Vrei să ştii cum mănâncă orice chinez ca să-şi trateze bolile? Vino la curs!

Poate că ar fi interesant să afli de ce poporul chinez a fost şi a rămas cel mai numeros din lume. Dacă, pe lângă populaţia propriu-zisă a Chinei - mai adăugăm şi numărul celor răspândiţi aproape pe tot globul, vom găsi că ei sunt cei care alcătuiesc cam o treime din omenirea Terrei. Poate că ar fi interesant de înţeles  cum fac chinezii că nu prea au de a face cu obezitatea. Poate că n-ar fi  lipsit de interes să ştii cum se hrănesc chinezii cu preparate savuroase pentru a-şi trata multe afecţiuni fără alte medicamente. Şi, ar mai fi încă destule lucruri pe care merită să le ştie orice om care iubeşte sănătatea şi care, totodată, vrea să se bucure de verbul care aduce atâtea satisfacţii şi bucurii: A MÂNCA.

Într-o lume modernă, dominată de ritmul tot mai alert al dezvoltării tehnologice şi al fast-food - urilor, constatăm că, totuşi, aproape o treime din populaţia lumii se hrăneşte după aceleaşi reguli vechi de peste 5000 ani, încă mai foloseşte beţişoarele - în loc de furculiţă şi cuţit - deşi tot ei au inventat furculiţa. Şi ne uimesc consumând la fiecare masă cel puţin şase preparate diferite, fără să se îngraşe.

Desigur, mi-am pus toate aceste întrebări, cu mulţi ani în urmă şi am început să cercetez care sunt secretele pe care le deţin locuitorii Extremului Orient. În mod firesc, am încercat să le aflu chiar de la cei care le aplică, de la mai mulţi chinezi de diverse preocupări şi nivele de educaţie. Răspunsul a fost, însă, invariabil cam acesta:"Nu ştiu, aşa am apucat de la părinţii, bunicii şi străbunicii mei...".Mi-au trebuit destui ani de căutări, până am redescoperit şi reformulat principiile după care se ghidează ei. Mai mult: am cuantificat datele, astfel încât orice om să le poată aplica, fără prea multe complicaţii descurajante. Am descoperit, cu uimire, că bazele sistemului de nutriţie şi terapie prin dietă sunt de o incontestabilă valoare filozofică şi ştiinţifică. Deşi formulate acum peste 5000 ani, pricipiile teoretice sunt extrem de complexe şi ample, cu adânci implicaţii în medicină, astrologie, arhitectură, designul caselor, grădinilor şi spaţiilor de afaceri, sociologie etc. Şi, totuşi, ele au fost transmise imensei populaţii a acestei mari părţi a continentului asiatic printr-un limbaj simplu - dar, nu simplist! - accesibil oricui, graţie unui împărat chinez genial, ale cărui preocupări erau profund legate de medicina profilactică(!!!).

Este interesant de ştiut că, dacă pentru noi alimentele au "gust", pentru chinezi ele au "miresme". Ştim că alimentele acre au calităţi hemostatice; pot limita excesul de transpiraţie, ca şi o diaree acută. Dar, putem observa că există mai multe alimente care au aceste efecte asupra noastră, fără a impregna cavitatea bucală cu gustul acru. Pe toate acestea, înţelepţii chinezi le-au numit alimente cu "mireasmă acră". Acelaşi lucru se întâmplă şi când vorbim despre alimentele cu mireasmă amară, dulce, picantă sau sărată. Fiecare mireasmă poate aduce beneficii importante sănătăţii. Cu condiţia ca toate miresmele să fie prezente la fiecare masă. Acum putem înţelege de ce este mereu plină masa chinezului cu şase, până la zece  preparate. Doar, că nu mănâncă decât un pic din fiecare. Orice exces dintr-o mireasmă, sau deficit dintr-alta, poate duce la îmbolnăvire. Puteţi afla schema de sănătate pentru fiecare organ al corpului uman, dacă veţi veni la cursul meu de numai 2(da! două) zile, adică: 6(doar şase!) ore.

După aceeaşi concepţie, alimentele pot conţine un anume tip de energie, în funcţie de efectul termic pe  are îl exercită asupra organismului uman, după digerare. Există alimente cu energie "caldă", "fierbinte", "neutră", "răcoroasă" sau "rece". De pildă, ardeiul iute, usturoiul sau piperul conţin cu siguranţă energie "fierbinte". În timp ce castraveţii, pepenii sau ceaiul negru chinezesc conţin energie "rece". Ori, există afecţiuni despre care ştim că se agravează la cald - febră, inflamaţii, iritaţii etc. Acestea se pot trata cu alimente cu energie rece. Dimpotrivă, afecţiunile care se agravează la rece (reumatism, guturai) se pot trata simplu cu alimente "calde" sau "fierbinţi". Cum?  Îţi explic la curs.

Alimentele pe care le considerăm a fi naturale, vegetale sau animale, sunt din ce în ce mai mult modificate genetic, tratate chimic cu pesticide, fungicide şi insecticide. Cum am putea să ne ferim de efectele otrăvitoare ale acestora? Veţi primi un răspuns şi la această problemă ce pare fără ieşire.
Sună cam comercial, nu?! Aşa e! Dar, dacă aceasta este calea prin care v-aş putea convinge cât de important este să ne hrănim sănătos, cum să transformăm hrana în medicament şi să alungăm chiar şi cele mai grave boli, atunci cred că merită să-mi calc pe suflet şi să par comercial - adică, aşa cum  n-am ştiut niciodată să fiu! - doar pentru a vă convinge să nu rataţi o şansă de a învăţa cum să faci din plăcerea de a mânca şi plăcerea de a trăi sănătos.

În 15 şi 16 Iulie, veţi afla totul.

Adrian Florea

Comments are closed.