Totul despre CAPRĂ/OAIE – zodia chinezească a anului 2015

Capra stilizataCapra domestică (Capra aegagrus hircus) este o subspecie domesticită a caprei sălbatice din Sud-Vestul Asiei şi Estul Europei. Ea este un membru al familiei Bovidae, în foarte bună apropiere cu oaia, deoarece ambele fac parte din marea familie a Caprinelor, şi subgrupa capre-antilope. Există mai bine de 300 de specii de capre, acestea fiind primele animale domesticite de Om şi folosite pentru laptele, carnea, părul şi pielea lor. O statistică a anului 2011 arăta că, pe tot globul, numărul caprelor se ridica la circa 924 de milioane (conform datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Hrană şi Agricultură). Femelele sunt numite şi doici, iar masculii care nu contribuit la reproducere sunt numiţi berbeci, în timp ce puii lor sunt numiţi iezi. Masculii castraţi (pentru o carne mai fragedă şi mai gustoasă) sunt numiţi batali. Carnea animalelor tinere este numită mânzat, sau cabrito(la spanioli), iar cea a animalelor mature este numită simplu capră, uneori folosindu-se termenul franţuzesc chevron sau moutton(acesta din urmă, referindu-se şi la carnea de oaie matură).
Dovezile arheologice arată că oamenii din neolitic erau crescători de capre şi oi, folosindu-se de laptele şi carnea lor atât pentru hrană, cât şi pentru gunoaiele ce serveau drept combustibil pentru prepararea focului, în timp ce oasele, părul şi tendoanele erau utilizate pentru haine, construcţia corturilor şi confecţionarea uneltelor. De asemenea, este interesant de observat că, în istoria omenirii, capra este primul animal domesticit, existând dovezi ce datează de acum peste 8000-9000 de ani. Rămăşiţe ale caprelor domesticite au fost găsite în situri arheologice de la Jericho(Israel), Choga Mami(China), Djeitun(Iran) şi Çayönü(Turcia).
În mitologia vikingilor, zeul tunetelor Thor apare la frâiele unui car tras de capre Tanngrisnir şi Tanngnjostr. Oprindu-se peste noapte, Thor înfometat se hrăneşte cu caprele, dar le păstrează scheletele complete şi le înveleşte la loc cu pieile lor. A doua zi, caprele reveneau la viaţă şi zeul îşi putea continua drumul cu carul său. Când, însă, în noaptea următoare fiul unui fermier - care fusese invitat la masă cu Thor – frânge unul din oase, pentru a-i suge măduva, capra reînviată în zori nu va mai putea trage carul, fiind şchioapă. Astfel, Thor l-a făcut pe băiat sclavul său, pentru a ţine locul caprei şi pentru a plăti lipsa de respect faţă de animalul care i-a dat hrană şi l-ar fi putut servi la tractarea carului.
Alte legende scandinave vorbesc despre Capra Yule (sau, Capra de Crăciun), ca fiind un simbol al acestei sărbători creştine, aşa cum o regăsim şi în prezent în tradiţia românească a colindatului cu capra. La scandinavi, ea simbolizează capra tăiată în apropierea Crăciunului(similar cu Ignatul la români – sacrificarea porcului), sau - amintind de caprele zeului Thor – capra făcută din paie, sugerând revenirea mereu la viaţă a caprelor mâncate, pentru a asigura perpetuu hrana oamenilor. Similar, la englezi, există tradiţia wassailling, a Caprei Gävle, o versiune uriaşă a Caprei Yule, pe care aceştia o ridică în oraşul cu acelaşi nume înainte de Crăciun.
Se spune despre zeul grec Pan că ar fi avut trunchiul şi capul de om, dar avea coarne şi jumătatea inferioară în forma corpului de capră(sau berbec, sau ţap...). Era foarte dornic de femei şi, de aceea miturile despre el relatează goana sa după nimfe, pe care încerca să le atragă cântând din fluierul căruia i-a fost atribuit numele zeului.
În astrologia chineză, Capra – adesea privită şi ca Oaie, deoarece cuvântul chinezesc care se referă la capră are şi semnificaţia de oaie – se numără printre cele 12 animale zodiacale, fiind situată pe locul al optulea, în ordinea desfăşurării zodiilor. Nativii din această zodie sunt descrişi ca fiind mai timizi, introvertiţi, creativi şi perfecţionişti.
Revenind în spaţiul cultural european, regăsim unele trăsături specifice caprei în simboluri mitologice precum Himera, dar şi în imaginea zodiei Capricornului, adesea fiind asimilat cu imaginea caprei, la care s-a adăugat o coadă de peşte. Faunii şi satirii sunt, de asemenea, înfăţişaţi cu jumătatea inferioară împrumutată din corpul caprei(sau al oii) şi cealaltă jumătate cu trăsături umane(nu arareori, având şi coarne).
Există o rocă numită bromină, a cărei denumire vine din grecescul brómos, care se traduce prin duhoarea ţapului(berbecului).
Întâlnim des capra şi în textele biblice. Evreii considerau, încă de la începuturile existenţei lor ca popor, carnea de capră ca fiind cea mai curată şi de aceea, era sacrificată în onoarea unui oaspete de seamă. Capra iedSe folosea termenul de sacrificare deoarece animalele tinere urmau să ofere comunităţii, la maturitate, mai mult lapte şi mai multă carne. Ori, prin sacrificarea iedului/mielului pentru preacinstitul oaspete, comunitatea accepta sacrificiul de a dispune de mai puţină hrană. De altfel, sacrificarea iezilor(mieilor) era un ritual religios important, adresat lui Dumnezeu, în diverse ocazii. Draperiile confecţionate din păr de capră adăposteau chiar tabernacolul, în vreme ce coarnele puteau fi folosite – la fel ca şi cele de berbec – pentru a produce shofar-ul, instrumentul care a precedat cornul vânătorilor. De Yom Kippur – sărbătoarea Iertării şi Împăcării – se aleg două capre: una este sacrificată, pentru a distruge răul din sufletele păcătoşilor, iar cealaltă este lăsată în sălbăticie, pentru a pleca „pe pustie” cu toate păcatele neiertate.

Din perspectiva astrologiei chinezeşti, persoanele născute în zodia Oii/Caprei au un comportament elegant, şarmant; au înclinaţii artistice, chiar au har şi sunt creative. Remarcăm, de asemenea, multă delicateţe, bune maniere, atrăgând aprecierile celor din jur şi putând să-şi facă mulţi prieteni şi admiratori.
Nativul din zodia Caprei/Oii este veşnic în stare de nesiguranţă, pândit adesea de pericole. Şi, asta îl face să simtă nevoia de a fi iubit şi protejat. Poate fi implicat în situaţii complexe în care va fi ruşinos, va face pasul înapoi în faţa unor decizii grele, refuzând – în cazul unor situaţii conflictuale – să ia hotărâri care i-ar afecta popularitatea. Cei ce aparţin acestei zodii sunt, în majoritate, nişte visători, dar şi pesimişti, ezitanţi şi extrem de anxioşi. Uneori, Capra/Oaia pate fi leneşă. Dacă are de ales, atunci se va căsători cu o persoană bogată, în spatele căreia va sta tot restul vieţii, fără a se implica în luarea deciziilor importante. În schimb, va fi foarte preocupată de aspectul său. Acest lucru joacă un rol foarte important în asigurarea unei stabilităţi personale. Un nativ care nu este mulţumit de felul cum arată, nu se va duce – pentru nimic în lume – să deschidă uşa poştaşului, chiar dacă pentru alţii aspectul exterior nu contează prea mult într-un asemenea context.
Tocmai datorită firii sale indecise, Capra/Oaia este atrasă de studiile ezoterice, dorind să ştie mai multe despre lucrurile necunoscute încă. Este o mare bucurie să poată citi horoscoape şi predicţii privind viitorul său sau al altora.
Fiind o persoană dezorganizată, nu s-ar spune că lumea afacerilor este punctul cel mai tare al Caprei/Oii. Dar, poate fi un bun artizan, artist plastic, actor, cântăreţ sau scriitor. Cu alte cuvinte, cariera sa trebuie să fie strâns legată de spiritul său creativ.
Dintre toate zodiile, Capra/Oaia este cel mai puţin compatibilă cu Tigrul. În schimb, are cea mai bună relaţie cu Porcul, Calul şi cu Iepurele. Atenţie! Capra/Oaia nu se suportă cu altă Capră/Oaie.

Adrian Florea  -  Qigong Grandmaster, Maestru Feng Shui

No Comments Yet.

Leave a comment