Remedii chinezesti pentru femeile gravide

Adesea, perioada sarcinii ridica multe probleme medicilor, deoarece tratarea diverselor tulburari, fie ele specifice gravidelor, fie nespecifice, aduce si unele riscuri pentru fat. Sunt bine cunoscute malformaiiile congenitale, dar si unele boli cronice congenitale - hepatita, diabet etc. - semnalate la nou-nascuii. Sa vedem, in randurile de mai jos, cateva dintre soluiiile propuse - si verificate de-a lungul mileniilor! - de medicina traditionala chineza.

Greata si varsaturile

Cele mai multe gravide traiesc, macar din cand în cand, experienta senzatiilor de greata din perioada primei luni de sarcina - de altfel, acesta este chiar unul din primele semne care atesta prezenta acesteia. Fapt este ca un mare numar de retete traditionale chinezesti se refera la nu mai putin ...traditionala "greata de dimineata" (desigur, nu este vorba de senzatia de dupa un chef cu mult alcool!...). Am selectat, aici, cateva care sunt mai usor de preparat.

  • Lamaie proaspata - se taie 3-4 lamai - curatate de coaja - în felii groase de 2-3cm. Se pun într-o tigaie smaltuita, nu prea mare, se adauga si 200g zahar, se amesteca bine si se lasa la macerat timp de 12 ore. Apoi, se încalzeste amestecul pe foc mic, timp de 10 minute, pana se evapora sucul. Se administreaza cate 1-2 lingurite (5-10g) de lamaie uscata ori de cate ori apare senzatia de greata.
  • Suc de kiwi si ghimber proaspat - se foloseste o panza de bumbac pentru a stoarce un fruct kiwi decojit si, apoi, 10g (cam 2 lingurite) de ghimber proaspat, dat prin razatoare. Amestecul de sucuri se consuma zilnic, dimineata si seara.

Trebuie sa recunosc ca aceasta reteta este una modernizata, deoarece kiwi a patruns în China abia de circa 150 ani...
Suc de ghimber proaspat si lapte - Se pun într-o tigaie adanca 250ml lapte de vaca, 2 lingurite de ghimber proaspat si 4 lingurite de zahar brun. Se pun la foc mediu si se asteapta pana începe fierberea. Cand începe sa se umfle laptele, scoateti de pe foc. Preparatul se bea cald, de 2 ori pe zi.

Acest preparat are calitate de a inhiba senzatia acuta de voma si est, totodata, suficient de nutritiv pentru a înlocui alimentele care au fost eliminate deja, prin voma, ori care par imposibil de îngurgitat de catre gravida.

Mai exista, înca, multe alte retete bazate pe ghimber si care alunga greata, dar, daca exista gravide carora nu le place aceasta planta, atunci iata si alte retete la fel de eficiente:

  • Ceai de arpagic - Se taie marunt 4-5 seminte de arpagic; se pune o cantitate de o cana si jumatate de apa (375ml) la fiert, iar cand da în clocot, se adauga arpagicul si se continua fierberea pe foc mic, timp de 10 minute. Decoctul obtinut se bea cald dimineata, sau ori de cate ori apare senzatia de greata.
  • Ou gatit în otet - Un ou de gaina, proaspat, se bate bine într-un castronas. Separat, într-o oala mica, se aduc la fierbere 4 linguri de otet. Se reduce focul la minim si se adauga 2 linguri de zahar alb. Dupa ce se topeste zaharul, se adauga oul batut. Nu se amesteca! Se lasa sa fiarba timp de 4 minute. Se extrage oul cu spumiera de supa. Se consuma acest preparat în fiecare zi.
  • Decoct din coji de mere si orez - Se coc 30g (2 linguri) de orez, într-o tigaie uscata, pe foc mic, timp de 3 minute - pana capata culoarea brun-galbuie. Apoi, se pune orezul împreuna cu ¼ de cana de coji de mere, taiate marunt, într-o oala cu 500ml apa. Se lasa sa fiarba pe foc mic, timp de 20 minute. Zeama obtinuta se bea fierbinte, ori de cate ori apare greata.

Tusea în timpul sarcinii

Unele femei sufera de o tuse persistenta, în timpul sarcinii. Motivul este legat de cresterea fatului, care determina o presiune asupra diafragmei abdominale si, astfel, o iritare a hilurilor inferioare pulmonare. Asa apare senzatia acuta de a tusi. Conform medicinii traditionale chinezesti, acest fenomen se întampla numai la femeile care au un deficit de energie de tip Yin. În timpul sarcinii, energia vitala - numita qi, se citeste ci - si sangele se concentreaza în mod deosebit în jurul uterului, reducand astfel necesarul din partea superioara a corpului. Plamanii si caile bronhiilor sunt slab hranite si devin susceptibile la cea mai mica iritatie.

Pentru a corecta acest neajuns, gravida ar trebui sa consume mai multe alimente care sa-i fortifice qi-ul si Yin-ul. Un mic dejun gustos, care sa le contina pe amandoua ar putea fi cel de mai jos:

  • Pere cu zahar - Se taie în bucatele 2 pere de marime medie si se pun într-o oala mica, împreuna cu500ml apa si o lingura de zahar brun. Se aduce la fierbere la foc iute, apoi, se mai lasa pe foc mic înca 20 minute. Se bea zeama si se mananca si perele, în fiecare dimineata.

Durerile abdominale, în timpul sarcinii

Aceasta reprezinta o alta problema, frecvent întalnita la gravide. Teoria traditionala chineza considera ca fenomenul este datorat stagnarii qi-ului în uter si unei defectuoase circulatii sanguine în restul abdomenului. Ca atare, tratamentul consta în intensificarea hranirii acestei zone cu cele doua elemente deficitare. Iata, mai jos, o reteta simpla:

  • Dovleac cu orez - Se prepara un fel de terci consistent din 100g pulpa de dovleac, 2 linguri de orez, 4 lingurite de zahar brun si 750ml apa. Se fierbe amestecul, pe foc mic, timp de 20 minute. Preparatul se consuma de 2 ori pe zi, pe toata perioada în care este posibila aparitia durerilor.

Nu-mi mai ramane decat sa urez tuturor gravidelor care vor urma aceste sfaturi: Sarcina usoara!

No Comments Yet.

Leave a comment