Primul Congres Internațional de Medicină Integrativa

Încă din 1996, mă străduiam, împreună cu discipolii mei, să declanșez revoluția unificării medicinii occidentale cu toate celelalte forme de medicină neconvențională, precum și cu disciplinele adiacente lor. Așa s-a făcut ca, în septembrie al acelui an, să organizăm sub patronajul UNESCO primul Simpozion Național de Integrare a Medicinei Alopate cu Medicina Neconvențională. Participarea a fost un succes, căci au consimțit să contribuie cu lucrări interesante și valoroase mai mulți medici alopați, dar și specialiști în diverse discipline, precum: Qigong, bioenergoterapie, radiestezie, tehnică radiantă și reiki, sacroterapie, cristaloterapie, reflexologie, acupunctură etc. Am beneficiat de prezența și contribuția celebrului Valeriu Popa (Dumnezeu să-l odihnească!), dar și a unor medici cu renume din București și din alte părți ale țării. Presa nu a rămas indiferentă și s-au făcut scurte reportaje difuzate la știri de câteva televiziuni, cât și articole prin diverse ziare și reviste. Nu am primit nici un sprijin financiar! Toate eforturile bănești și de asigurare a serviciilor de organizatori au fost îndeplinite cu sârg și mult suflet de către mai mulți dintre discipolii școlii QITAKY®, fără nici o pretenție ulterioară.

Au urmat încă alte trei asemenea simpozioane - câte unul în fiecare an - din care două au fost de anvergură internațională. În 1998 și 1999, am avut onoarea de a fi vizitați de însăși Președintele Federației Mondiale de Qigong, dna Effie Poy Yew Chow, devenită în acea perioadă (și, până în prezent) consilier al Președintelui SUA în probleme de medicină alternativă și complementară. Domnia sa a fost pentru noi dovada clară că procesul integrării tuturor formelor de medicină din lume, prin sinergie de competențe, este unul posibil și în plin progres.

Din nefericire, situația economică a României, dar și rezistența acerbă a multor medici aflați în eșaloanele de decizie ale sănătății din țara noastră, au făcut imposibilă continuarea seriei de manifestări științifice pe care o inițiasem în acei ani. Dar, școala noastră nu a încetat să se dezvolte și să cultive cu perseverență ideea acestei medicini integrativă, în ciuda piedicilor de care ne-am izbit de multe ori. A devenit aproape o cutumă, în țara noastră, ca oameni sau organizații cu preocupări revoluționare în diverse domenii de activitate să fie apreciați și premiați de către foruri prestante din străinătate și să nu fie băgați în seamă de autoritățile române. Nu a impresionat pe nimeni dintre responsabilii sănătății din România faptul că disciplina milenară chinezească Qigong - care aduce metode spectaculoase de terapie, perfect conjugate cu cele alopate - are în țara noastră un reprezentant prețuit de Federația Mondială ca unul dintre cei 8 Mari Maeștri(toți ceilalți șapte sunt asiatici!), are pe unul din cei doi câștigători ai diplomei de "specialist în TOATĂ medicina tradițională chineză (MTC)"(selectați dintre cei peste 400 de participanți la simpozionul internațional de  MTC de la Beijing, în octombrie 1993), are pe unul dintre cei 12 membri ai Comitetului Director al Federației Mondiale de Qigong, are singura organizație occidentală premiată de Forumul Mondial de Qigong de la Tokyo, în 2010. Dimpotrivă, se organizează în mod perfid un reportaj TV- la care reportera pretindea că o interesează metodele extraordinare de diagnosticare folosite în MTC - în care, cu imagini și fraze trunchiate și cu comentarii exprimate de două persoane lipsite de cele mai elementare cunoștințe din acest domeniu, s-au denigrat și pus sub semnul ilegalității practici vechi și confirmate de mii de ani. Ba, chiar, se formulează acuzații "penale" cu scopul de a discredita și împroșca noroi asupra acestor valori incontestabile ale culturii extrem-orientale. Reportajul și comentariile incompetente au fost întâmpinate cu un val de reacții vehemente, din partea telespectatorilor care au înțeles repede că scopul emisiunii nu era acela de a aduce cu adevărat în atenția românilor practici medicale profilactice și terapeutice care ar putea aduce mari beneficii serviciilor de sănătate din România (economii substanțiale la cheltuielile de explorări medicale, ca și la cheltuielile pentru terapii; de asemenea, ar aduce un aport important în tratarea bolilor considerate incurabile în medicina alopată). Ci, doar să demonteze fragilele poziţii cucerite de medicina complementară în România din ultimii 21 ani.

Iată, însă, că a sosit vremea ca acest concept: MEDICINĂ INTEGRATIVĂ, să prindă din nou aripi și chiar  rădăcini puternice și în țara noastră. O echipă de oameni curajoși și ambițioși a reușit să dea viață unei organizații puternic susținută de Comunitatea Europeană: PATRONATUL MEDICINEI INTEGRATIVE (vezi www.patmedin.ro). Afiliată la Asociația Internațională a Organizațiilor de Medicină Integrativă, această instituție neguvernamentală, nonprofit, românească a reușit să pună pe picioare primul Congres Internațional de Medicină Integrativă(vezi imagini). Desfășurat de-a lungul zilei de 23 noiembrie, 2011, congresul a reunit specialiști din toate domeniile medicinei, farmaciei și disciplinelor complementare. Desigur, am răspuns cu plăcere invitației de a participa cu o expunere privitoare la contribuțiile Qigong-ului la actul de sănătate. Dar, m-a umplut de bucurie prezența unor medici valoroși din străinătate care au adus în fața auditoriului dovezi excepționale ale aplicării cunoștințelor din medicina complementară în tratamentul diverselor afecțiuni grave. Aș enumera, aici:

  • dr. Marco Romeo - Centrul Psiho-oncologic "Semper Onlus", din fano, Italia;
  • prof.dr. John Ionescu - director științific al Clinicii Speciale Neukirchen, Germania
  • prof.dr. Volker Diehl - Universitatea din KÖLN, Germania
  • prof.dr Ellio Rossi - Spitalul Lucca, Toscana, Italia

Sunt doar o parte dintre invitații de marcă ai manifestării de incontestabilă ținută științifică. Ei sunt dintre cei care au dovedit că medicina modernă cere o abordare mai deschisă și o comunicare mai profundă și mai caldă între medic și pacient. Că este nevoie de practicile tradiționale chinezești, ca și de homeopatie, de dietoterapie etc., pentru a obține rezultate în boli grele, precum cele canceroase.

În perfectă armonie cu acești "grei" ai medicinei moderne integrative, specialiștii români prezenți la congres au adus în fața auditoriului cele mai interesante din rezultatele cercetărilor științifice, precum și în ameliorarea sau vindecarea pacienților cu afecțiuni grave. Am avut și eu onoarea de a mă număra printre expozanți și, nu mică mi-a fost mirarea că am întâlnit în sala în care am fost repartizat(vezi filmul disertației) un mare număr de medici alopați interesați de virtuțile profilactice și terapeutice ale străvechiului Qigong.

Mă înclin cu respect în fața celor ce și-au dat silința să organizeze un asemenea congres

No Comments Yet.

Leave a comment