Previziunile Feng Shui: 2009 – anul Boului de Pamant

In conformitate cu traditia creata in urma cu peste 2400 ani de catre imparatul chinez Fu Hsi, reprezentarea simbolica a fiecarui an este aceea a unei hexagrame; aceasta este rezultatul suprapunerii a doua din cele opt trigrame posibile, descoperite de inteleptul imparat in cautarile sale de a gasi si sintetiza relatiile fundamentale ale Omului cu Cerul si cu Pamantul. Ca atare, anul 2009 este reprezentat de combinatia trigramei PAMANT cu ea insasi. Aceasta hexagrama sugereaza o relatie de fratie care exclude orice actiuni distructive reciproce. Cele doua aspecte "gemene" pot fi frati(surori), dar pot fi tot atat de bine concurenti care respecta regulile de fairplay. In consecinta, nu se poate vorbi aici, in general, despre conflicte.

Maestrii antici chinezi interpretau ideea de "pamant peste pamant" drept o gradina, sau un camp fertil, aducand astfel senzatia de armonie, pace si relaxare.

Tabloul celebru al lui Nicolae Grigorescu, infatisand carul tras de boi, in mijlocul unui camp manos, aduce cu sine sentimentul de liniste si pace. Ori, iata ca anul 2009 ne aduce la un loc imaginile descrise mai sus, ceea ce ne face sa credem ca ne putem astepta la o perioada mai calma, mai apropiata de armonie si pace in lume. Ar putea fi anul in care ranile sufletesti deschise de tulburarile si violentele ultimilor opt ani s-ar mai vindeca - macar partial!... - si ar permite omenirii sa se...re-seteze pentru o reconstructie atat emotionala si spirituala, cat si economica. Cu alte cuvinte, distrugerile cauzate de diversele conflicte, neintelegeri, razboaie sau catastrofele naturale, ca si starea de criza economica generala sa constituie un punct de plecare spre o noua viziune privind dezvoltarea, evolutia tehnologica sub semnul accentuat al ecologismului si reasezarea economiei mondiale pe criterii noi si mai viabile.

Ne putem astepta chiar si la reducerea tensiunilor interetnice si interreligioase. Exista premize favorabile pentru o atitudine mai concilianta si o mai mare grija a individului pentru cei din jur, un altruism mai accentuat decat in alte perioade.

Tinand seama de faptul ca ne aflam intr-un an prin excelenta de PAMANT, ar fi momentul cel mai potrivit sa se acorde o atentie sporita problemelor legate de incalzirea globala si, prin urmare, se va remarca o intensificare a actiunilor intreprinse la nivel international, cu implicarea la nivele guvernamentale a mai multor tari.

Facand o retrospectiva a anului 1949 - precedentul an al BOULUI de PAMANT, conform ciclului de 60 ani - se poate vedea ca atunci s-a petrecut o reasezare a ordinii mondiale, in mod deosebit a raportului intre lumea capitalista si cea comunista. Era anul infiintarii Republicii Populare Chineze, ca si al semnarii pactului Nord-Atlantic. Totusi, 1949 a fost inceputul unei perioade in care confruntarile armate au scazut in mod drastic, vremuri de pace care au permis startul multor programe de refacere si dezvoltare economica, tehnologica si sociala. Totodata, nu putem sa nu ne amintim ca atunci a fost si inceputul Razboiul Rece si al testelor nucleare efectuate de Uniunea Sovietica (august, 1949). Cu toate acestea, nu intalnim conflicte internationale deschise.

Prin urmare, ne putem astepta la un an care sa declanseze noi strategii economice, strategii in relatiile dintre tari si in luarea unor masuri de ecologizare globala. Putem, chiar, sa ne asteptam si la un reviriment cultural, la o reasezare a valorilor intelectuale. Dar, cel mai probabil, cei care se vor naste in 2009 vor fi, in mare parte oameni aplecati spre intelectualism, spre spiritul pacii si pornirilor pline de moderatie si farmec - asemenea unei gradini frumoase pe care o sugereaza semnul de PAMANT-Yin care domina acest an. Cu atat mai mult, cei ce se vor naste intr-o zi marcata de PAMANT-Yin vor fi persoane cu o constitutie fizica foarte supla si cu un spirit armonios si echilibrat. Am putea alege cateva exemple convingatoare, in acest sens: Leonardo Da Vinci, Ceaikovsky, celebrul moderator TV Larry King, artisti precum George Michael, Uma Thurman, Celline Dion si, nu in ultimul rand, marea surpriza a Americii: presedintele Barack Obama. Nu putem sa nu ne amintim si de aceia care si-au adus cu inteligenta lor contributia incontestabila la dezvoltarea civilizatiei umane, precum Sigmund Freud si chiar Charles Darwin.

Avand in vedere ingrijorarea intregii omeniri fata de criza economica mondiala, trebuie sa ne indreptam atentia asupra sursei principale ce a declansat acest fenomen: SUA. Venirea la conducere a lui Barack Obama nu este doar o simpla speranta disperata a americanilor si a celor de depind de economia americana. Nascut sub semnul PAMANTULUI-Yin, intr-un an ce coincide - dupa ciclul astrologic chinezesc de 60 ani - cu cel al nasterii lui Abraham Lincoln, Obama ne poate incuraja ca, prin calm, seninatate, inteligenta si fermitate, va putea restabili ordinea si armonia la fel ca si legendarul Lincoln. Spre deosebire de Obama - devenit presedinte intr-un an de PAMANT-Yin, George W. Bush este marcat de METAL-Yin si a devenit presedinte intr-un an de METAL-Yin. Anul 2001 a fost pentru americani inceputul unei perioade din ce in ce mai tulbure si mai dezastruoasa.

Pastrand subiectul legat de liderii tarilor importante, trebuie subliniat faptul ca, in sirul celor 12 simboluri zodiacale, Boul este al doilea, dupa Sobolan. De aceea este considerat de astrologii chinezi drept patronul unui an al reconstructiei, dupa inceperea unui nou ciclu de 12 ani. Daca anul Sobolanului a fost cel al noilor conducatori ai unor tari precum SUA, Rusia, Japonia, Israel, Africa de Sud, Taiwan si Pakistan, anul 2009 - al Boului - va fi inceputul incercarilor acestora de consolidare a puterii si al luptei lor cu criza economica. Atat ei, cat si multi alti lideri, vor acorda o mai mare atentie agriculturii (o importanta sursa de hrana), constructiilor de locuinte si masurilor de protectie a mediului.

Pe de alta parte, Boul este un element de PAMANT care ascunde insa si unele complicatii. El nu este un PAMANT solid, caci apartine PAMANTULUI de Iarna, fara sustinerea Focului. Altfel spus, in interiorul Boului de PAMANT se afla APA, PAMANT si METAL. Asa cum se stie din clasica teorie a celor cinci elemente, APA si METALUL epuizeaza energia PAMANTULUI. Aceste consideratii se traduc prin aceea ca ne vom confrunta si cu o oarecare instabilitate a solului, adica alunecari de teren, prabusiri, cutremure puternice (arhivele consemneaza in anul 1949 un seism de gradul 6,7 Richter, in Ecuador, care a facut 6000 de victime si a distrus 50 de localitati). Deoarece se poate face conexiunea si cu evenimentele petrecute in urma cu 12 ani, cand s-au mai intalnit simultan Boul, Cainele si Oaia si cand a avut loc cutremurul din Iran (1997) care a mai facut 2400 de victime.

De fapt, combinatia Bou-Caine-Oaie se refera adesea la pericolele nevazute legate de elementele de PAMANT. Aceasta poate determina nu numai dezastre asociate cu pamantul (alunecari de teren, prabusiri de cladiri sau parti din cladiri, prabusiri de galerii subterane etc.), ci si tragedii precum caderi de pe cladiri, accidente la schi, sau in turismul montan (avalanse, caderi in prapastii ori in crevase, caderi de stanci etc.). Accidentul rutier dintr-un tunel care a condus la moartea regretatei Lady Diana, petrecut in 1997 - cel care a precedat anul Boului - ca si moartea violenta, prin impuscare, a lui Gianni Versace, cazut pe trotuarul din fata casei sale, in acelasi an, constituie exemple relevante: ambele victime erau nascute in ani dominati de prezenta celor trei animale zodiacale amintite mai sus. Conflictul puternic dintre Bou si Oaie poate accentua asemenea pericole.

Lipsa FOCULUI dintre elementele caracteristice ale anului 2009, va determina - la fel ca si in anul precedent - necazuri in domeniul aeronautic (activitate considerata a fi de FOC, iar acesta este "epuizat" de PAMANT). Asadar, ne putem astepta la alte accidente aviatice, sau falimente de companii de transport aerian.

Din acelasi motiv - absenta FOCULUI - ne putem astepta la o racire a climei si mai multe viscole, sau avalanse de zapada, chiar si in zone geografice in care asa ceva se intampla foarte rar.

Mai este de remarcat si faptul ca PAMANTUL - fiind cu un caracter mai neutru decat celelalte patru elemente ale pentagramei chinezesti - este adesea asociat in astrologia chineza cu homosexualitatea. Multi barbati celebri sunt nascuti sub semnul acestui element. Dintre acestia, ar fi de mentionat Leonardo Da Vinci, Piotr Ilici Ceaikovski, George Michael, Boy George. Ca atare, este posibil ca in acest an sa asistam la ingrosarea randurilor homosexualilor. Se pare ca vor fi formulate noi articole de lege pentru reglementarea statutului acestei categorii de indivizi.

Privitor la economie, trebuie sa precizez ca FOCUL este "combustibilul" pietei bursiere, lucru dovedit in anii 2006 si 2007. In 2008, insa, APA si-a impus prezenta, trezind sentimente de teama in intreaga lume, o data cu declansarea recesiunii americane. Dominatia elementului PAMANT din anul 2009 indeparteaza starea de frica, aducand, mai degraba, un sentiment de prudenta, de spirit de conservare a proprietatilor. Aceasta va avea drept consecinte o scadere a acumularilor de averi, dar si o mai mare stabilitate financiara, vizibila si in trendul pietei bursiere : o crestere foarte lenta si fara salturi spectaculoase.

Concret, anul Boului de Pamant va fi benefic activitatilor economice reprezentate de energiile de PAMANT si de FOC. Printre acestea se numara: industria forestiera, cea a mobilei, precum si cele de: textile, moda, hartie, media, publicitate, presa, protectia mediului. Dintre activitatile de FOC, cele mai avantajate vor fi finantele, divertismentul, producatoarele de energie, exploatarea energiei electrice, produsele electronice, industria petroliera si a gazului. O precizare importanta: anul acesta, afacerile conduse de femei vor avea mai mult succes! Aceasta datorita dominantei de Yin.

Sectoarele economiei care sunt dezavantajate in acest an apartin energiilor de APA si METAL. Prin urmare, vor fi in declin: transporturile de marfuri, transporturile de orice fel, comunicatiile, industria bauturilor, industria high-tech, a calculatoarelor, a produselor bancare, a constructiilor de masini, chiar si industria cosmetica. Industria metalurgica va putea face investitii, dar nu se va putea astepta inca la profituri.. In schimb, vor fi profitabile activitatile de inchirieri si amenajari de locuinte, constructii civile si industriale, minerit, asigurari, precum si industria hoteliera. Exista, insa, si un aspect important in privinta acestor activitati: ele pot sa nu fie profitabile in toate cazurile, deoarece se va accentua competitia intre diversii furnizori, ceea ce va eroda mult din veniturile investitorilor.

Persoanele nascute sub semnul Oii sunt cele mai expuse la riscurile unor prabusiri de cladiri, pereti sau acoperisuri, ca si la posibile cutremure de pamant ori alunecari de teren, la accidente rutiere sau pe santiere de constructii de cladiri, fara a exclude nici riscul de accidentare la catarari pe munti. Pentru protectia lor, cei nascuti in ani de Oaie ar trebui sa poarte, in 2009, un pandantiv cu Sobolan - capabil sa distraga atentia Boului si diminuand efectele conflictuale. Ei vor parcurge un an agitat, cu mutari de locuinte sau birouri si cu calatorii. Este bine sa se dea curs acestei tendinte, cu conditia insa de a nu se deplasa direct catre Nord-Est, care reprezinta in 2009 directia Marelui Duce. De asemenea, este indicat sa evite sporturile de pamant, precum schiatul, golful, alpinismul, cursele de masini.

Combinatia malefica a Boului cu Oaia si Cainele mai aduce cu sine o lipsa de armonie, iritabilitate, ingrijorari si boli ascunse. Aceste aspecte intaresc ideea ca, atat nativii din Oaie, cat si cei din Caine sa poarte pandantivul cu Sobolanul la ei, ca protectie.

Sunt posibile mai multe nunti si botezuri, precum si multe probleme medicale la nasteri. Dar, in acelasi timp, va creste iritabilitatea multor persoane, astfel incat chiar si cele mai stabile relatii pot sa se altereze cu usurinta, in vreme ce noile relatii vor avea mai curand un caracter formal si nu se vor sprijini pe suficienta incredere reciproca

Dominanta puternica a energiei de PAMANT va induce riscuri de boli ale stomacului, splinei, pancreasului si tesuturilor musculare. Prin urmare, ne putem confrunta mai des cu intoxicatii alimentare, diarei acute, pancreatita, traume musculare, obezitate, diabet si o crestere ingrijoratoare a cazuisticii de cancere ale tractului digestiv. Asadar, sunt recomandabile alimentele si preparatele farmaceutice cu rol antioxidant in doze mai mari decat in alti ani. Dintre personalitatile expuse riscurilor de cancer am putea alege pe Bill Gates, Arnold Shwartzeneger, Julia Roberts, David Bowie sau Angela Merkel. Ei sunt sub amenintarea unor pericole ascunse ce pot fi nu numai de sanatate, ci si de alta natura (profesionala, politica, familiala etc).

Pe de alta parte, excesul de PAMANT al anului 2009 va slabi serios FOCUL din organismul uman, generand mai multe probleme cardiacilor si reducerea irigarii sanguine periferice (extremitati reci). Este posibil ca, in acest an, balanta sa incline - in sens negativ - mai mult catre hipotensivi decat catre hipertensivi.

Dar, Boul se afla intr-o buna relatie cu Sarpele, cu Cocosul si cu Sobolanul, ceea ce sugereaza ca anul 2009 va fi unul benefic pentru cei nascuti in anii acestor zodii. Desigur, aceasta afirmatie are un caracter destul de general; caci, pentru a stabili cu exactitate sansele fiecarei persoane nascute sub semnele amintite mai sus, este nevoie de un calcul laborios conform cu sistemul Celor Patru Stalpi ai Destinului, in care luna, ziua, si ora nasterii joaca un rol decisiv, alaturi de an. Astfel, apar posibile conflicte si pentru nativii care nu apartin zodiilor ce nu se impaca de loc cu cea Boului, daca in vreuna din datele de baza apare si una din zodiile: Oaie, Bou sau Caine. Dintre persoanele celebre care s-ar incadra intr-o asemeea situatie ar fi : Brad Pitt, John McCain, Donald Trump.

Conform principiilor "stelelor zburatoare", steaua care se afla in centrul grilei Lo Shu intr-un anumit an influenteaza major evenimentele acelui an. Daca privim putin in urma, putem constata ca :

  • In 2005, in centrul grilei se afla 4, care simbolizeaza - printre altele - pasarea; acesta a fost anul gripei aviare.
  • In 2006, in centrul grilei se afla steaua 3, simbolul conflictelor si cutremurelor de pamant; confirmate de evenimentele acelui an.
  • In 2007, steaua 2 se afla in centrul grilei - un simbol al bolilor, care a adus din nou in atentie gripa aviara.
  • In 2008, steaua 1 - simbol al apei - ne-a adus inundatii, ninsori cu viscole si nameti mari, topirea mai accentuata a calotelor polare terestre.

 

Anul 2009 are in centrul grilei Lo Shu steaua 9 - simbolul focului - si, ca atare, ne asteptam la pericolul accidentelor prin incendii si/sau explozii. Totodata, avand in vedere ca ne aflam inca in asa-numita "perioada a stelei 8", ce se desfasoara intre anii 2004 - 2024, se mentine pericolul accidentelor si catastrofelor care fac victime printre copiii mici, dar datorita faptului ca steaua 9 (FOC) sustine steaua 8(PAMANT) putem crede ca acest pericol este diminuat.

Avand in vedere conflictul direct dintre Bou si Oaie, ne putem astepta la un an foarte nefavorabil acestei din urma zodii - Oaia. Intalnirea intre nativii acestor zodii va fi marcata de stari de incertitudine, mutari fortate de locuinte sau sedii de firme, accidente sau schimbari dramatice nefavorabile. Cei nascuti in anul Boului - conform principiilor astrologiei Feng Shui - se afla in raporturi ostile cu Marele Duce si, ca atare, este bine sa poarte si ei pandantivul cu Sobolan. Printre acestia se numara chiar Barrack Obama, Richard Gere sau Bruce Springsteen.

Pentru nativii din anii Calului, 2009 va constitui un an al celor foarte sociabili, cu sanse mari de a lega prietenii trainice persoane de sex opus, pana la relatii amoroase puternice si stabile - anul "florii romantismului". Nativii din anii Porcului vor cunoaste acum anul "Calului calator", ceea ce se traduce prin mai multe calatorii si mutari de locuinte sau sedii, sau locuri de munca.

Ca in fiecare an, redistribuirea energiilor cu mesaje pozitive si a celor cu mesaje negative ne atrage atentia, sugerand masurile de precautie necesare. Astfel, in anul 2009 al Boului de Pamant, il gasim "Cinci Galben" situat in directia Nord; ceea ce indica ghinioane si obstacole in calea unor obiective propuse in acest an. In cazul in care intrarea principala a casei, sau un dormitor, sau orice alta zona importanta a locuintei este situata in Nordul acesteia, va fi nevoie de o protectie reprezentata fie de clopotei de vant din metal, fie de prezenta unui grupaj de 5 vase din lut de culori diferite (verde, rosu, galben, alb si albastru), fie de un tablou(stampa, basorelief) care sa contina cele cinci culori. Lunile cele mai periculoase sunt Martie, Septembrie si Decembrie. Steaua 2 - a bolilor - apare acum in careul Vestic, impunand ca remediu siragul de sase monede legate cu snur rosu, sau o caseta metalica tapetata cu plus rosu, in care sa se afle cele sase monede insirate pe snur. Prezenta Marelui Duce in partea de Nord-Est face neinspirata orice incercare de a face o constructie suplimentara, ori reparatii de zidarie in aceasta parte a unei locuinte sau a unui sediu de firma. Din acelasi motiv, nu este indicat nimanui sa stea la birou, sau in timpul unei discutii importante, cu spatele la NE si nici in partea de SV cu fata spre NE.

In directia de NV vom gasi steaua 3 - a conflictelor si jafurilor - ceea ce implica asezarea unui ornament din hartie de culoare rosie in partea de Nord-Vest a casei (de pilda: poate fi un plic rosu, sau un tablou cu passepartout rosu).

Cum sectorul Estic al casei reprezinta relatiile de familie, iar aici vom gasi in 2009 steaua 6 a scandalurilor si neintelegerilor, ar fi bine sa se aseze aici un vas transparent din sticla, in care sa existe trei bambusi vii si fara frunze ingalbenite sau vestede.

Sa retinem, insa, ca sectorul de SE al casei va fi cel mai benefic in acest an. Daca intrarea principala a locuintei se afla cumva in aceasta directie, atunci trebuie ca usa principala sa fie deschisa cat mai des, pentru a lasa qi-ul binefacator sa patrunda din plin. Va fi nevoie sa se mentina o curatenie exemplara in acest sector, pentru ca energia benefica sa nu fie obstructionata catusi de putin. Este chiar foarte bine ca in acest an sa se renunte la lucrurile inutile din casa si sa se adopte o mobilare cat mai aerisita. Tot in aceasta zona - daca este situata in interiorul casei - este indicat sa se amplaseze un acvariu, sau alte elemente care sa sugereze apa. Aceasta din urma masura este valabila pana in 2023, cand se apropie sfarsitul "perioadei stelei 8".

Deviza anului este, fara doar si poate: tineti-va banii in buzunar!!!. Adica, nu va grabiti sa faceti investitii importante. Iar, daca doriti sa aveti mai mult noroc, trebuie sa faceti o "investitie" mai mare de bunavointa pentru cei din jur, o "investitie" de gesturi filantropice.

No Comments Yet.

Leave a comment