Dragi practicanți, prieteni și simpatizanți ai Școlii QITAKY-QIGONG,
Fiecare an ce se mai adaugă vârstei școlii noastre este un nou prilej de inventariere a istoriei frumoase pe care a parcurs-o până acum.
Dacă începuturile sale reale se regăsesc cu circa 5 ani mai devreme, în holul unui institut de cercetări științifice, unde convinsesem câțiva colegi despre virtuțile acestei discipline antice, ziua de 14 martie, 1990 a constituit momentul nașterii oficiale a Institutului Român pentru Dezvoltarea Potențialului Uman. Mi-am dorit dintotdeauna să creez o instituție serioasă, cu un suport științific și practic, care să contribuie realmente la atingerea scopului declarat chiar în titulatura sa.
Prima zi de activitate autorizată(ca "întreprindere mică" – în conformitate cu legea de atunci) a fost în sala de sport a Colegiului Național “Sf. Sava”, cu doi participanți – o fată și un băiat, copiii unei colege din institutul de cercetări la care lucram. Cu ei am făcut atât antrenamentul de Qigong, cât și cel de autoapărare.
După o lună, aveam peste 100 de practicanți începători în artele marțiale, dintre care o mică parte erau interesați și de Qigong. Încet, încet, numărul celor ce-și doreau mai mult să practice Qigong decât autoapărare a crescut semnificativ. După doi ani, aveam deja o grupă de peste 150 de asemenea cursanți.
În martie, 1992, am fost solicitat de către Ambasada Republicii Populare Chineze să iau în grijă un maestru chinez, sosit în România pentru a preda stilul de Qigong al Marelui Maestru Zhong Hong Bao. Am luat legătura cu dl. Lin Kaiting și, neștiind cum îl puteam ajuta (pe atunci, nu aveam acreditare în acest domeniu din partea vreunei instituții de stat, sau de specialitate), l-am invitat să vadă un antrenament cu discipolii mei. A fost foarte încântat și m-a întrebat cu ce maestru chinez am studiat. A rămas total surprins când i-am mărturisit că fusesem autodidact și că niciun maestru autorizat nu mă îndrumase și nici nu văzuse măcar ceea ce predam eu în domeniu. Mi-a zis că este incredibil de interesant ce făceam noi acolo și că nu-i venea să creadă că este posibil să înveți Qigong de unul singur, fără nici un îndrumător competent. M-au onorat aprecierile maestrului chinez, întărindu-mi convingerea că, așa cum îmi concepusem școala, lucrurile erau corecte și valoroase.
M-am bucurat să-l pot ajuta pe maestrul Lin Kaiting să-și înceapă activitatea în România, adunând mai mulți participanți la primul curs predat de acesta. Actualmente, Lin Kaiting are propria școală de Qigong în România sub denumirea de Qilingong.
Cu un număr tot mai mare de adepți, școala noastră a devenit în 1995 Fundația Română Qitaky, având un statut mai bogat și obiective mai multe. Astfel, în anii 1996, 1997 și 1998 am reușit să organizăm și simpozioane naționale și internaționale – deși am beneficiat de niște sponsorizări infime – discipolii și simpatizanții noștri având contribuții extraordinare și surprinzătoare pentru invitații noștri. Am reușit să invităm chiar pe Președintele/Fondator al Federației Mondiale de Qigong, dna Dr. Effie Poy Yew Chow – ea însăși Mare Maestră de Qigong. Vizita domniei sale la București și participarea la Simpozionul “Medicina Occidentală – Modalități de Integrare cu Medicina Orientală” a constituit o mare cotitură în istoria școlii noastre. Asistând la demonstrația pe care am făcut-o cu discipolii mei, Maestra m-a întrebat: cum se cheamă stilul tău de Qigong? Deși luat total prin surprindere de o asemenea observație măgulitoare, mi-am stăpânit emoția și am răspuns scurt: QITAKY. La care ea mi-a zis: de îndată ce voi ajunge înapoi la San Francisco(sediul Federației Mondiale), voi înscrie în registrul federației acest nou stil. Acesta a fost momentul crucial al recunoașterii valorii școlii QITAKY în domeniul atât de vechi - peste 8000 de ani! - al disciplinei Qigong. Era, totodată, anul în care Effie Chow devenea unul din cei 5 Consilieri pentru Medicină Complementară și Alternativă ai Casei Albe din SUA.
Un an mai târziu, în noiembrie 1999, invitat la cel de al 3-lea Congres Mondial de Qigong, am constatat că eram deja inclus în cercul Marilor Maeștri de Qigong ai Federației Mondiale. Pe site-ul East West Aacademy of Healing Arts(vezi link: http://eastwestqi.com/who-we-are/links/wqf/), la descrierea scopurilor și componenței World Qigong Federation se menționează:
International Sponsorship
- Dr. Lida Feng and Dr. Wu Jin, China
- Master Sifu Kiew Kit Wong, Malaysia
- Dr. Effie Chow, USA and Canada
- Dr. Steven Aung, Canada
- Master Andreas Kuhne, Germany
- Binhui He, China / USA
- Lin Zhang Peng, China
- Dr. Hector Solorzano, Mexico
- Master Adrian Florea, Romania
- Dr. Richard Yennie, USA
- Dr. Frances Brisbane, USA
- Dr. Gaspar Garcia, Spain
- Dr. Nan Lu, USA
Board of Directors
- President: Dr. Effie Chow (USA & Canada)
- Vice President: Dr. Lida Feng (China)
- Secretary: Master Sifu Kiew Kit Wong (Malaysia)
- Treasurer: Dr. Steven Aung (Canada)
Members of the Board:
Dr. Wu Jin (China/Canada), Master Andreas Kuhne (Germany), Dr. Hector Solorzano (Mexico), Master Adrian Florea (Romania), Master Sikung Lowe (England), Master Peter Andraes (Thailand), Dr. Kangmin Shu (China), Master Wang Yan (The Netherlands), Master Sifu Kiew Kit Wong (Malaysia), Master Binhui He (China), Dr. Richard Yennie (USA), Dr. Frances Brisbane (USA), Dr. Evelyn Lee (USA).
Advisory Committees
- Clinical (include standards and ethics) – Dr. Lida Feng & Dr. Effie Chow
- Education (include standards and ethics) – Master Sikung Lowe & Master Wang Yan
- Finance –Dr. Steven Aung & Dr. Hector Solorzano
- Membership – Master Andreas Kuhne, Master Adrian Florea, Binhui He & Richard Yennie
- Policies – Dr. Wu Jin, Dr.Rene Goris, Dr. Frances Brisbane
- Public Relations/Promotion – Master Sifu Kiew Kit Wong & Peter Andraes
- Scientific/Research – Master Binhui He & Dr. Kangmin Shu
- International faculty: 135
În tot acest interval, ca și ulterior, am publicat numeroase articole în ziare, reviste tipărite și electronice, am acordat interviuri la mai multe televiziuni cu acoperire națională și/sau regională, am susținut timp de 7 ani o emisune săptămânală la Radio Uniplus, crescând substanțial numărul românilor interesați de practica Qigong și de tainele medicinei tradiționale chinezești.
M-am simțit foarte trist și rănit în sufletul meu de român, în aprilie 2012, când ziarul LIBERTATEA a publicat un interviu cu maestrul Lin Kaiting, în care acesta anunța înființarea unei Federații Române de Qigong și că este foarte dezamăgit de faptul că, în cei zece ani de activitate a sa în România, nu a întâlnit nici un român cu veleități de instructor sau, maestru în Qigong. Ori, eu aveam deja trei ani de când devenisem unul dintre cei 8 Mari Maeștri ai Federației Mondiale!... Totuși, în spiritul eticii de Maestru, mi-am păstrat respectul pentru cunoștințele și pregătirea dlui Lin Kaiting, fără a apela la contraatacuri prin denigrări și proteste zgomotoase. Am atâția prieteni chinezi – adevărați Mari Maeștri! - încât cred că gestul din acea declarație ar putea să fi fost doar un accident alimentat de unele orgolii personale. M-aș bucura să-l văd și pe dl. Lin Kaiting printre Marii Maeștri de Qigong ai lumii, aducând astfel mai multă glorie României și exprimându-și recunoștința față de românii care l-au adoptat cu blândețe și respect între cetățenii acestei țări.
Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei - un Maestru veritabil, inclusiv ca moralitate şi modestie - este Stanley Ngui.El este un continuator al tradiţiei de peste o mie de ani(!!!) al unei familii chinezeşti(provenită dintr-o populaţie dispărută actualmente), în care calitatea de Maestru de Qigong s-a transmis neîntrerupt, din generaţie în generaţie. Trăieşte în Canada şi cei trei copii ai săi au păşit deja pe calea măiestriei în Qigong.
Dar, după ce Școala QITAKY a adoptat organizarea juridică de societate comercială, în iunie 2006, succesele noastre au continuat să vină. Am fost ales vicepreședinte al Congresului Mondial de Qigong la cinci ediții ale acestuia. Creativitatea ce caracterizează Școala QITAKY-QIGONG și-a arătat permanent roadele, cucerind admirația multor personalități celebre din domeniu. Un mare succes l-a constituit participarea noastră la cele patru ediții ale Forumului Mondial de Qigong, Shaolin, Arte Marțiale și Medicină Tradițională Chineză de la Tokyo. Fiecare participare a fost încununată cu aprecieri la cel mai înalt nivel pentru contribuția noastră de excepție la dezvoltarea și cultivarea acestei discipline milenare. Marele Maestru Qin Xiping, fondator al Forumului și organizator al manifestărilor, o dată la 3 ani, a devenit prietenul nostru devotat, hotărând împreună cu alți membri marcanți ai organizației să ne răsplătească realizările cu diplome mai mult decât onorante. Acestea ne-au așezat pe o poziție solidă fruntașă în ierarhia mondială a Qigong-ului. La ediţia din 2016, mi s-a acordat şi diploma de învestire ca director temporar al Forumului, până la următoarea ediţie din 2019. Merită să știți că Maestrul Qin Xiping este mult respectat în Japonia pentru faptul că poate să facă anestezii la extracții dentare și intervenții chirurgicale, fără să-i "adoarmă" pe pacienți! Totul este realizat prin tehnici energetice de înalt nivel.
Așadar, indiferent de părerile unora sau altora, QITAKY-QIGONG se dovedește a fi o instituție serioasă, creativă, dinamică și de succes. Ceea ce ne face să privim, la fiecare nouă aniversare, cu bucurie și satisfacție la toate lucrurile frumoase pe care le-am construit și trăit. Nu ne lăudăm cu un număr impresionant de discipoli, nici cu pleiade de instructori și de filiale cu răspândire în țară/străinătate. Dar suntem mândri de aceia care și-au păstrat loialitatea și încrederea în școala noastră. Cu astfel de oameni cred că vom continua să consolidăm faima și respectabilitatea instituției noastre.
Iar, dacă veţi dori să vă exprimaţi păreri, impresii, gânduri despre Şcoala QITAKY-QIGONG, despre noi, sau despre Maestru, acum aveţi posibilitatea să o faceţi scriind în paginile Cărţii noastre de Impresii şi Sugestii, pe care o găsiţi la sediul cabinetului nostru.
Cu cele mai bune gânduri,
Mare Maestru al Federaţiei Mondiale de Qigong – San Francisco, SUA
Mare Maestru al Forumului Mondial de Qigong, Shaolin, Arte Marţiale şi Sănătate – Tokyo
Specialist în Medicină Tradiţională Chineză
Maestru de Feng Shui