Qigong – cibernetica la cele mai inalte cote

Un studiu intreprins de reputata revista franceza Science &Vie, incearca sa raspunda la o intrebare fundamentala : "Ce il deosebeste pe Om de celelalte fiinte?" Raspunsul lasa inca destule semne de intrebare. Autorii studiului arata ca Omul nu se reduce la definitia sa biologica, ci se desprinde de restul vietatilor dotate cu creier prin capacitatea sa de a crea o cultura bogata si diversificata.

Raman, tousi, multe elemente neclare. De pilda : daca Omul foloseste doar 10-15% din totalul neuronilor sai pentru procesele de gandire complexe - atingand nivelele considerate a fi " de geniu " - atunci, de ce mai sunt necesari restul 85-90% ? Sa fie oare vreo eroare, sau... neglijenta a Marelui Creator? Fara indoiala ca NU! Creierul uman este un enorm sistem cibernetic, capabil sa stocheze, sa selecteze si sa plaseze automat un numar incomensurabil de informatii in compartimentele cele mai potrivite, capabil sa elimine, tot automat, informatiile care nu mai sunt utile. Capacitatea de stocare este cu mult peste ceea ce reprezinta cei 10-15% din neuroni, numai ca restul alcatuiesc o zona misterioasa de permanent schimb de informatii cu mediul, informatii la care - culmea ! - posesorul hard-ului nu are acces decat printr-un antrenament special. Daca cele mai multe informatii constientizate de Om ii parvin pe suporti energetici binecunoscuti - contacte mecanice, vibratii, sunete, variatii termice, imagini, senzatii organoleptice,sau olfactive -, putem afirma ca, de fapt, cea mai mare cantitate de informatii ne parvin pe alt suport energetic, subtil, inca neexplicat pe deplin de fizica moderna. Pornind de la conceptul ca orice corp - datorita legaturilor energetice subatomice, interatomice si intermoleculare, precum si datorita interactiunii cu celelalte corpuri din mediu - emite un camp de energie, deci, si de informatii, intelegem ca suntem in masura sa captam toate aceste informatii in mod natural. Doar, ca nu suntem capabili sa le traducem in limbajul nostru uzual. De asemenea, orice activitate mentala (inclusiv cele care determina actiuni concrete) genereaza un camp energetic continand informatii despre acestea. Un exemplu dintre cele mai clasice, in acest sens, il constituie acela al indeletnicirii vechilor fantanari. Ei pot sa determine locul ideal pentru saparea unei fantani, astfel incat adancimea sa nu fie prea mare, iar apa sa fie cat mai buna, folosindu-se de o... interfata care sa le traduca informatia in termenii uzuali : creanga de alun in forma de V. Aceasta ocupatie reprezinta inceputurile unei discipline vechi de peste 4000 ani - inventata in China - radiestezia (mai nou, numita : inforenergetica). Ea demonstreaza ca se pot obtine informatii extrem de diverse si de exacte, despre orice - intre anumite limite, totusi - doar folosindu-ne de proprietatea acelei imense cantitati de neuroni (cei 85-90% care par a fi neutilizati) de a capta astfel de informatii.

Suportul energetic subtil pe care se transporta si prelucreaza informatiile subtile a fost numit de inteleptii antici chinezi qi (se citeste :ci). Arta manipularii qi-ului a primit numele de Qigong (se citeste :cikung), iar cea ce au descoperit, de-a lungul mileniilor acei veritabili Maestri ai Qigong-ului este ca informatiile nu numai ca pot fi interpretate, ci si faptul ca ele se pot transforma in campuri cu continut de informatii create de ei. Un astfel un camp poate actiona in conformitate cu informatiile sale, producand fenomene fizice concrete, adesea, incredibile. Pentru un specialist in Qigong, " instrumentul " de radiestezie poate fi chiar un om, prin care - cu anumite manevre - poate obtine raspunsuri la multe intrebari si necunoscute. Un Mare Maestru poate sa acceada la astfel de informatii si - daca este nevoie - sa le transforme in actiuni, doar prin concentrare mentala. De aceea, multi necunoscatori raman siderati in fata unor demonstratii evidente, in vreme ce altii, mai sceptici, le considera...scamatorii. Asa cum un procesor este in masura sa conduca un proces tehnologic complex, o uzina intreaga, tot asa si un Mare Maestru de Qigong poate crea mental un program care sa se insinueze in sistemul de date al altei persoane si sa stopeze o actiune voluntara periculoasa, sau sa modifice o stare alterata a campului de informatii care dirijeaza mecanismele de autoreglare ale organismului. Altfel spus, daca cineva are intentia clara de a agresa o alta persoana, exista posibilitatea de a fi blocat fizic si mental printr-un camp foarte puternic produs de un specialist de valoare in Qigong ; sau, un bolnav poate fi ajutat sa-si repuna in functiune mecanismele de autoreglare si vindecare pe aceeasi cale. Si intr-un caz si in altul, cel antrenat sa genereze asemenea campuri puternice este un individ cu o inalta tinuta morala - altfel, sistemul sau cibernetic se prabuseste, la fel ca un calculator performant la care operatiuni gresite pot conduce la pierderea definitiva a celor mai multe dintre fisierele sale.

Un tanar om de afaceri - 32 ani - mi-a cerut, cu catva timp in urma, ajutorul. Fusese la toti medicii ORL-isti de care auzise pentru a afla de unde ii survenise brusc o hipoacuzie (surditate) la urechea dreapta, insotita de un tiuit continuu in aceeeasi ureche. Investigatiile aratau ca aparatul sau auditiv era in satre perfecta. Si, tousi, simptomele erau clare. Doar audiograma le confirma. Folosindu-ma de posibilitatea de a culege informatii din campul pacientului meu, i-am explicat ca problema lui este, mai degraba, de natura spirituala, reflectandu-se acum pe planul fizic. Fara sa-l interoghez, i-am spus ca este nevoie sa se intoarca in satul natal, sa mearga la biserica de acolo si sa se roage pentru iertarea pacatelor tatalui sau - care pacatuise grav fata de fiu si de mama acestuia. Complet surprins de afirmatiile mele, pacientul a recunoscut ca, in copilaria sa frageda, tatal lui il batuse cu bestialitate si pe el si pe mama si ca nu l-a putut ierta niciodata pentru relele pricinuite. In plus, am descoperit - pe aceeasi cale, dar si prin mijloacele de diagnosticare specifice medicinii traditionale chineze - ca avea un calcul renal drept cu diametrul aproximativ de 4 mm. Tanarul, complet bulversat de observatiile mele, m-a ascultat si, peste doua saptamani, mi-a telefonat. Mi-a urat: "Sa va dea Dumnezeu sanatate! Ati avut dreptate si cu piatra de la rinichiul drept.". A mai adaugat: "Am fost si la mine in sat. Acum aud perfect, ca la inceput. Va multumesc!"

Trebuie sa intelegem ca toate datele genetice care pastreaza informatiile de baza despre anatomia, fiziologia si evolutia speciei umane reprezinta elementul fundamental in existenta noastra. Inainte de a exista material, existam ca un camp de informatii. Acesta genereaza toata partea noastra materiala si asupra lui se poate actiona pentru a determina organismul sa-si regaseasca starea de echilibru: sanatatea. Este, deci, nevoie de o buna cunoastere a structurilor anatomice si fiziologice pentru a sti ce informatii trebuie induse in sistemul unui bolnav, atunci cand se procedeaza la terapia prin transfer de energie. Maestrul veritabil stie ce mecanisme sa activeze si, deci, ce informatii sa contina cuantele de energie pe care el le transmite bolnavului.

Astfel, Qigong-ul devine o arta respectabila in lumea medicala, deoarece - alaturi de alte mijloace terapeutice - el permite aplicarea unor metode de tratament neinvazive si bine directionate, fara riscuri - cu conditia sa avem de a face cu terapeuti priceputi ! Pe de alta parte, constatam cat de valoroasa devine aceasta disciplina ca stiinta, pe care am putea sa o numim :cibernetica antropoenergeticii. Din aceasta perspectiva, Qigong-ul poate fi considerat o disciplina cibernetica extrem de performanta.

Sansa de a deveni Maestru sta la indemana oricui. Totul este doar educatie, perseverenta si onoare.

No Comments Yet.

Leave a comment