QITAKY-QIGONG împlinește 33 de ani de împliniri!

ÎNCEPUTURI

În ziua de 14 martie 1990 se năștea fizic Școala QITAKY-QIGONG. Spun ”fizic”, deoarece embrionul acestui nou-născut în lumea românească a Qigong-ului apăruse cu 5 ani înainte. Lucram într-un institut de cercetări științifice - cercetător științific - și, după mai mulți ani de studiu autodidact, reușisem să trezesc curiozitatea a 12 colegi invitându-i să rămână sâmbăta, după program, la niște lecții practice de Qigong. Aceștia au fost cei care, după o perioadă de scepticism, au început să devină mai interesați și să mai spună și altora despre beneficiile practicilor pe care le transmiteam. Impresionați mai ales de tehnicile energetice prin care i-am tratat pe unii dintre ei, au simțit nevoia să-și împărtășescă experiențele trăite cu mine și altor colegi din institut dar și unor persoane din Ministerul Muncii, până la nivelul secretarului de stat care răspundea de institutul nostru. Acesta din urmă m-a chemat într-o zi la cabinetul său și mi-a cerut confidențial să-i fac un diagnostic general. A rămas surprins de metodele mele de investigare - fără nici un aparat! -, dar mai ales de faptul că descoperisem o afecțiune despre care mi-a spus: bă, nici nevastă-mea nu știa despre chestia asta! Hai, că ești tare!

Dar, o dată cu schimbările survenite în România postdecembristă și promisiuinile guvernanților asupra apariției unei legi privitoare la societățile comerciale, am îndrăznit să devansez puțin lucrurile și să-mi încep oficial activitatea de predare a tehnicilor de Qigong și a artelor de autoapărare fizică, atunci - în 14 martie 1990. În paralel, m-am dedicat și terapiilor energetice și din medicina tradițională chineză(MTC). E drept, nu aveam un cabinet dedicat acestor activități, făcând tratamente pe unde apucam.

Nu a trecut multă vreme și am început să împărtășesc din cunoștințele mele de MTC și Qigong susținând diverse cursuri. De aceea, mi-am transformat școala în ”Institutul Român pentru Dezvoltarea Potențialului Uman - Fundația Română QITAKY”, având și avizul Ministerului Sănătății.

Nu știu, nici azi, cum aflase Ambasada Chinei la București despre mine. Dar, în martie 1992, m-a sunat șeful secției culturale al ambasadei pentru a mă ruga să iau legătura cu un maestru chinez de Qigong - Lin Kaiting - și a-l ajuta să înceapă și el în România să predea această artă. M-am întâlnit cu el și l -am invitat să vadă ce fac eu cu elevii ei. A rămas foarte plăcut surprins și m-a întrebat: cu ce maeștri chinezi am studiat? Nu-i venea să creadă că sunt autodidact. Ne-am împrietenit și l-am ajutat să susțină un curs de inițiere în Qigong, adunând peste 100 de cursanți și percepând o taxă de participare pe care i-am cedat-o integral - deși, el spusese că vroia să susțină cursul în mod gratuit. Probabil, aici au fost primii pași în crearea Școlii de Qigong denumită QILINGONG.

PRIMUL SUCCES

O nouă surpriză mi-a făcut Ambasada Chinei atunci când mi-a lansat o invitație la Simpozionul Internațional de MTC, din octombrie 1993. Participarea mea acolo a fost o adevărată aventură. Pentru că, din modestul meu salariu de ”cerșetor științific” și foarte puținele venituri din munca de profesor de Qigong (cheltuiam mai mult pe chirii și familie), nu-mi era suficient nici măcar pentru biletul de avion. Și urma să stau 15 zile în China. M-au ajutat elevii și pacienții mei de atunci, care au pus mână de la mână și au strâns ceva bani; plus o reducere de 75% la avion de la TAROM. În biografia mea(nepublicată, încă) am descris aventurile mele din perioada simpozionului, la care participaseră peste 400 de invitați din 42 de țări. A fost, însă, prima mea victorie: din totalul participanților, doar doi au primit diploma de ”Specialist în Toată Medicina Tradițională Chineză”, acordată de Asociația China pentru MTC(patronată de Ministerul Chinez al Sănătății): un spaniol și un român. Eram singurul român invitat la această manifestare. O altă satisfacție am primit-o prin diploma care atestă includerea lucrării științifice (pe care o trimisesem către organizatori) în categoria de studii cu valoare academică, intitulată: ”Qigong - metode de creșetere a capacităților intelectuale și sportive la copii”.

ALTE SUCCESE

Cum lucrurile bune atrag după ele și altele, Școala QITAKY a căpătat un impuls mult mai puternic, astfel că elevii mei m-au ajutat să organizez - în anii 1996, 1997 și 1998 - 3 simpozioane științifice - două la nivel național și unul internațional - având ca teme principale integrarea medicinii occidentale cu cea orientală. Am avut onoarea să fim adoptați în rândul organizațiilor membre UNESCO. Toți invitații noștri aui fost uimiți de implicareraextraoprdionară a membrilor Școlii QITYAKY în organizarea evenimentului - de exemplu: toate coffee-break-urile aui fost realizate cu produse aduse de oamenii mei de acasă, fără a-mi cere bani pentru ele!

Anul 1998 ne-a adus afilierea la Federația Mondială de Qigong, iar mie, titlul de mare maestru al Federației Mondiale, devenind în 1999 unul dintre cei opt Mari Maeștri. Au urmat mai multe Congrese Mondiale de Qigong, la care am fost invitat să accept calitatea de vicepreședinte al mai multor ediții.

Effie Chow - Președinte-Fondator al Federației Mondiale de Qigong

După participarea din 2010 la Forumul Mondial de Qigong, ca lider al Școlii QITAKY-QIGONG m-am bucurat că organizația noastră a intrat în topul mondial al școlilor de acest gen. Următoarele participări ne-au întărit poziția în rândul celor mai apreciate școli din lume. În perioada 2016-2019, am primit chiar titlul de director onorific al Forumului de Qigong, Zen, Arte Marțiale, Medicină și Yi Qing din Japonia. La Tokyo, am primit mai multe diplome de cel mai înalt nivel, atât pentru dezvoltarea artei Qigong, cât și a medicinii naturale (diplome decernate de World Organization for Natural Medicine).

Echipa QITAKY la Forumul Mondial de la Tokyo -2019

DE CE ATÂTEA SUCCESE?

Școala QITAKY a dovedit de-a lungul celor 33 de ani de existență că își duce viața într-un mod care respectă o proprietate fundamentală a Universului: dinamismul. Cultivând creativitatea, am reușit să dăm naștere unui mare număr de exerciții noi de Qigong, care au uimit și entuziasmat pe Marii Maeștri ai lumii. Aceasta este și cheia dezvoltării organizației noastre, alături de politica de construcție a unui colectiv de tip familial. Toți practicanții Școlii noastre fac parte din marea FAMILIE QITAKY.

Marele Maesttru Qin Xiping înmânându-mi o diplomă în 2016

Așaîncât, toți cei ce fac parte din Familia noastră, cât și simpatizanții noștri primesc acum urarea simplă, dar plină de iubire și respect:

LA MULȚI ANI!!!

LA MULȚI ANI QITAKY!!!

No Comments Yet.

Leave a comment