De prea multe ori eu, sau persoane din cercul meu de cunoștințe, am fost agresați cu afirmații dojenitoare și uneori amenințătoare, privind poziția mea față de Maestrul chinez Lin Kai Ting. Nu de mult, cineva a bătut la ușa cabinetului nostru și a ținut să precizeze, cu aplomb, că eu - Adrian Florea - aș fi fost un discipol al acestui Maestru, de la care aș fi învățat tot ceea ce știu în domeniul Qigong-ului.
Dragii mei, nu învinuiesc pe nimeni pentru păcatul de a transmite și perpetua un mesaj fals lansat din sânul școlii Qilingong. este firesc să iei drept valabilă prima informație pe care o primești, cu atât mai mult cu cât eu prețuiesc această formă de "patriotism local", sau fidelitate față de școala căreia te-ai atașat. Există motive serioase pentru care foarte mulți oameni din lumea Occidentului(și România este considerată țară occidentală, în raport cu Asia!) să fie impresionați și cuceriți de performanțele pe care un Maestru veritabil - așa cum este și Lin Kai Ting! - le poate demonstra. Pregătirea sa este de o valoare incontestabilă, așa cum sunt și capacitățile sale demonstrate concret. În China - ca și în SUA -, putem găsi foarte mulți Maeștri de mare valoare, față de care am avut întotdeauna și am tot respectul. Nu mi-am permis niciodată să critic sau să denigrez vreun astfel de Maestru. De altfel, există mai mulți veritabili Maeștri chinezi care se manifestă la fel și față de mine - deși nu sunt de origine asiatică! Doi dintre ei, Marele Maestru Shu Kangmin și Marele Maestru He Binhui, se numără - alături de mine - printre cele mai importante personalități din cadrul Federației Mondiale de Qigong(World Qigong Federation). Vezi următorul link:
http://eastwestqi.com/who-we-are/links/wqf/
Pentru a vă ușura consultarea paginii web a Federației vă redau mai jos lista membrilor celor trei organisme de conducere ale acesteia:
International Sponsorship
- Dr. Lida Feng and Dr. Wu Jin, China
- Master Sifu Kiew Kit Wong, Malaysia
- Dr. Effie Chow, USA and Canada
- Dr. Steven Aung, Canada
- Master Andreas Kuhne, Germany
- Binhui He, China / USA
- Lin Zhang Peng, China
- Dr. Hector Solorzano, Mexico
- Master Adrian Florea, Romania
- Dr. Richard Yennie, USA
- Dr. Frances Brisbane, USA
- Dr. Gaspar Garcia, Spain
- Dr. Nan Lu, USA
Members of the Board:
Dr. Wu Jin (China/Canada), Master Andreas Kuhne (Germany), Dr. Hector Solorzano (Mexico), Master Adrian Florea (Romania), Master Sikung Lowe (England), Master Peter Andraes (Thailand), Dr. Kangmin Shu (China), Master Wang Yan (The Netherlands), Master Sifu Kiew Kit Wong (Malaysia), Master Binhui He (China), Dr. Richard Yennie (USA), Dr. Frances Brisbane (USA), Dr. Evelyn Lee (USA).
Advisory Committees
- Clinical (include standards and ethics) – Dr. Lida Feng & Dr. Effie Chow
- Education (include standards and ethics) – Master Sikung Lowe & Master Wang Yan
- Finance –Dr. Steven Aung & Dr. Hector Solorzano
- Membership – Master Andreas Kuhne, Master Adrian Florea, Binhui He & Richard Yennie
- Policies – Dr. Wu Jin, Dr.Rene Goris, Dr. Frances Brisbane
- Public Relations/Promotion – Master Sifu Kiew Kit Wong & Peter Andraes
- Scientific/Research – Master Binhui He & Dr. Kangmin Shu
- International faculty: 135
Nu mi-am propus să vă plictisesc cu liste și titluri. Dar, să nu uităm că Federația Mondială de Qigong este fondată și prezidată de o Mare Maestră și personalitate din SUA - de origine chineză - dna Effie Poy Yew Chow; din 1998, domnia-sa este membră a grupului de 5 Consilieri ai Președinției Statelor Unite ale Americii pe probleme de Medicină Alternativă și Complementară. Aceasta este și cea care a identificat în școala mea de Qigong - pe care am numit-o încă din 1990, QITAKY®(marcă înregistrată la OSIM) - un nou stil. S-a mirat că nu am atribuit stilului pe care l-am creat numele meu(așa cum procedează toți maeștrii chinezi), dar l-a înregistrat atunci între stilurile recunoscute de Federație. Să mai ținem seama de faptul că, din 2010, am reușit să cucerim cu stilul nostru respectul maxim al World Qigong Forum(cu sediul în Tokyo), al cărei fondator și Președinte este Maestrul Qin Xiping - un chinez stabilit în Japonia, creator al lanțului de Temple Shaolin din Țara Soarelui Răsare. Alături de acest Mare Maestru, au aceeași poziție de admirație și alții, precum binecunoscutul Mantak Chia.DESPRE MINE...
...pot să vă spun că am început să studiez Qigong încă din 1977. Nu am beneficiat de ajutorul vreunui maestru - nici măcar chinez! - ci, am pornit un studiu autodidact. Nu mi-a fost ușor și nici nu recomand nimănui această periculoasă cale. Dar, așa cum este și firesc în orice domeniu, am găsit modalități de a citi și însuși cunoștințe oferite cu înțelepciune și dărnicie de mulți maeștri chinezi(cărți, broșuri informative, casete video etc.). Așadar: nu am avut nici un Maestru și am avut mai mulți Maeștri. Aceasta a fost replica mea dată Maestrului Quan De Xu, în primăvara anului 2000, la Washington, atunci când mi-a cerut o...audiență. Dorea să-i scriu o recomandare către oficialitățile americane, pentru a i se acorda drept de muncă în SUA. Maestrul care m-a impresionat cel mai mult prin cunoștințele și prin metoda sa foarte sistematică de a explica totul a fost și rămâne Yang Jwing Ming(rezident în SUA). Am fost foarte fericit când l-am întâlnit la Tokyo, în 2007, pentru că m-am putut duce în fața lui,m-am înclinat de 3 ori și i-am mulțumit. Nu a fost nevoie să-i dau explicații: a înțeles!
Mi-am deschis oficial școala de Qigong în 14 martie, 1990. Predam atât această disciplină, cât și arte marțiale. Așa cum fac și acum, după 26 de ani.
DESPRE MAESTRUL LIN KAI TING...
...pot să vă spun că NU A FOST INVITAT DE NIMENI în România. A fost o hotărâre a sa, probabil cu binecuvântarea Maestrului său. În luna martie a anului 1992, când a sosit în România, am fost sunat la telefonul de acasă de către șeful serviciului cultural al Ambasadei Chinei din București, care m-a rugat să iau legătura cu Dl. Lin Kai Ting și să-l sprijin în dorința sa de a se lansa în România cu practicile de Qigong. Cei din ambasada chineză știau că aveam deja școala proprie. Apoi, am fost sunat chiar de către Maestru, am fixat o întâlnire și mi-a prezentat diploma care atesta calitatea sa, ca discipol al Maestrului Zhong Hong Bao. Nu prea știam cum puteam să-l ajut, pentru că nu știam cum să mă ajut pe mine însumi în promovare. L-am invitat la Colegiul Național "Sf. Sava" - unde îmi desfășuram activitatea cu elevii mei. A asistat la un antrenament și a fost extrem de impresionat, întrebându-mă cine este Maestrul meu. A fost și mai șocat să afle că sunt autodidact. A dorit să facă o demonstrație cu elevii mei și i-am îngăduit să o facă. M-am convins că este un Maestru veritabil, bine pregătit. În consecință, am angrenat un număr de peste 100 de persoane să participe la un curs de inițiere în Qigong susținut de domnia-sa. Mai mult: revista "Formula As" a publicat exact în acea perioadă un articol elogios(pe două pagini) dedicat școlii mele; eu am insistat să se introducă și un mic articol care să anunțe prezența Maestrului chinez în România. Nu m-am gândit nici o clipă că ar putea apărea o concurență între noi, ci, mai degrabă o bună cooperare.
Aflând despre cursul Maestrului, un alt important specialist român în Qigong, Cezar Culda a luat legătura cu mine și s-a oferit să fie traducător la predarea cursului. Cezar Culda este un Maestru instruit încă din anii copilăriei, în China, de către maeștri de mare clasă în Qigong și Wushu(artele marțiale chinezești), fiind și un bun cunoscător al limbii chineze. El a fost cel care l-a sfătuit pe Lin Kai Ting să predea cursuri și în alte orașe din România.
Astfel, sprijint de mine și de C. Culda, Maestrul chinez a reușit să-și construiască propria școală și să atragă un mare număr de adepți. E drept că, propaganda pe care atât eu, cât și Cezar Culda, Adrian Cranta și Armonita am făcut-o disciplinei Qigong a făcut ca aceia care și-au dorit să învețe și să practice să creadă că ar fi mai bine să aleagă mai degrabă un maestru chinez - de acolo de unde s-a născut Qigong-ul!... - decât unul român.
Repet: Lin Kai Ting este un Maestru veritabil! Dar, poate că ar fi mai corect și mai bine încadrat în etica de Maestru să nu mai permită răspândirea zvonurilor că eu aș fi fost vreodată discipol al său. Ar fi fost mai corect să nu permită publicarea unui interviu în ziarul LIBERTATEA, în 2002, în care Maestrul(sau, cineva care a vorbit în numele său...) afirma că "este dezamăgit că, de când a venit în România, nu a întâlnit nici un român cu veleități de maestru de Qigong". Ori, la acea dată trecuseră deja 3 ani de când subsemnatul devenisem unul dintre cei Opt Mari Maeștri ai Federației Mondiale. Nu am văzut, până acum, numele Lin Kai Ting pe nici una din listele personalităților Federației Mondiale sau ale Forumului Mondial de Qigong. Listele de mai sus vă confirmă acest lucru.
Dragii mei, nu uitați că mulți români s-au afirmat în mai multe domenii ca niște mari specialiști ai lumii, întrecând adesea personalități din țări cu prestigiu. Din păcate, încă se mai păstrează obiceiul de a-i prețui mai mult pe străini și mult prea puțin pe conaționalii noștri. Istoria ne arată - în mod trist! - că valori mondiale precum Henri Coandă, acad. George Constantinescu, N. Obreja(părintele informaticii), Nicolae Paulescu(inventatorul insulinei) și mulți alții și-au găsit recunoașterea în afara granițelor țării.
Fără a subestima valorile străine, am putea să acordăm mai mult credit celor autohtone și asta ar fi mult mai mult în folosul României!
Cu stimă,
ADRIAN FLOREA
Mare Maestru Internațional de Qigong,
Specialist în Medicină Tradițională Chineză,