JINGQI (citește: dzingci)

Da, dragi practicanţi şi simpatizanţi ai şcolii QITAKY®-QIGONG! Vacanţa noastră a luat sfârşit. Ne-am întors, din nou, la toate activităţile noastre.

Desigur, avem planuri pentru cel de-al douăzecişicincilea an al şcolii noastre. Dincolo de antrenamentele regulate la sala de sport a Colegiului Naţional „Sf. Sava” din Bucureşti, vom continua seria cursurilor de iniţiere în Qigong, în nutriţie şi dietoterapie, sau Feng Shui, vom revitaliza cursuri importante precum cel de sonoterapie(terapia prin sunete) şi cel despre care urmează să vă vorbesc mai pe larg în rândurile de mai jos.

Mai întâi, însă, este nevoie de

 

CÂTEVA EXPLICAŢII TEORETICE

Din multitudinea de forme în care se manifestă energia în Univers, există şi aceea care este compatibilă cu celula vie. Vechii înţelepţi ai Extremului Orient au numit-o – în urmă cu mai bine de opt mii de ani! – suflu(respiraţie), considerând că numai dacă respiri poţi supravieţui. După câteva secole de dezvoltare a tehnicilor respiratorii – care au dus la performanţa de a putea opri respiraţia în mod controlat timp de până la 30-60 zile(!!!) – marii maeştri au concluzionat că suntem „hrăniţi” permanent cu o energie vitală, pe care ei au numit-o qi(se citeşte: ci). Mai târziu, apostolii creştinismului, au numit această energie pâinea noastră cea de toate zilele şi au consemnat-o definitiv în cadrul puternicei rugăciuni Tatăl Nostru, căci pâinea cea de toate zilele este de fapt energia divină.MINTE-OM-UNIVERS

Acest qi – aşa îl voi numi în continuare – constituie sursa de energie pentru toate cele necesare organismului uman. Dar, în interiorul sistemului energetic al fiecăruia dintre noi există o anumită organizare a energiei, în raport cu scopurile în care este folosit qi-ul. Astfel, glandele suprarenale şi spaţiul din jurul rinichilor reprezintă elementul central al schimbului de energie cu mediul. Aici, se poate estima care este „rezerva de viaţă” a fiecărui individ şi este numită în medicina tradiţională chineză drept zongqi(energia esenţială). Aceasta, la rândul său se împarte în două forme principale de manifestare:

  • Weiqi = energia defensivă - este energia care conţine informaţii despre programele după care funcţionează organismul (printre care şi acela al imunităţii); această energie „patrulează” permanent în sistemul individului, pentru a surprinde anomaliile şi a încerca să le reconstituie, sau a alarma mecanismele de autoreglare.

  • Jingqi = energia de reproducere - este energia care poartă toate informaţiile genetice ale individului, pentru a putea asigura perpetuarea speciei, transferând aceste informaţii către urmaşi.

Ei bine, despre această din urmă formă de energie vă voi vorbi în cele ce urmează.

 

CE NE SPUN MAEȘTRII ANTICI DESPRE JINGQI

Încă din vremuri străvechi s-a observat că au existat cazuri – e adevărat, extrem de rare! - în care unele persoane intrau într-o stare ciudată, în care corpul începea să... ardă din interior. Acest fenomen, numit astăzi autocombustie, le-a pus mari semne de întrebare șamanilor și specialiștilor în medicină tradițională Extrem-Orientală. Marii Maeștrii au descifrat, totuși, misterul celor ce muriseră prin calcinare fără surse exterioare de căldură . Ei au ajuns la concluzia că adevărata sursă a unui asemenea fenomen este Kundalini – denumirea pe care au dat-o Maeștrii indieni energiei de reproducere jingqi.

Pentru că în India era foarte răspândită tehnica de îmblânzire a cobrelor și demonstrația prin care stăpânul, cântând la un fluier, făcea șarpele să se ridice din coșul său și să ia poziția amenințătoare de atac, s-a ales acest termen pentru comparația cu felul în care poate fi activată energia jingqi: Kundalini. Așa cum îmblânzitorul de cobre făcea șarpele să se ridice, să amenințe și, eventual, să declanșeze atacul mortal, tot așa, o supra-stimulare a lui jingqi putea să devină o energie foarte puternică, în stare să dezvolte temperaturi foarte mari în corpul uman, ucigându-l, asemeni mușcăturii otrăvitoarecobre. Deducem de aici, că avem de a face cu un tip de energie internă ce poate atinge valori extrem de mari. Dar, totodată, poate depăși niște limite acceptabile, putând pune în pericol viața posesorului său.

 

CE NE SPUN MAEȘTRII CONTEMPORANI

Desigur, cazurile de autocombustie sunt rarissime. Dar, nu este indicat să ignorăm alte efecte imprevizibile pe care le poate avea o amplificare a energiei jingqi, fără să ne dăm seama. Aceasta nu este altceva decât energia sexuală, care poate fi foarte activă la mulți oameni. Mediul social modern – libertinismul accentuat, pornografia, filmele cu tentă sexuală, încurajarea vieții sexuale de la vârste fragede, precum și hrana modificată genetic, poluarea complexă a mediului etc. - au făcut ca acest tip de energie să genereze și alte efecte periculoase. Astfel, ne confruntăm cu tulburări endocrine importante atât la adolescenți, cât și la adulții tineri; pubertate precoce – la vârste foarte fragede – deturnări ale proceselor de maturizare fizică ale tinerilor, scăderea capacității sexuale la unii dintre ei, sau hipersexualitate la alții; tendințe tot mai des întâlnite de transsexualitate(vezi festivalul Eurovision);IMAGINI ENSEX înclinații spre perversiuni sexuale. Nu putem neglija creșterea apetenței pentru violență verbală, dar mai ales fizică.IMAGINI ENSEX Oscilațiile necontrolate ale nivelului de energie sexuală pot genera comportamente extreme: incapacitate sexuală și la efort fizic, sau hiperactivitate și libidou exacerbat. O scădere abruptă a lui jinqi induce o stare de frustrare a individului, ceea ce s-ar putea revela printr-un comportament de om fricos, laș, mincinos, retragerea într-o lume proprie, ruptă de realitate. În vreme ce creșterea peste limitele normale poate explica niște stări de neliniște, nervozitate și chiar tendințe criminale.

Așa putem explica accentuarea fenomenului de delincvență prin violență fizică în școli și liceeimages, creșterea numărului de violuri urmate de uciderea victimelor. IMAGINI ENSEXIMAGINI ENSEXTot așa, putem explica și creșterea cazurilor de impotență și infertilitate, ca și a numărului de tineri care apelează cu ușurință la suicid.IMAGINI ENSEX

Nu în ultimul rând, trebuie să atrag atenția și asupra faptului că proasta administrare a energiei jingqi poate conduce și la pierderea conexiunii cu lumea spirituală și alunecarea fie pe panta ateismului absurd, fie pe aceea a unui habotnicism încărcat de fanatism și gesturi extreme.

 

CE SPUNEA UNUL DIN STÂLPII ORTODOXIEI ROMÂNEȘTI

În 1997, Părintele Galeriu – Dumnezeu să-l odihnească! - se exprima cu laude la adresa cursurilor pe care le-am inițiat încă din 1993, destinate controlului și redirecționării energiei sexuale către scopuri terapeutice.Buddhism El ne spunea că preacuvioșii călugări isihaști – dedicați integral rugăciunii, smereniei și curăției duhovnicești – folosesc anumite rugăciuni pentru a-și echilibra energia sexuală și a o transforma în energie spirituală. Astfel, ei reușesc să facă față cu ușurință ispitelor sexuale (așa cum, din păcate, nu izbutesc mulți preoți, călugări și chiar prelați ortodocși sau catolici).Calugar isihast

 

CE VĂ RECOMAND EU

Așadar, dragi cititori, vă invit să explorăm împreună căile pe care ni le oferă practicile de Qigong ale școlii noastre, spre consolidarea și/sau recuperarea sănătății. Desigur, nu am pretenția că suntem singurii care abordează acest subiect important. Sunt mulți maeștri de Qigong care predau tehnicile adecvate, în conformitate cu stilul școlii fiecăruia dintre ei. Nu pot să nu amintesc aici despre Marele Maestru Internațional Mantak Chia, din ale cărui cărți au fost traduse și în limba română(una dintre ele este prefațată și de subsemnatul). Ne cunoaștem încă din 1999, când am fost alăturat Marilor Maeștri ai Federației Mondiale și când el a primit distincția de „Omul Anului în domeniul dezvoltării și promovării Qigong-ului în lume”.

Dar, în Școala Qitaky®-Qigong, aveți de a face cu tehnici și metode care – în cea mai mare parte – ne aparțin exclusiv. Menționez că stilul QITAKY® se evidențiază prin aceea că are o abordare mai accesibilă non-asiaticilor, fiind mai ușor de înțeles și practicat; în plus, stilul nostru nu este subordonat nici unei școli din lume, ci promovează alături de tehnicile școlilor antice chinezești exerciții noi, originale și eficiente (lucru dovedit de aprecierile înalte primite din partea forurilor mondiale de specialitate).

Dragi prieteni, vom avea un nou an QITAKY® dominat de cultivarea căilor de administrare a energiei jingqi!!! Cursuri de inițiere, exerciții, seminarii și cantonamente. Fără a renunța la multe alte subiecte atât de interesante și practice ale acestei fascinante discipline: Qigong.

Vă aștept,

 

Adrian Florea - Mare Maestru Internațional de Qigong

Informații suplimentare, la tel. 0744985006, sau 0723651153

No Comments Yet.

Leave a comment