Nutritie si dieto-terapie chineza

Vestitul Împarat Galben - primul venit la tronul imperiului chinez - si-a dorit mult sa dezvolte un sistem de educatie sanitara pentru toti supusii sai. El avea nevoie mereu de oamneni sanatosi, apti sa apere hotarele împaratiei sale. Asaîncât, i-a adunat pe toti cei ce se declarau medici si vindecatori si le-a propus sa ia, fiecare, în primire câte o regiune, spre îngrijire. Le-a oferit si salarii foarte tentante. Dar, le-a mai pus si o conditie: când unul dintre supusii imperiului se îmbolnaveste, medicul care raspundea de el nu-si mai primea salariul, pâna la însanatosirea omului. Aceasta a facut ca selectia între adevaratii specialisti si sarlatani sa se faca foarte usor. Pe de alta parte, chinezii de rând au fost învatati de catre adevaratii medici cum sa-si conserve sanatatea. Iar, dintre toate învataturile, cele care s-au impregnat cel mai usor în constiinta mandarinilor au fost acelea legate de hranirea sanatoasa si folosirea hranei ca medicament.

Chiar daca nu stiu sa le formuleze explicit, chinezii respecta cu sfintenie patru principii fundamentale în nutritia lor. Aceste principii iau în seama atât factorii care se refera la caracteristicile fizice si fiziologice ale individului, cât si la cele temperamentale, la starea psihica dintr-o anumita perioada de timp, la activitatea sexuala, bolile de care sufera, precum si anotimpul în desfasurare.

Unul dintre principii este acela al "celor cinci miresme". În conceptia traditionala chineza, cele cinci principale gusturi - acru, amar, dulca, picant si sarat - au si efecte necesare sanatatii omului. De pilda, alimentele acre au efect hemostatic, astringent, antiperspirant, antidiareic; în vreme ce alimentele amare pot fi bune laxative, antitermice; cele dulci pot atenua durerile acute si efectele toxice ale altor alimente; cele picante îmbunatatesc circulatia sanguina, deblocheaza glandele sudoripare; în fine, cele sarate împiedica formarea tesuturilor dure(tumorale) si tuberculoza nodulilor limfatici. Deoarece exista si alimente care nu au nici unul din gusturile enumerate, dar au acelasi efecte asupra sanatatii, chinezii au convenit sa foloseasca termenul de miresme. Din aceste motive, chinezii au obiceiul ca, la fiecare masa sa-si echilibreze prezenta tuturor celor cinci miresme. Caci, oricare dintre miresme ar fi în exces - în detrimentul alteia - ar putea provoca îmbolnavirea, în timp. Masa lor este întotdeauna bogata în multe preparate, asigurând astfel echilibrul dorit. La aceasta, se adauga mâncatul cu ajutorul betisoarelor. Desi chinezii sunt aceia care au inventat furculita, ei prefera betisoarele, pentru ca astfel fiecare dumicat este mai mic si mai usor de digerat, ajungându-se la senzatia de satietate mai repede si nu la aceea de "burta care plezneste". Acesta este unul din secretele datorita carora obezitatea nu prea este cunoscuta printre chinezi.

Al doilea principiu este acela al "celor cinci energii ale alimentelor". Se poate observa ca, dupa digerare, unele alimente induc o stare de caldura, altele creaza starea de racoare, în vreme ce altele nu au nici un efect termic asupra organismului. De aceea, înteleptii chinez au decelat cinci efecte principale, numite energiile alimentelor: calda, fierbinte, neutra, racoroasa si rece. Ardeiul iute, piperul, usturoiul, ceapa creaza senzatia certa de încalzire, destul de curând, dupa digerare. Pepenele rosu si galben, castravetii, salata verde sau ceaiul negru aduc o senzatie de racoare, bine venita în timpul zilelor toride. Atunci când stii sa respecti regula echilibrarii termice a corpului în raport cu temperatura mediului, sau cu tipul bolii de care suferi, înseamna ca stii cum sa te adaptezi situatiei în modul cel mai placut si mai practic. Spre exemplu, daca suferi de reumatism si te supara frigul iernii, nu este de loc nimerit sa manânci salata verde, castraveti, patlagele rosii - chiar daca îti imaginezi ca hrana vegetariana te poate ajuta. Durerile se vor înteti, fara sa stii de ce. Iata de ce este bine sa cunoastem acest principiu, pe care prea putini dintre occidentali îl stiu.

Este suficient si daca ne oprim aici cu studiul asupra principiilor nutritiei chinezesti, pentru a ne întoarce fata cu mai multa atentie catre cultura straveche a Asiei si a încerca sa gasim solutii simple si inteligente pentru a mânca sanatos si a ne trata de boli într-un mod…savuros. Principiile nu contrazic regulile nutritioniste ale medicinii conventionale occidentale, ci, abordeaza acelasi subiect dintr-o alta perspectiva si într-o maniera mai accesibila oamenilor fara pregatire medicala, constituind totodata si un complement valoros la stiintele medicinii moderne. Mai multe lucruri, precum si metoda de calcul al dietei individuale puteti afla la cursurile de nutritie si dietoterapie chineza sustinute de dl. Adrian Florea, Mare Maestru al Federatiei Mondiale de Qigong, specialist în medicina traditionala chineza si Presedinte-Director General al Fundatiei Române Qitaky®.

No Comments Yet.

Leave a comment