Primavara si salata de sanatate

Oricat de nabadaioasa ar fi, primavara este totusi aici, cu noi si in viata noastra. Chiar daca vremea este atat de capricioasa, dand peste cap regulile stramosesti ale aparitiei trufandalelor de primavara, tehnologia moderna ne pune pe masa toate legumele si fructele cu care ne-am obisnuit in acest anotimp. Medicina alopata ne vorbeste despre necesitatea de a consuma astfel de alimente acum, dupa o iarna rece si grea, timp in care organismul uman a pierdut unele din vitaminele si mineralele de care are nevoie. Nu este de loc lipsita de interes, insa, iziunea traditionala a medicinii chinezesti vis-a-vis de aceste lucruri.

Castravetii

Nici nu ne putem imagina o salata primavaratica fara castraveti. Dar, oare stim toate calitatile medicinale pe care le ascund in prospetimea si racoarea gustului lor. Conform medicilor traditionalisti chinezi, castravetele are mireasma dulce, energie racoroasa si capacitatea de a dezintoxica organismul – prin efectul sau diuretic intens – stimuland buna functionare a splinei, stomacului si a intestinului gros. Iata si cateva dintre virtutile terapeutice :

  • Sucul proaspat de castraveti poate calma si vindeca rapid arsurile pielii, prin aplicare directa;
  • Supa preparata din castraveti ingalbeniti este utila in tratarea tusei seci;
  • Dincolo de binecunoscutele masti cosmetice, consumul masiv de castraveti poate face sa dispara suparatoarea acnee;
  • Chinezii obisnuiesc sa conserve castravetii (se taie in lung, se indeparteaza portiunea cu samburi si se usuca la Soare) pentru a-i consuma ca alimente cu rol depurativ pentru sange, ori de vindecare a diareei ori a unor iritatii ale pielii.

Ceapa verde

Parca nimic nu ni se pare mai primavaratic pe masa decat ceapa verde. Ea este considerata de medicina traditionala chineza (MTC) drept un aliment cu mireasma picanta si energie calda, care poate imbunatati starea plamanilor si a stomacului. Iata si cateva din minunile ei:

  • Se pun in 50ml lapte matern o ciuperca champignon si o ceapa verde (fara cozile verzi) si se fierbe in Bain-Marie. Se administreaza doar zeama rezultata sugarului racit care are nasucul infundat;
  • Adultii pot scapa de un guturai clasic daca beau o cana de vin rosu fiert cu 4-6 cepe verzi (fara cozi);
  • In general, ceapa verde este considerata a fi o importanta planta medicinala; printre altele, ea are si capacitatea de a produce un puternic efect sudorific, iar in unele cazuri poate indeparta si durerile de cap.

Salata verde

Are miresmele amara si dulce si energie racoroasa. Stimuleaza diureza si secretia lactata la tinerele mame, precum si buna functionare a stomacului si intestinului gros.

Totusi, MTC atrage atentia ca un consum excesiv de salata verde poate provoca ameteli si dureri ale globilor oculari.
In schimb, salata verde poate trata hematuria (pierderea de sange prin urina).

Ridichile rosii

MTC considera ca ridichile au miresmele dulce si picanta, precum si energie racoroasa; ele sunt benefice pentru plamani si stomac, stimuland digestia.

Consumand ridichi, putem trata balonarile abdominale – datorate indigestiilor – laringita, voma cu sange, hemoragiile nazale (epistaxis), dizenteria si durerile de cap.

  • Un amestec, in parti egale, de suc de ridichi si suc de ghimbir poate trata laringita acuta;
  • Sucul proaspat de ridichi indeparteaza intoxicatiile digestive;
  • Conform MTC, consumul regulat de ridichi poate preveni guturaiul, gripa si infectiile respiratorii.
    Nici frunzele de ridichi nu trebuie neglijate, caci ele – avand miresmele amara si picanta si energie neutra - sunt in masura sa trateze congestia pulmonara, sughitul, indigestiile, diareea, durerile faringo-laringiene, inflamatiile sanilor si lipsa secretiei lactate.
  • In cazul iritatiilor din zona genitala, femeile pot folosi frunze de ridichi uscate, taiate si fierte in apa cu putina sare; fiertura se varsa in cada si se sta cu sezutul cufundat in lichid.

Rosiile

Dotate cu miresmele dulce si acra, precum si cu energie racoroasa, rosiile au calitatea de a rehidrata organismul si de a imbunatati digestia,eliminand constipatia.

  • Daca aveti hipertensiune, mancati in fiecare dimineata – pe stomacul gol, cu 20 minute inainte de micul dejun - cate o rosie sau doua; in loc de sare, presarati putin zahar brun. Acest mic „ritual” va va ajuta sa scapati si de aspectul ochilor injectati.
  • O supa preparata din suc de rosii, in egala cantitate cu suc de ghimber, poate fi un remediu contra trombozei, in cazul loviturilor care lasa vanatai.
  • Un tratament pe o perioada de 21 zile cu o foarte gustoasa mancarica, preparata din 60g ficat de porc si doua tomate, poate vindeca – in multe cazuri – lipsa vederii de noapte (nictolapia).
  • Cand constatati sangerari repetate ale gingiilor, puteti rezolva cu usurinta problema consumand de doua ori pe zi cate o rosie proaspata cu zahar alb.
  • Renuntand la zahar, cele doua tomate proaspete consumate zilnic pot alunga setea cronica si creste apetitul celor ce sufera de anorexie; cu atat mai mult, mancarea de porc cu sos consistent de rosii.

Spanacul

Sa nu credeti ca spanacul se mananca doar gatit (fiert), ci, el este chiar mai util daca devine unul din ingredientele salatei proaspete de primavara. Cu o mireasma dulce, energie racoroasa si o consistenta crocanta, spanacul asigura o buna lubricatie a mucoaselor, este un bun coagulant (hemostatic), putand fi un bun tonifiant al sangelui si un stimulator al bunei functionari a intestinelor.

  • Oare cata lume stie ca, daca tinem 3 minute in apa clocotita o legatura de spanac si o trecem prin puti ulei de susan, putem trata cu succes hipertensiunea, cefaleea, ametelile si constipatia?
  • Printre alte remedii chinezesti impotriva alcoolismului si mahmurelii, se numara si zeama rezultata din fierberea – pe foc mic – timp de 2-3 ore a unei mari cantitati de spanac (cu tot cu radacini).
  • Spanacul se dovedeste foarte util in detoxifierea sangelui, ca si in tratarea unor eruptii cutanate sau prurit (mancarimi ale pielii); in aceste cazuri, spanacul trebuie gatit cu alge, varec sau iarba de mare.
  • In timpul verilor toride, dupa ce se mananca prajeli si daca apar congestii toracice ori dureri faringiene, solutia ideala este zeama in care s-a fiert spanac.

Sa mai retinem ca spanacul este de ajutor in tratarea epistaxisului (hemoragia nazala), a setei diabeticilor, a pierderii de sange prin fecale si a hemoroizilor.

Atentie, insa! Spanacul nu este recomandat persoanelor care sufera de ejaculare prematura sau diaree.

Guliile

Desi sunt mai putin intrebuintate in alimentatia multor romani, guliile sunt foarte apreciate nu numai in China, ci si in tot Occidentul. Avand miresmele dulce si picanta si energie neutra, guliile sunt si ele detoxifiante.

  • Sucul proaspat de gulii, daca este baut repede, poate opri hemoragia nazala.
  • Chiar si semintele de gulii pot avea virtuti terapeutice : 10g de praf din astfel de seminte inghitite de doua ori pe zi pot asigura o urinare mai facila la femeile care tocmai au nascut, dar si o imbunatatire a acuitatii vizuale.
  • Daca aceeasi cantitate de praf din seminte de gulii este pusa in 200ml apa clocotita si apoi se strecoara zeama rezultata – printr-o panza fina – se poate obtine o zeama care, bauta dimineata, pe stomacul gol, poate asigura un bun tranzit intestinal si o diureza sporita.

Asadar, salata noastra de primavara isi demonstreaza nu numai savoarea si atractivitatea prospetimii, ci, si nebanuite calitati vindecatoare. Este cert ca anticul Hipocrat avea dreptate: "Sa faci din fiecare aliment un medicament".

No Comments Yet.

Leave a comment