EDUCAȚIE, AUTOCONTROL, AUTODISCIPLINĂ prin ARTA AUTOAPĂRĂRII

O scurtă poveste cu tâlc

Undeva, pe străzile aglomerate ale Hong Kong-ului, în plină zi, un bătrânel chinez, alerga cu disperare prin mulțimea de trecători. În ciuda faptului că toți cetățenii acestei enclave respectă cu strictețe regulile circulației pemstrăzi, bătrânelul încalcă tocmai pe cea mai elementară dintre ele: traversează strada pe culoarea roșie. Gestul nu trece neobservat de către polițistul din intersecție, care îl oprește pe fugar și, privindu-l mai atent, chiar îl și recunoaște, adresându-i-se cu un amestec de respect și surprindere: Maestre, ce se întâmplă cu dvs?! Niciodată nu v-am văzut și nu am auzit ca dvs să încălcați vreo regulă. Cum îmi puteți explica ceea ce ați făcut mai adineauri? Gâfâind, Maestrul a răspuns: Mă urmărește cu insistență un individ care vrea să mă bată... Zâmbind și surprins mai tare, polițistul spune: Bine, dar dvs sunteți un Mare Maestru în arte marțiale. Cine ar putea să vă administreze tocmai dvs o bătaie, când se știe că ar fi de ajuns o singură mișcare și l-ați putea ucide , sau cel puțin schilodi pe un asemenea nesăbuit?! Iar, Maestrul răspunde: Tocmai de aceea fug de el! Pricepând înțelepciunea Maestrului, polițistul i-a permis să-și continue cursa. Dar, între timp, un tânăr vânjos – urmăritorul bătrânelului – l-a ajuns din urmă, s-a așezat în calea lui și i-a strigat: Cum poți să mai pretinzi că ești un Mare Maestru al luptelor, așchimodie bătrână ce ești?! Să-ți arăt eu că nu mai poți fi nici pe departe un Maestru! Și, fără să mai stea pe gânduri, tânărul cel voinic i-a aplicat o lovitură rapidă și puternică de pumn în figură. Maestrul nu a schițat nici un gest de apărare. Fața sa a rămas ca de piatră, fără nici un semn de lezare. În schimb, pumnul agresorului său s-a ales cu fracturi multiple la toate falangele, până la încheietura palmei...

Comentarii?

Întâmplarea este reală, dar poate veți fi tentați să spuneți: Pare de necrezut, dar așa ceva este posibil doar după zeci de ani de antrenamente, de care a avut nevoie acel Maestru. Noi, cei care am începe abia acum, nu avem nici o șansă de a-l egala.

Răspunsuri

Mi-am dorit să vă transmit, prin această relatare, mai întâi de toate, spiritul adevărat, originar al artelor de luptă ca autoapărare.

Trebuie să ținem seama de faptul că Marele Creator ne-a înzestrat cu o multitudine de mijloace de autoapărare. Acestea sunt grupate sub denumirea simplă de ”imunitate”. Dar, imunitatea nu se reduce la capacitatea de a ne proteja de efectele patogene ale microbilor, bacteriilor sau virușilor. Există mecanisme complexe care veghează și acționează atunci când se produc anomalii funcționale în organismul nostru. Așa cum există și mecanisme de refacere a zonelor slăbite, sau cele care ne organizează mintea să ne ferim de factorii periculoși pentru integritatea corpului sau chiar salvarea vieții.

Așa cum învățăm să evităm acele surse periculoase, putem adăuga învățăturilor noastre și tehnici suplimentare de apărare și (eventual) contraatac față de persoanele care ar încerca să ne rănească sau chiar să ne ia viața.

Celebrii samurai, remarcați încă din secolul VIII, aveau obiceiul ca, înaintea unei confruntări importante, să scrie o poezie cu reguli foarte stricte: trebuia să conțină exact 13 silabe. Poezia se numea haiku și dovedea o sensibilitate extraordinară; în contrast cu duritatea a ceea ce făcea samuraiul. Iată un exemplu:

Lumina Lunii

de toamnă – un vierme

ce sfredelește în liniște

o castană.

Matsuo Basho(1644-1694)

O dovadă de netăgăduit a faptului că în confruntarea cu pericolul ai nevoie de delicatețea sufletului pentru a găsi forța de neînfrânt a trupului.

Motive împotrivă

Mulți sunt aceia care se tem de câteva lucruri.

Mai întâi, apare temerea legată de vârstă. Ei spun: la vârsta mea, aș mai avea puterea de a practica un asemenea sport de forță?

Apoi, intervine auto-subestimarea: păi, eu nu o să pot niciodată să fac ceea ce îmi arată filmele și/sau antrenorul meu.

Se mai adaugă și motivația: mie nu-mi place violența; nu aș putea să bat pe cineva ca să îl domin și, cu atât mai puțin să omor pe cineva care m-ar ataca letal.

Argumente pro

În urmă cu peste 40 de ani, îngrijorate de influența modului de viață american și occidental, autoritățile japoneze au hotărât că este cazul să se intervină în sistemul educațional național prin introducerea în programele grădinițelor, școlilor, liceelor și universităților studiul artelor de luptă. Privind în istoria poporului japonez, responsabilii din domeniul educației au remarcat că – în ciuda durităților, devenit legendare – epoca shogunatelor a adus, pe parcursul celor circa 1000 de ani ai săi, spiritul perseverent, curajos, loial și creativ al celebrilor samurai. Acesta a fost indus întregii populații nipone, rezultând în ceea ce se mai poate vedea și azi în comportamentul majorității locuitorilor Țării Soarelui Răsare. Vedem la japonezi un adevărat cult al respectului civic; al loialității față de țară și față de companiile la care muncesc; al respectului față de natură și al devotamentului până la sacrificiu față de principiile pe care le urmează; al seriozității cu care abordează fiecare subiect, fără a neglija nici un amănunt. Legenda bătrânicii care venea zilnic la malul unui râu cu o bucată de fier în mână și o freca de o piatră este încă vie aici. Bătrânica dorea să-și facă un...ac de cusut! Așa se explică faptul că, deși lipsită de aproape orice resurse naturale importante, Japonia a devenit una dintre cele mai mari puteri economice și industriale din lume.

Aceste motive i-au făcut pe decidenții japonezi să implementeze obligativitatea studiului și practicării artelor de autoapărare în educația tineretului. Astfel s-a înviorat din nou spiritul creativ, inventiv, perseverent și de devotament al unui popor demn de toată admirația.

Îndemn

Dragi români, nu vă căutați motive pentru a rămâne în sedentarism, în contemplarea și criticarea faptelor celor din jur!

Nu vă subestimați potențialul și capacitățile fizice și spirituale!

Nu vă resemnați în fața vieții și a morții!

Urmați exemplul japonez!!!

Construiți-vă și reconstruiți-vă spiritul, gândirea și trupul!

Cursurile de autoapărare oferite de Școala QITAKY-QIGONG, sub îndrumarea Marelui Maestru Adrian Florea vă pot ajuta să vă creșteți respectul față de voi înșivă și încrederea în forțele proprii, să fiți mai puternici pentru că deveniți mai înțelepți. Adevărații oameni puternici sunt aceia care, știind că sunt bine antrenați și mai puternici decât alții, sunt mai capabili să se abțină de la violență – fie ea și numai verbală -, să evite conflictele cu calm și inteligență, impunându-se în mod subtil în fața oricăror agresiuni. Samuraii aveau obiceiul ca, înaintea unei confruntări, să scrie un scurt poem, alcătuit exclusiv din doar 13 silabe: haiku. Era o revărsare de sensibilitate și iubire de viață și de natură, care construia de fiecare dată echilibrul emoțional și spiritul de luptător.

Noi nu vă învățăm să deveniți niște bătăuși calificați, buni de competiții de arte marțiale. Pentru că noi vă învățăm să vă controlați emoțiile și corpul, să vă mențineți un tonus care să contrazică mereu vârsta cronologică.

Așadar

Începând de luni, 15 aprilie 2019, orele 20.00, s-a creat o nouă grupă de ”luptători contra propriilor slăbiciuni și temeri”.

Ne vom întâlni în fiecare luni și vineri.

Nu contează vârsta! Puteți veni împreună, părinți/bunici cu copii/nepoți.

Vă așteptăm la sala de sport a Colegiului Național ”Sf. Sava” din București, str. General Berthelot 23. Înscrierile și plata taxei se fac chiar acolo.

Taxa este de 25 lei/pers/ședință, sau 160 lei/pers/lună.

Cei care participă și la antrenamentele de Qigong vor plăti 35 lei/ședință, respectiv, 220 lei/lună.Taxa acoperă ambele antrenamente.

Rețineți sloganul antic al maeștrilor veritabili ai artelor autoapărării: Mai bine evită, decât să verifici; mai bine verifică, decât să rănești; mai bine rănește, decât să schilodești; mai bine schilodește, decât să ucizi! Pentru că nimic nu poate înlocui viața.

Această înțelepciune este credința noastră, a celor ce urmăm școala

QITAKY-QIGONG

No Comments Yet.

Leave a comment