legată de obstacolele ce trebuie depășite pentru a ne asigura de partea frumoasă a acestor ani. Din acest motiv, este necesar să cântărim bine, cu mare atenție și hotărâre toate acțiunile pe care le vom întreprinde, anticipând dificultățile cu care ne-am putea confrunta, fără a renunța la visele noastre. Va trebui să ne concentrăm asupra lucrurilor realiste și concrete, pentru a evita deziluziile amare. Așadar, este de dorit să dovedim, mai întâi, că suntem apți pentru domeniul în care dorim să ne dezvoltăm proiectele.

Nu ne așteptăm la evenimente explozive sau catastrofale, așa încât putem spune că vom avea un an favorabil recuperărilor și consolidării situației materiale, precum și investițiilor pe termen lung(mai ales pentru a ne asigura rezervele necesare în următorii ani neproductivi, până în 2025). Altfel spus, anul 2021 poate fi unul al rezolvării problemelor sub semnul disciplinei extreme în gestionarea timpului și a prudenței.

Rămânând în ciclul Celor Cinci Elemente, am putea să facem o comparație cu situația anului 2018, care a fost al Câinelui de Pământ-Yang, dar Câinele fiind el însuși element de Pământ. Așadar, aceleași elemente, aceeași armonie. Ne amintim că acesta a fost anul în care relațiile dintre Statele Unite și Koreea de Nord s-au îmblânzit, încheindu-se un acord de încetare a experimentelor cu arme nucleare.

În contrast, anul 2019 al Porcului-Yin de Pământ sprijinit pe Apă, a creat ”alunecarea” Pământului pe Apă și, astfel, acordul de pace a fost încălcat, tensiunile dintre aceste țări devenind din nou puternice. Așa cum s-a întâmplat și în relațiile dintre SUA și Iran.

CULORI, NUMERE, FLORI, DIRECȚII NOROCOASE ȘI NENOROCASE ÎN 2021

Culori norocoase

Pentru a echilibra energiile anului, culorile favorabile – în concordanță cu sistemul Celor Cinci Elemente – sunt Verdele(aparținând lojii de Lemn) și Roșul(aparținând lojii de Foc). Pentru cei care doresc să-și sporească norocul la bani, este indicat portofelul de culoarea verde, cu urme fine de roșu. Sau, să poarte accesorii vestimentare, sau amulete care să conțină combinații de verde cu roșu.

În termenii sistemului Celor Cinci Elemente, Lemnul generează Focul, ceea ce poate îmbunătăți calitatea relațiilor sociale și determinarea în a se impune a purtătorului acestei culori. Într-un an dominat de Metalul-Yin, cuplul Lemn-Foc(verde-roșu) conferă mijloacele de a avea mai mult noroc la reînnoirea unor contracte, într-o mai bună gestionare a investițiilor și în planificarea mai bună a proiectelor colective.

Totuși, este bine să vă precizez că alegerea culorilor adecvate este dependentă și de zodie, deoarece fiecare zodie este marcată de unul sau două dintre ele cinci elemente. Astfel, culorile cele mai potrivite pentru fiecare zodie în parte sunt:

ȘOBOLAN - roz, galben, crem

BOU - albastru-marin, portocaliu, gri

TIGRU - verde, turcoaz, galben-pai

IEPURE - bleumarin, roșu-închis, galben-șofran

DRAGON - bleu-ciel, verde-crud, galben-unt

ȘARPE - verde de China, roșu-închis, argintiu

CAL - roșu-carotă, verde-deschis, albastru-ceruleum

OAIE - negru-ivoriu, violet-închis, roșu-rubiniu

MAIMUȚĂ - galben-vanilie, auriu, verde-pal

COCOȘ - oliv, albastru-mineral, gri-deschis

CÂINE - portocaliu, galben-lămâie, gri-perlat

PORC - portocaliu-coral, roz, galben-pal.

Numere norocoase

Cele norocoase din 2021 sunt: 1 și 4. Dar și numerele care conțin cifrele 1 și 4 pot fi de bun augur.

Numere ghinioniste

Sunt 5 și 6, sau orice numere care conțin cifrele 5 și/sau 6( de ex.: 56 sau 65)

Flori norocoase

Sunt recomandate lalelele, florile de piersic.

Directii norocoase

În 2021, orientările norocoase sunt: Nord și Sud.

Directii nenorocoase

Feriți-vă de Sud-Vest.

CALITĂȚILE METALULUI-YIN

Conform principiilor Feng Shui, Metalul este asociat cu durabilitatea, rezistența și loialitatea, ca și cu spiritul de echipă și interesul față de comunitate. Cosmologic, maeștrii chinezi asociază Metalul cu planeta Venus, cu anotimpul Toamnei(perioda recoltelor), dar și cu seceta. Metalul corespunde direcției Vest, legat simbolic de apusul Soarelui. În vreme ce, relativ la corpul uman, are legătură cu plămânii și cu intestinul gros. Dar, mai este asociat și cu culoarea albă precum și cu mireasma picantă(iute). Dacă Metalul-Yang este văzut drept simbol al durității și ascuțimii, ca o sabie care protejează casa, sau ca o coasă/seceră cu care se adună recoltele), Metalul-Yin este privit mai degrabă ca un ornament menit să înfrumusețeze ambientul sau ca un tacâm de metal, menit să ne ajute să ne potolim foamea la mese.

Înainte de a ne cufunda în previziunile pentru anul 2021, ar trebui să analizăm natura acestui an din perspectiva Stâlpului Ceresc și Trunchiului Teluric. Să nu ne lăsăm, însă, înșelați de mesajul de armonie dintre ele, deoarece Metalul-Yin este totuși destul de aspru. Acesta este adesea comparat cu o bijuterie delicată, frumoasă și grațioasă.dar, în același timp, este marcat și de răceala și brutalitatea unui pumnal ascuțit. În plus, semnul zodiacal al Boului este privit de astrologi drept ”pământul iernii” - lipsit de căldură. Cumulând aeste caracteristici reci, vom ajunge ușor să înțelegem că anul 2021 este unul pustiu, arid, înfricoșător și cu multe pericole nevăzute. Metalul-Yin mai este asociat de astrologii chinezi cu frumusețea, deoarece reprezintă pielea delicată, dantura perfectă, sistemul osos armonios proporționat și tenul oval, toate acestea constituind caracteristici ale femeilor moderne cu frumuseți fermecătoare, născute în zile de Metal-Yin. Dintre acestea, am putea să ne gândim la Angelina Jolie, Marilyn Monroe, Prințesa Grace Kelly, Ivanka Trump, Naomi Watts sau Gwyneth Paltrow.

Între bărbați, îi găsim pe cei cu chip de puștani, precum: Bradley Cooper, Christian Bale, Matt Damon, Daniel Craig, David Cameron(fost Prim-ministru al Marii Britanii), George W. Bush, Kim Jong-un și chiar Osama bin Laden.

Dar, să nu uităm că astfel de înfățișări de ”puști nevinovați” pot fi decepționante. Asemenea indivizi pot părea blânzi, moderați, amabili și sofisticați ca niște diamante strălucitoare; dar, e bine să ne ferim de aparențele înșelătoare ale acestora, care ascund în interior pumnalul rece ucigaș. Avem, deci, destule motive să fim prudenți în relațiile cu persoanele de tip Metal-Yin, care pot dezvălui adesea comportamente aspre și care adesea sunt gata să deruleze acțiuni extreme pentru a-și atinge scopurile.

De altfel, unii dintre cei mai faimoși ucigași în serie erau născuți în zile dominate de Metal-Yin. Ar fi de menționat coreanul Cho Seung-Hui, un criminal cu sânge rece, care a făcut 32 de victime în campusul universitar Virginia Tech în 2007. La fel și copilotul sinucigaș al companiei aeriene GermanWings, care în 2015 a deturnat zborul 9625 spre o prăbușire în Alpi, provocând moartea a 150 de călători și a întregului echipaj. În 2011, norvegianul Anders Breivik a împușcat 69 de studenți de pe insula Utoya. În 2014, taiwanezul Cheng Chieh, student la Universitatea locală, a înjunghiat și rănit 24 de persoane, ucigând alte patru în trenul de metrou.

DESPRE BOU(BIVOL, TAUR)

În calendarul Fermierului, Boul(Bivolul, Taurul)este al doilea din șirul celor 12 semne zodiacale. Este element de Pământ și este asociat cu anotimpul primăverii. El mai ascunde și alte două elemente: Metalul și Apa. Ca atare, remarcăm absența totală a Focului, care ”hrănește” Pământul. Din acest motiv, Boul este considerat, între cele Opt Trigrame (Pa Tzu), drept cel mai slab element de Pământ. Astfel, ori de câte ori apare un dezechilibru al Pământului(fie în deficit, fie, în exces), acesta declanșează dezastrele legate de pământ, așa cum ar fi seisme, alunecări de teren, avalanșe(de noroi, sau de zăpadă), cât și erupții vulcanice. Faimosul cutremur Tohoku, urmat de tsunami, din Nordul Japoniei în 2011, s-a produs într-o zi a Boului. Nu putem ignora nici dezastrele provocate de ape, deoarece – așa cum am spus mai sus – Boul conține și o puternică energie de Apă, putând genera inundații, ploi torențiale și chiar celebrele valuri gigantice tsunami.

Nu sunt de neglijat nici șoselele – asociate tot cu Pământul – unde ne vom putea confrunta cu mai multe accidente rutiere sau de cale ferată. Metalul peste Pământ ne sugerează mijloacele auto(turisme, camioane, motociclete) care pot cădea pradă mai multor accidente grave într-un an al Boului de Metal. Ținând seama de ciclurile de 60 de ani ale calendarului chinezesc, putem lua în considerare exemple din anul 1960: pe 17 iunie, un tren care circula de la Paris către Strasbourg, deraia omorând 24 de pasageri și rănind alți 109; pe 10 septembrie, în timpul cursei de Formula 1 din Italia, un Ferrari a scăpat înspre spectatorii de pe marginea traseului luând viețile a 15 dintre aceștia. Ne amintim, cu tristețe, de moartea tragică a Prințesei Daiana, lovită de incompatibilitatea dominată de Pământ: Bou-Oaie-Câine.

În astrologia tradițională chinezească, Boul de Metal se referă la patriarhat, la spiritul etic, și de dreptate, la spiritul constructiv, la sinceritate, intuiție, versatilitate, capacitatea de a munci din greu și de a-i respecta pe cei din jur. La nativul Bou, spiritul prevalează înaintea inimii. Sub influența unei creșteri lente a rigoarei, Boul de Metal are probleme în găsirea strategiei optime pentru a izbândi în toate. Înaintea oriărei acțiuni, Boul trebuie să-și facă planuri bine definite și în detaliu, în care să aibă încredere puternică și o mare capacitate și rezistență fizică. În consecință, semnul acesta zodiacal se poate bucura de mari succese. Nativii din această zodie sunt cei mai nepricepuți în comunicarea cu ceilalți și chiar ajung la concluzia că nu merită efortul de face schimb de idei. Totuși, în perioada anilor zodiei, majoritatea celorlalte semne zodiacale chinezești vor avea șanse de adaptare la multiplele interacțiuni care nu le sunt pe potrivă. În domeniul relațiilor sociale, în acei ani, excesul de mânie poate provoca pagube ireversibile. Zodiile dominate de Yang, în mod deosebit Tigrul, Calul și Câinele, dar și Oaia(aflată în antagonism total cu Boul datorită dominantei sale de Yin), trebuie să fie mult mai vigilente în privința acestei trăsături de caracter, specifică Metalului Yin – element principal al anului selenar 2021. În cazurile unor asemenea alunecări, nativii acestor zodii ar putea să se confrunte cu experiențe neplăcute și chiar rupturi de colaborări, datorate unor atitudini impulsive. În plus, zodiile marcate de Yin și care se hrănesc cu energia de Lemn, cum ar fi Iepurele, Șarpele și Porcul, vor fi aduse vrând-nevrând în situația de a-și reduce creativitatea și flexibilitatea și aspectele de ordine din temperamentul lor. Cu toate acestea, chiar dacă dinamica vieții este mai orientată spre lucrul făcut metodic, spre ordonarea acțiunilor și consistență, vor fi și câteva perioade prospere, capabile să cauzeze înnoiri creative care vor marca imaginea lor în atmosfera care va îmbrăca anul Boului de Metal 2021.

Mai pe scurt: Boul este într-o foarte bună compatibilitate cu Șobolanul, Maimuța și Cocoșul. Complementar, putem adăuga Iepurele și Șarpele. O relație mai indiferentă este aceea cu Câinele. În vreme ce relațiile cele mai rele sunt cu Tigrul, Dragonul, Calul și Oaia.

DIN PERSPECTIVA CELOR PATRU STÂLPI AI DESTINULUI

Persoanele născute în anii 1913, 1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985, 1997 și 2009 se spune că ”ofensează Marele Duce(zeul Tai Sui)”, adică ofensează energia anului lor zodiacal(vezi articolul meu despre astrologia chineză în www.qitaky.ro). Recomandările din astrologia Feng Shui sunt ca aceștia să se protejeze în 2021, purtând un pandantiv din jad, reprezentnd Șobolanul. Astfel, se vor putea apăra de influențele negative ale anului. Printre personalitățile de notorietate cărora li se recomandă asemenea protecție se numără: Merryl Streep, Richard Gere, Lionel Richie, Barack Obama, George Clooney.

Reamintesc că Boul are cel mai puternic conflict cu Oaia(Capra, Berbecul). Prin urmare, persoanele născute în anii 1919,1925, 1937, 1949, 1961, 1973, 1985,1997 sau în 2009 se vor putea confrunta cu situații tulburi, mutări nedorite, accidente sau mari schimbări nefericite. Aceștia se pot gândi la mai multe ocazii de a călători, evitând ciocnirile cu zodia Boului. Este recomandabil să nu pornească la drum în direcția Marelui Duce(Tai Sui) – Nord-Est. Trebuie evitate sporturile cu risc crescut de accidentare(curse cu mașini, zboruri cu parapanta sau cu parașuta). Va fi un an bun pentru schimbarea locului de muncă, sau mutarea sediului de birou, sau chiar mutarea într-o altă locuință. Este bine ca nativii din zodia Oii să poarte pandantivul cu Șobolan, ca protecție. Aceste atenționări sunt valabile pentru personalități cum ar fi: Bill Gates, Bruce Willis, Rowan Atkinson(Mr. Bean), Nicole Kidman, Julia Roberts și Jason Statham.

Pericolele menționate mai sus sunt la fel de probabile chiar dacă sunt persoane care nu sunt născute în ani ai zodiei Oii, ci, într-o zi de Oaie. În aceste cazuri, efectele negative sunt mai severe, În plus, pot să se întâmple rupturi cu soțul/soțis sau cu o altă persoană de sex opus. Deci, trebuie mare atenție, în acest sens.

Vreau să atrag atenția că, aprecierile relațiilor între zodii expuse aici sunt destul de imprecise, deoarece ar fi nevoie de făcut o analiză mai exactă pe baza Celor Patru Stâlpi ai Destinului(anul, luna, ziua și ora nașterii) pentru fiecare persoană. Astfel, se pot identifica și alte incompatibilități, dincolo de cea a anului nașterii.

Tot din această perspectivă, mai este nevoie să luăm seama că Boul este componentă a Celor Trei Pedepse(Penalizări) ale Pământului. Când Boul se întâlnește atât cu Câinele, cât și cu Oaia, se va crea o cantitate mare de energie în exces de Pământ. Ceea ce, la unele persoane se va manifesta prin dificultăți mari în întreținerea unor relații cu alții, probleme cu legea, îngrijorării permanente, accidente rutiere sau chiar cancer.

Ar mai fi de spus că anul Boului este așanumitul ”An al Nobilului” pentru cei născuți într-o zi sau an de Lemn-Yang, Pământ-Yang sau Metala-Yang, sau pentru cei născuți în ani care se termină cu una din cifrele 4 sau 8 sau 0. ”Nobilul” se referă la îngerii din Ceruri meniți să salveze și să ajute.Steaua Nobilului aducând adesea soluții în fața pericolelor și obstacolelor, făcând ca anul să fie mai confortabil și mai lipsit de asperități.

CICLUL CELOR ȘAIZECI DE ANI

În articolul meu publicat în www.qitaky.ro , în 31 decembrie 2020, am explicat care este logica vechilor maeștri tibetani în legătură cu Ciclul celor Șaizeci de Ani. Înțelegem, așadar, că există o repetabilitate a multor fenomene petrecute în plan social, politic, al sănătății, meteorologic, al catastrofelor naturale etc., la fiecare 60 de ani. Este simplu să privim înapoi în istorie, cu 60, 120, 240, 360 ș.a.m.d. ani și să regăsim – desigur, în forme adaptate vremurilor – evenimente care se întâmplă din nou. Spre exemplu, ar trebui să observăm creșterea tensiunilor dintre SUA și URSS, din 1961. A fost anul în care John F. Kennedy și-a preluat funcția de președinte al SUA. El a trebuit să gestioneze celebra Criză a Rachetelor din Cuba, în confruntarea cu Uniunea Sovietică a lui Nikita Hrușciov, ca și cu construirea Zidului de la Berlin. Pe 27 octombrie, s-a ajuns la o amenințare bilaterală între tancurile sovietice și cele americane, la punctul de control Charlie din Berlin declanșându-se Războiul Rece, amenințările cu războiul nuclear, În decembrie al aceluiași an Statele Unite s-au implicat deschis în războiul din Vietnam, trimițând 18000 ”consilieri militari” în zona de sud a țării.

Subliniam mai sus că Metalul-Yin este adesea comparat cu o armă rece și brutală. Astfel, putem asocia acest element cu atacurile teroriste, asasinatele și loviturile de stat. Asemenea evenimente s-au petrecut în anii Boului de Metal 1961, 1901, 1841. De pildă, primul Război al Opiumului s-a manifestat prin ciocniri dure între armatele Marii Britanii și cele imperiale ale dinastiei Qing. Anul 1841 a fost cel mai violent al acelei perioade, ajungându-se la Tratatul de la Naking, în 1842. Înfrântă, China a fost nevoită să renunțe la teritoriul insulei Hong Kong, aeasta devenind colonie a Coroanei Britanice pentru 99 de ani.

Anul 1901 a fost marcat de asasinate și tentative de asasinare. Victime au fost Președintele Statelor Unite William McKinley(ucis în New York) și Împăratul german Wilhelm II(acesta a supraviețuit atentatului). Dar, în 1961, a fost asasinat și Prim-ministrul Republicii Democratice Congo, Patrice Lumumba.

În aprilie 1901, a fost o tentativă de lovitură de stat împotriva șefului statului portughez Antonio Oliveira Salazar. În vreme ce, în Korea de Sud, Park Chung-hee a preluat puterea prin lovitură de stat militară pe 15 mai. Pe 30 mai, șeful despotic al Republicii Dominicane a fost ucis într-o ambuscadă. Pe 28 septembrie, o lovitură de stat militară se petrecea la Damasc, Siria; de aici, a rezultat unificarea Republicii Arabe Unite cu Republica Siria. Pe 19 noiembrie, avea loc o nouă lovitură de stat militară, care zdrobea regimul Trujillo. Și exemplele ar putea continua.

Aceste evenimente ne pot contura așteptările din 2021.

DEZASTRE NATURALE ȘI ACCIDENTE CATASTROFALE

Din perspectiva fenomenelor naturale catastrofale, putem constata că anii Boului de Metal-Yin au adus multe dezastre. Ne-am putea aminti de cutremurul din Marea Neagră din 1901 – cunoscut și sub numele de ”Cutermurul de la Balcic” - cu magnitudinea de 7,2 Richter. Acesta a fost catalogat drept cel mai puternic seism din istoria Mării Negre. În sudul Țării Galilor, un grav accident minier umbrea luna mai, răpind viețile a 81 de mineri. În iunie 1961, un alt cutremur, de gradul 6.5, a zguduit regiunea Karakore din Etiopia. Pe 8 iulie, o explozie mare într-o mină din Cehoslovacia a făcut 108 victime. În 10 ianuarie, 1962(încă în anul chinezesc al Boului de Metal), o avalanșă de noroi și gheață(cu o lărgime de 1000 metri și înălțimea de 12 metri) a ucis în Peru 4800 de oameni.

Vom continua să asistăm la noi dezastre naturale – ca și în 2020 – precum seisme, alunecări de terenuri, inundații cu ape sau cu noroi, accidente aeriene și maritime. Nu vor lipsi nici dezastrele ecologice. Și, nici de pandemie, sau alte epidemii nu vom scăpa; acestea vor domina încă viața întregii planete.

Absența energiei de foc continuă ceea ce a început în 2020, adică dominația puternică a energiei de Apă.

Ceea ce se traduce prin riscuri mari de dezastre marine și aeriene. Analele americane consemnează un imens incendiu în Jacksonville, Florida(SUA) care a distrus 2368 e clădiri. În 15 februarie 1961, zborul SABENA 548 se prăbușea în Belgia, făcând 73 de morți. Un vas de călători se exploda în largul coastei Dubaiului, pe 8 aprilie, omorând 238 de pșasageri și pe membrii echipajului. Pe 8 noiembrie, zborul 201.8 al companiei aeriene Imperial Airlines se prăbușea pe teritoriul statului Virginia, luând viețile celor 77 de persoane de la bord. Iar, în 17 decembrie, în Brazilia, cortul care adăpostea un circ lua foc, omorând peste 500 de oameni.

Așadar, avem perspective cam sumbre, din acest punct de vedere.

PROGRESE ȘTIINȚIFICE ȘI TEHNOLOGICE

Pe de altă parte, nu pot să trec peste faptul că epoca Boului de Metal este marcată și de spiritul inovator. De exemplu, anul 1961 a beneficiat de importante explorări ale spațiului cosmic. A fost anul în care Uniunea Sovietică a lansat, pentru prima oară în istorie, un om la bordul unei nave spațiale. Yuri Gagarin a plecat pe 12 aprilie să zboare pe orbita terestră. Un al doilea cosmonaut sovietic Gherman Titov a fost trimis în spațiu pe 6 august. Tot URSS a reușit să trimită o navă de explorare a planetei Venus; Venera 1 a părăsit Pământul pe 12 februarie, în același an. Dar, tot în 1961, Statele Unite reușeau să-și trimită primul lor cosmonaut – Alan Sheppard; mai ntâi, pe 5 mai și, din nou, pe 21 iulie. Este greu de explicat de ce un an al Boului de Metal-Yin a generat acest avânt în explorarea spațiului. Poate că forma ascuțită a unui pumnal ar semăna cu aceea a unei rachete cosmice.

Vom vedea ce turnură vor lua lucrurile în 2021, după ce Președintele Donald Trump a cochetat cu ideea înființării Forței Spațiale Americane, a cărei primă ramură militară a fost instituită ca Forțele Aeriene Americane în 1947. Tot el a făcut referiri serioase la programul Artemis al NASA privind formarea, până în 2024, a unei echipe lărgite de explorare a Selenei și utilizarea celui mai apropiat corp cosmic ca bază de antrenament în vederea explorării planetei Marte în anii 2030.

SĂNĂTATE

Conform Medicinii Tradiționale Chinezești(MTC), energia de Metal se corespunde aparatului respirator(plămâni, trahee, nas) și intestinului gros; ca și pielii și părului corpului uman. Dar, Metalul are nevoie de Foc, pentru a întreține aceste componente ca instrumente utile. Ori, așa cum am arătat mai devreme, anul acesta va fi complet lipsit de Foc, ceea ce va însemna un exces al Metalului, adică la nivelul plămânilor, generând în continuare afecțiuni pulmonare grave., făcând ca virusul COVID-19 și mutațiile sale să rămână principalul vinovat pentru pandemie și efectele sale dezastruoase. Prin urmare, vom asista în continuare la trendul îmbolnăvirilor și la o mai mare expunere la infecțiile gripale (de toate tipurile) care vor afecta plămânii, cavitatea nazală și pielea, părul, ca și funcționarea intestinului gros.

Mai mult, absența totală a Focului va slăbi și prezența Pământului(asociat cu splina și pancreasul, stomacul, cavitatea bucală), determinând și o slăbire a aparatului digestiv și mărind numărul bolnavilor de diabet. De asemenea, organele din loja de Foc se vor resimți, favorizând afecțiunile cardio-vasculare, ale intestinului subțire(responsabil de absorbția factorilor nutritivi), precum și scăderea energiei vitale și determinând creșterea incidenței depresiilor, anxietății, atacurilor de panică și a sentimentului de frică excvesivă. În același timp, excesul de Apă din 2021 va putea afecta și aparatul urinar și organele reproductive.

Prin urmare, vedem că principalul vinovat este lipsa energiei de Foc. Pentru a putea echilibra lucrurile, ar trebui să consumăm mai multe suplimente alimentare precum Coenzima Q10, antioxidanți și vitamine naturale provenite de la producători de încredere. De asmenea, este recomandabil să accesăm mai mult zonele cu aer curat, ozonat de la munte și să ne ferim cât mai atent de afecțiuni respiratorii – care, anul acesta, pot lua forme mult mai grave.

Fiind vorba de anul Boului, trebuie să mă refer la sănătatea nativilor din această zodie. Datorită stilului de muncă asiduă și a personalității sale încăpățânate, Boul petrece prea mult timp cu munca, acordându-și prea rar timp pentru relaxare. Adesea, uită să mănânce și asta îi poate produce tulburări ale tractului digestiv, mai ales la nivelul intestinului. Prin urmare, ar trebui să se odihnească mai mult și să-și acorde timp pentru toate mesele principale, cu regularitate. Ceea ce îi va crește eficacitatea la lucru.

BANI, CARIERE, NOROC

Anul 2021 este favorabil acelora care, în propriile afaceri sunt implicați și foarte serioși, câștigând admirația(și invidia!) și respectul celor din jur. Nativii tuturor zodiilor vor trebui să-și reconsidere prioritățile cu mai multă luciditate și meticulozitate. Să nu uităm că energia zodiei Boului determină mai multe dificultăți în obținerea unor noi câștiguri în munca fiecăruia. Ca atare, toate companiile – mari, sau mai mici) trebuie să-și capitalizeze cu seriozitate calitățile intrinseci pentru a-și asigura eficiența producțiilor lor și comunicarea internă și externă. Cei înțelepți vor înțelege că lipsa creativității latente din acest an nu va însemna o ușă deschisă către orice fel de comportament., atâta vreme cât 2021 este caracterizat prin justețea și minuțiozitatea Boului. Cu alte cuvinte, cei care s-au obișnuit cu furtul proprietății intelectuale(invenții, inovații) a altora, ca și cum asta ar fi ceva firesc în scopuri comerciale, se vor trezi că vor rămâne în urma adevăraților creatori și, în plus, vor fi urmăriți de multe ghinioane.

Cei ce lucrează în companii mari sau mai mici, vor trebui să fie în mod deosebit onești și transparenți cu colegii și managerii lor. Cheia atingerii unor astfel de atitudini este promovarea, sau susțșinerea puternică în momentele grele, ca de pildă; reînnoirea managemantului, primele anuale, distribuirea corectă a dividendelor. În acest fel, calitatea inițiativelor, circumscrise valorilor loialității și perfecționismului zodiei Boului, la rândul lor încadrate în raelismul exacerbat, pot deveni cele mai râvnite comori profesionale ale anului.

ECONOMIE

Excesul de energie de Apă continuă să umbrească zilele anului 2021. Vom vedea mult pesimism, cinism și disperare. Toate vor contribui la declinul în curs al economiei mondiale. În toate domeniile de activitate se va instaura o încetinire a proceselor de revenire. Criza se va adânci! Așa cum am prevăzut, încă din 2020, lipsa totală a energiei de Foc până în 2025, va face ca piața mondială să se târîască din greu, încă multă vreme pentru a supraviețui.

Totuși, imdustriile caracterizate prin energia de Foc vor prospera, deoarece Ciclul celor Cinci Elemente(Wu Xing) ne arată că Focul domină Metalul. Ori, Metalul este considerat a fi banii Focului. Din categoria industriilor de Foc fac parte: energetica, producătorii de energie, restaurantele(reorganizate pentru a deveni funcționale , pe timpul pandemiei), precum și divertismentul.

Industriile caracterizate prin energia de Pământ vor avea, de asemenea, succes, deoarece Pământul în exces domină Apa, dar și hrănește Metalul. Aici, Metalul are semnificația de activitate și productivitate; în vreme ce Apa ascunsă în structura energetică a Boului are și ea semnificația de bani ai Pământului. Dintre industriile de Pământ remarcăm pe aceea a imobiliarelor, a lucrărilor de pământ(tunele, construcții de drumuri etc.), industria de softwear și dezvoltarea de noi tehnologii.

Industriile asociate cu energia de Metal vor înfrunta un an cu o concurență acerbă. Între acestea, se numără industria automobilelor, cea a aplicării tehnologiilor, domeniul bancar și cel al construcțiilor de mașini.

Industriile asociate cu Apa nu se vor bucura de venituri suficiente, tot din cauza absenței totale a Focului(care reprezintă banii Apei). Mă refer la expediții de mărfuri, transporturi, comunicvații și producerea-vânzarea de băuturi.

La fel se conturează lucrurile și în industriile de Lemn, având în vedere că Boul reprezintă banii Lemnului, iar acest element are o prezență foarte anemică în 2021. Aici, vorbim despre modă, media, editarea și vânzările de cărți, dezvoltarea mediului și măsurile de contracarare a shimbărilor climatice.

În concluzie: industriile ce aparțin de Foc și Pământ vor prospera; în vreme ce restul domeniilor vor avea de suferit pierderi sau, cel puțin, urcușuri foarte dificile.

Agricultura, agroafacerile și toate sectoarele asociate lor sunt cele care au cele mai mari șanse de a obține succese răsunătoare, în 2021.

SOCIETATE, POLITICĂ

Aș continua să subliniez – ca și anul trecut – importanța energiilor regenerabile și a protecției mediului. Țările rămase în urmă - printre care și România – în tratarea deșeurilor din material plastic vor începe, în sfârșit(!!!), să implementeze politici naționale, în acest sens. Vor insista pe conștientizarea populației asupra eliminării materialelor nebiodegradabile în favoarea celor de unică folosință. Regiunile de pe glob care sunt afectate de secetă caută cu disperare să mențină o producție agricolă eficientă prin metode performante, cum ar fi permacultura(revenirea la ecosistemele agricole tradiționale), reîmpădurirea și exploatarea ecosistemelor locale simultan cu conservarea resurselor naturale. Să ne amintim că refacerea suprafețelor împădurite înseamnă o mai vastă absorbție a CO2 din atmosfera poluată, refacerea climei locale și îmbogățirea solurilor cultivabile.

Politica, la toate nivelele, va fi dominată de conservarea și cultivarea patriotismului și a valorilor tradiționale, mai înainte de promovarea noutăților tehnologice care ar putea altera mediul natural. Mai mult: noii veniți în cercul țărilor care aplică politici naționale și mondiale de protejare a mediului și care au pe harta lor nativă energia de Metal din plin vor simți necesitatea presantă de de a-și crea o prioritate din aceste politici. Chiar dacă asta ar însemna o transformare fără rușine a realităților lor, în beneficiul lor. Aceste transformări pot fi chiar brutale, ținând seama de faptul că zodia Boului este recunoscută pentru spiritul său autoritar latent.

Există politicieni care sunt capabili de orice pentru a-și atinge scopurile, fiind în stare să-și schimbe radical principiile pe care altădată le afișau cu mândrie. Neinspirați și ușor panicați de schimbările rapide aduse de societatea de azi, ei vor încerca să se agațe de trenul noii ere; iar acest ”tren” nu ar ezita să-i debarce în vechea lor ”gară”, dacă nu vor reuși să facă eforturile reale și dedicate pentru schimbările profunde care să vină în folosul cetățenilor și nu al cercurilor de putere.

Din această perspectivă, printre măsurile ce vor trebui aplicate pentru întărirea democrației în lume și pe care le vor propovădui viitorii candidați se vor regăsi și acelea care conțin cele mai ascuțite instrumente:

  • reforma radicală de consolidare a partidelor politice
  • creșterea protecției jurnaliștilor și a surselor lor de informare
  • participarea mai intensă a cetățenilor-consumatori la conservarea drepturilor lor fundamentale(procesarea datelor personale, proveniența, calitatea și corecta inscripționare a produselor de larg consum etc.)

DRAGOSTE, PRIETENI, FAMILIE

Anul 2021 anunță, cu surle și trâmbițe, întâietatea acordată familiei. Și, în mod special, bunăstarea, educația copiilor. Dacă ținem seama de faptul că ne aflăm într-un an dominat de Metalul-Yin, asociat cu datele astrologice ale zodiei, este clar că indicatorii romantismului și priorităților familiei sunt foarte posibili. Spiritul conservator și tradiționalist al Boului promovează mediul familial, cu toate valorile sale tradiționale. Atunci când fiul/fiica va cere ajutor material ca să facă o căsătorie religioasă, va primi un sprijin cald și necondiționat. În vreme ce, dacă un alt fiu/fiică va alege un mod de viață de neînțeles în fața părinților săi, se va lovi de un zid de intoleranță. Ba, chiar mai mult decât posibilele chestiuni de moralitate: orice manifestare de generozitate, din partea familiei sau prietenilor va primi un răspuns pozitiv doar dacă ajutorul este cuantificat în concordanță cu meritele celui care cere. De asemenea, motivările cele mai profunde ale celui ce va solicita o donație sau un credit vor fi analizate și discutate pentru a identifica valoarea reală a cheltuielilor pe care le are în proiectul său. Așadar, doar cel ce va dovedi curaj și stabilitate în acțiunile sale trecute poate spera la un credit sau o finanțare

Respectul pentru ceilalți și pentru ideile lor, ca și pentru valorile lor, va fi fundamentul oricărei relații de prietenie sau profesionale, sau pentru acordarea de asistență.

Anul 2021 încurajează în mod special pe cei sceptici și pesimiști să aibă mai multă încredere în viață și în cei din jur. Dar, cu grija permanentă de a menține o disciplină riguroasă – chestiune esențială pentru evoluția pozitivă a oricărei ființe umane.

ESTE UN AN BUN PENTRU A FACE COPII?

În tradiția asiatică, anii zodiei Boului sunt considerați a fi cei mai buni pentru a contempla minunea apariției unor noi copii într-o femilie. Cu excepția zodiei Oii(Caprei, Berbecului), toate celelalte zodii privesc cu calm și încântare nașterea unui copil - fie că e vorba de un băiat, fie o fetiță – în anul acesta. Cei mai favorizați părinți, în 2021, sunt aceia născuți în anii zodiei Boului, Șarpelui, Șobolanului și Cocoșului.

O PRIVIRE DE ANSAMBLU SUMBRĂ...

Revenind la Sistemul celor Cinci Elemente(Wu Xing), vă reamintesc că Focul reprezintă fericirea și optimismul. Acest tip de energie și-a făcut simțită prezența în anii 2013 și 2017. Prezența acestui tip de energie poate genera o mai mare încredere a oamenilor în mersul economiei mondiale și, în consecință, poate promova performanțe notabile în domeniul bursier. Așa se explică explozia burselor din lume în anii mai sus emnționați. Dar, ciclul Focului a luat sfârșit la capătul anului 2017 – anul Cocoșului de Foc-Yin. A urmat anul Câinelui(în esență, Pământ) 2018, care a ”îngropat” Focul, dând declicul pentru o frânare a economiei, cu profituri finale tinzând către zero.. Anul Porcului de Pământ-Yin 2019 a fost momentul dispariției totale a Focului din tabloul energiilor acelei perioade, Astfel, pesimismul – specific energiei de Apă – a început să crească. Drept urmare, economia mondială a fost puternic influențată de războiul comercial dintre SUA și China, generând incertitudini și lipsa de credibilitate a investitorilor de pe întreg mapamondul.

Să remarcăm că anii 2019, 2020 și 2021 aparțin, în cea mai mare parte, Apei și Metalului, în vreme ce Focul își va face din nou apariția de abia în 2025! Ca atare, mediul economic mondial este tot mai îngreuiat, mai întunecat și cu un ritm extrem de încetinit în 2021.

Să ne reamintim de recesiunea economică din perioada 2008-2012. Abia în 2013, Focul a reapărut în matricea energetică. Așa se explică și pandemia de COVID-19. Aceasta a generat bariere de netrecut alcătuite din sentimentul de teamă, care a condus la blocajul internațional al călătoriilor și afacerilor, dând naștere acestui impact economic extrem de grav, în toată lumea.

Intrăm într-un an 2021 marcat de puternica influență a Apei, care va continua să adâncească umbra temerilor puternice peste toată omenirea. Declinul economic continuu va forța investitorii să fie mult mai rezervați, iar publicul general să cheltuie mai puțin, scăzând serios cererea de mărfuri pe piață.

În general, anul Boului de Metal-Yin - în care Metalul-Yin, sprijinit pe un Pământ slab(instabil) – este simbolul unei atmosfere generale reci și tăioase, va incita la disarmonie, conflicte, asasinate, și terorism. Declinul economic tot mai accentuat va genera mai multă neîncredere, tulburări sociale, lupte politice acerbe, tensiuni internațipnale, asasinate politice, răzbunări criminale, tâlhării însoțite de ucideri, subversiuni și lovituri de stat.

În plus, natura drastică și extremistă a Metalului-Yin va dezlănțui serii de crime brutale, cu sânge rece, ceea ce va crește considrabil intensitatea trăirilor emoționale negative ale populației globului – un motiv suplimentar pentru scăderea importantă a imunității la infecțiile virale și alte boli. Tot mai mulți vor alege calea violenței în realizarea aspirațiilor lor ideologice și vor recurge la proteste dure, demonstrații de masă și accentuate sentimente antiguvernamentale.

Vom continua să asistăm la noi dezastre naturale – ca și în 2020 – precum sisime, alunecări de terenuri, inundații cu ape sau cu noroi, accidente aeriene și maritime. Nu vor lipsi nici dezastrele ecologice. Și, nici de pandemie, sau alte epidemii nu vom scăpa; acestea vor domina încă viața întregii planete.

FENG SHUI

Așa cum se știe deja din studiul Stelelor Zburătoare, în fiecare an energiile locuințelor și ale spațiilor de afaceri se modifică. Ceea ce rezultă din relocările Stelelor benefice și ale celor nefavorabile, încă de la începutul anului chinezesc 2021(12 februarie).

Astfel, steaua nenorocoasă numită Cinci Galben, care simbolizează obstacole și ghinioane, se va găsi în sectorul de Sud-Est. Aici, este bine să instalăm un set de 6 clopoței metalici de vânt, care să disipe energia negativă a Stelei 5. Lunile cele mai periculoase vor fi Aprilie, Octombrie și Ianuarie(2022).

Următoarea Stea periculoasă este cea cu numărul 2, aducătoare de boli și anxietăți. Ea se va găsi în sectorul Nordic. Metoda clasică a chinezilor este șiragul de 6 monede chinezești legate cu șnur roșu, sau un vas de culoare albastru-cobalt, în care se pune o pânză de catifea roșie și 6 monede(ele pot fi de orice proveniență, dar să reprezinte o perioadă economică înfloritoare a țării unde au fost utilizate).

Așa cum am spus mai sus, Marele Duce(Tai Sui) se va amplasa anul acesta la Nord-Est. Din acest motiv, este bine să evităm lucrări de pământ, sau construcții noi în această parte a proprietății. Nu este bine nici să ne deplasăm pe această direcție, în călătoriile noastre pe distanțe mari.

Nu este recomandabil nici să stăm cu spatele spre Est, deoarece vom fi agresați de Cele Trei Energii Negative(se mai numesc și Trei Ucigași) ne vom lovi de multe ghinioane. Nici cu fața spre Sud-Est nu este bine să stăm, aceasta fiind ocupată de Marele Duce.

Steaua 3, a certurilor și furturilor se va găsi în sectorul de Sud-Vest, unde ar fi utilă prezența unei bucăți de hârtie(sau carton) de culoare roșie.

Stelele 6 și 7 pot genera scandaluri și/sau probleme cu legile. Se recomandă să amplasăm câte o vază de sticlă transparentă cu trei bambuși în centrul palierului, precum și la Nord-Vest.

ALTE OBSERVAȚII

Ar mai fi de punctat câteva lucruri interesante, legate de liderii mondiali actuali. Știm deja despre scandalul fără precedent creat de Președintele Donald Trump. Deși anul 2021 este unul favorabil pentru el, totuși zodia Boului va crea ceea ce în astrologia Feng Shui se cheamă Cele Trei Penalizări ale Pământului. Ceea ce îi va aduce mari provocări și mulți inamici. Nu pot să nu remarc, însă, că nou alesul Președinte Joe Biden este un tip de natură Foc-slab, iar metalul și Pământul anului 2021 îi creează un teren nefavorabil. Ca atare, va avea de îndurat un an foarte plin de greutăți, până îi va veni salvator 2022, anul Tigrului de Pământ.

Anul 2021 este unul foarte favorabil Președintelui Rusiei, Vladimir Putin, ajutându-l să-și întărească puterea și să rămână omul puternic al Rusiei și al planetei.

Metalul și Pământul îi vin în sprijin și dictatorului Koreei de Nord, Kim Jong Un, dar se va confrunta în acest an cu o concurență neașteptată. Va fi nevoit să-și împartă puterea cu sora sa Kim Yo-jong. Trebuie să atrag atenția asupra faptului că lipsa Focului va continua să-i șubrezească sănătatea.

În 2020, Președintele chinez Xi Jinping a avut o stare conflictuală cu Șobolanul. Anul acesta, însă, conflictul dispare și Metalull(care înseamnă bani)și Pământul(inteligența) vin în sprijinul său; asta se traduce prin faptul că vom vedea o Chină recâștigându-și stabilitatea și prosperitatea economică, în condițiile crizei mondiale.

Adrian Florea

Mare Maestru Internațional de Qigongn - SIFU 2

Maestru Feng Shui

Doctor în Medicină Naturală(World Organization for Natural Medicine - WONM)

Doctor în Medicină Umanitară(WONM)

Specialist în Nutriție și Dietoterapie Chineză

No Comments Yet.

Leave a comment