De ce nu sunt chinezii obezi?

Statisticile arata ca, din totalitatea imigrantilor sositi în tarile bogate, marea majoritate risca obezitatea. Atractiile culinare - sustinute de campaniile publicitare - fac repede victime între cei veniti din tari cu resurse de hrana reduse, sau cu un nivel ridicat de saracie. Exceptie fac imigrantii chinezi! La acestia se remarca o crestere în greutate cu circa 4-5 kg, în primele 3-4 luni. Apoi, se constata o revenire la greutatea initiala.

Care sa fie misterul?!

Raspunsul se gaseste în traditiile de nutritie pe care chinezii le pastreaza cu sfintenie de peste cinci mii de ani. Încerc, aici, sa va dezvalui o parte din aceste secrete. Trebuie stiut ca, în China antica s-a impus un sistem de educatie sanitara, care a inclus în mod deosebit folosirea hranei atât ca mijloc de energizare cât si ca medicament. De aceea, ma voi referi la principiile nutritiei chinezesti aplicate în mentinerea si/sau revenirea la o silueta acceptabila. Primul lucru la care trebuie sa ne gândim îl constituie celebrele betisoare. Desi par incomode, betisoarele sunt un mijloc excelent de limitare a cantitatilor de hrana îngurgitate la o masa. Obligându-ne la un dumicat mic - deci, si la preparate bine maruntite - digestia se produce într-un mod lejer, dând timp enzimelor din stomac si duoden sa-si faca treaba. Astfel si senzatia de satietate apare înainte de aceea de stomac care"plezneste", cantitatea de alimente consumata la o masa fiind mult mai mica decât în cazul obiceiurilor europene. Un echilibru între cele cinci miresme (acru, amar, dulce, picant sio sarat) asigura, de asemenea, un risc scazut de retinere a grasimilor si apei în organism. Adaptarea alimentatiei în raport cu anotimpul, adica respectarea continutului de energie al alimentelor, este un alt atu al chinezilor. Astfel, daca vremea este rece, se vor consuma cu precadere alimente cu energie calda sau fierbinte si invers. Pentru cei care vor sa fie siguri ca nu se îngrasa, consumul de alge marine, iarba de mare, varec, scoici si fructe de mare este o obisnuinta. Tot asa cum consumul de ficat si rinichi (de porc, vita, oaie, berbec, pasare) vine în ajutorul celor grijulii cu silueta lor.

În traditia chineza a intrat de peste 4000 ani si arta ambientarii prin geomantie : Feng Shui. Aceasta arta - sustinuta pe baze stiintifice - a demonstrat ca nu este întâmplatoare asezarea masinii de gatit în bucatarie si nici a bucatariei, în ansamblul locuintei, asa cum nu este indiferenta sursa de încalzire a acesteia. Hrana preparata sau încalzita pe plita electrica sau în cuptor cu microunde este principala sursa a obezitatii. Un aragaz asezat între usa si fereastra bucatariei va cere mai mult timp la gatitul preparatelor si le va face mai greu de digerat. Vecinatatea dintre chiuveta si aragaz va conduce la acelasi efect (distanta dintre ele trebuie sa fie de minimum 1 metru).

Nici un chinez (adevarat!) nu crede în regimurile sau medicamentele de slabit care fac minuni fara sa-ti controlezi dieta si - mai ales! - fara exercitiile de sanatate zilnice. De aceea, întâlnim în China, în fiecare dimineata, mii de oameni în toate parcurile lor minunate, facându-si programul zilnic de miscare. Aceste exercitii conduc si la un echilibru psihic excelent, ceea ce mentine un metabolism celular normal, împiedicând aparitia bulimiilor (pofta exagerata de mâncare, aparuta brusc, uneori noaptea), sau a anorexiei (lipsa apetitului) pe fond de stres.

Celor ce vor sa-si reduca greutatea fara sa sufere de foame, le recomand fasolea cu bobul mic, rosu, care este extrem de puternic diuretica - eliminând orice retinere de apa în organism - în combinatie cu rinichii si ficatul. Fructele diuretice, picanteriile (moderat, toutsi!) si apa distilata pot contribui, de asemenea la reusita dvs., ca si orezul semi-fiert în abur si mestecat bine. Supele sunt recomandate în cantitati mici - cca 150 ml, la o masa - si ervite la sfârsitul mesei, foarte fierbinti. În timpul oricarei mese beti ceai verde fierbinte, neîndulcit, câte o înghititura la fiecare 2-3 dumicaturi. ATENTIE! Mestecati bine fiecare dumicat, de 33 de ori! Mâncatul în graba si cu gândul la altceva decât la masa, este o alta cauza a unei digestii greoaie, a blocarii secretiilor gastro-duodenale.

Iar, daca doriti sa aflati mai multe despre nutritia sanatoasa si mijloacele de slabire adaptabile celor ce nu sunt chinezi, adresati-va Fundatiei Române Qitaky®, unde Maestrul Adrian Florea va poate ajuta sa regasiti calea spre armonie si frumusete a trupului dvs.

» nutritie si dieto-terapie chineza

No Comments Yet.

Leave a comment