Feng Shui – geomantie chineza

sau

ARTA TERAPIEI PRIN AMBIENT

aimosul si neuitatul Bruce Lee purta si numele de Xiao Loong - în traducere: Micul Dragon. În traditia antica a chinezilor, Dragonul a reprezentat întotdeauna semnul puterii, al protectiei si întelepciunii, dar si al fortelor de nestavilit atunci când miticul personaj era suparat. Când noul star de cinema si-a construit o casa noua în cartierul Kowloon din Hong Kong, cartier cunoscut si ca loc al Celor Noua Dragoni, acest gest a fost considerat de expertii geomantiei drept o lipsa de respect fata de stramosi. Ei l-au sfatuit pe Bruce sa-si protejeze casa si viata asezând deasupra intrarii principale o oglinda Pa Kua (oglinda circulara, încadrata de un octogon ce contine cele opt trigrame taoiste). Nimeni în Hong Kong nu îndrazneste sa-i ignore pe specialistii geomanti; astfel încât oglinda Pa Kua si-a luat locul indicat. O tornada înfricosatoare a facut ca oglinda sa dispara de pe casa lui Bruce Lee si, curând - lipsit de protectie - marele star al artelor martiale si-a gasit moartea la numai 32 ani…

Sa fie vorba doar de vreo superstitie?! Vreo naivitate în care cred peste un miliard de oameni de pe aceasta planeta?

Nu mai încape nici o îndoiala, azi, ca astrologia este dovedita stiintific drept o disciplina exacta. Ori, geomantia chineza - numita Feng Shui - este o aplicatie foarte complexa a mai multor discipline stravechi: astrologia chineza, radiestezia, geometria, algebra, energetica telurica, energetica formelor geometrice, psihologia, medicina, arhitectura si design-ul. Doar, ca despre Feng Shui se stie mult mai putin. Aceasta stiinta si - totodata - arta permite, celor ce-i dau crezare, sa se puna în acord cu mediul în care locuiesc sau îsi desfasoara munca. O viata în deplina armonie familiala, cu succese financiare, cu o atenta alegere a partenerilor de viata si afaceri, sau a momentelor în care se pot pune în aplicare niste decizii corecte, cu o sanatate de fier, înseamna respectarea regulilor de Feng Shui. Aceasta s-ar traduce, de fapt, prin respectarea legilor naturale dupa care se produc toate transformarile în Univers.

Feng Shui s-a nascut în urma cu peste 4000 ani, ca o chintesenta a întelepciunii orientale din alti 2500-3000 ani. Înca din acele vremuri, existau oameni care au înteles în mod corect felul în care functioneaza Universul. Chiar daca limbajul adoptat de ei nu a fost niciodata sofisticat, academist, ei au pus realmente bazele celor mai avansate cunostinte de cosmogonie, cosmologie si fizica. Nu întâmplator, în anii de aur ai descoperirilor stiintifice din primele decenii ale secolului XX, marii savanti europeni si americani - dupa ce au întreprins turnee de conferinte în Orient - au recunoscut cu un admirabil fair-play valoarea incontestabila a cunostintelor pe care le detineau de mii de ani colegii lor…galbeni. Celebrul inventator al armei nucleare, Julius Robert Oppenheimer declara în paginile revistei Science and the Common Understanding în 1945: Notiunile generale despre cunoastere…ilustrate prin descoperirile din fizica atomica nu ne sunt complet necunoscute sau noi. Ele au un trecut chiar în cultura noastra, iar în filosofiile hinduista si budhista un rol mai important si un loc central. Ceea ce vom descoperi noi nu va fi decât o exemplificare, o încurajare si o rafinare a vechii întelepciuni.

Acum, la început de mileniu trei, o mare parte din lumea occidentala se supune principiilor de Feng Shui atunci când trebuie sa aleaga locatia unei noi constructii, orientarea fatadei, arhitectura si design-ul interior al acesteia. Specialistii în Feng Shui sunt asezati alaturi de arhitecti si constructori, acordându-li-se tot respectul. Deja, noile curente în arhitectura moderna contin o mare parte din principiile stravechii arte. New York-ezii au "capitulat" în fata maestrilor de Feng Shui dupa dezastrul produs la construirea Centrului Cultural Lincoln. Cladirea Operei nu a adus prea multi spectatori, alungându-i si pe putinii pe care îi avusese. O analiza serioasa, facuta de trei experti, a dovedit erorile - de neiertat în Feng Shui - facute de proiectanti. Dupa ajustarile facute conform indicatiilor expertilor, Opera din New York si-a capatat stralucirea pe care si-au dorit-o investitorii. Dar… cu o cheltuiala suplimentara de peste doua milioane de dolari! Asadar, nu numai ca arta Feng Shui aduce armonia sanatatii noastre, armonia familiala si succesul financiar, dar ea poate reduce - pe timp îndelungat - cheltuieli de loc neglijabile.

Deocamdata, în România, singura institutie care stapâneste cu profesionalism principiile si practica Feng Shui este Institutul Român pentru Dezvoltarea Potentialului Uman-Fundatia Româna Qitaky®. Institutul ofera consultanta si solutii celor interesati la preturi de zece ori mai mici decât cele din Occident. De asemenea, se organizeaza cursuri de initiere si cursuri de specializare pentru cei ce doresc sa devina experti în domeniu.

Mi-as dori sa deschid în paginile acestei reviste o cale de comunicare cu cititorii, atât pentru a le trezi interesul fata de Feng Shui, cât si pentru a le oferi raspunsuri la unele întrebari ramase pâna acum în…zona de penumbra.

Adrian Florea

MAESTRU DE FENG SHUI

MARE MAESTRU AL FEDERATIEI MONDIALE DE QIGONG

No Comments Yet.

Leave a comment