SĂNĂTATEA ȘI ENERGIA DIN FARFURIA TA – NOU CURS DE NUTRIȚIE CHINEZĂ, 26 ȘI 27 APRILIE 2024

Am remarcat că, în ultima vreme, tema dietelor de slăbire sau de creștere a capacităților de efort fizic este din ce în ce mai frecvent abordată în presa scrisă și vizuală, cât și pe rețelele de socializare. cele mai multe spam-uri sunt reclame despre metode de slăbire rapide și eficiente, ca și alimente și băuturi energizante. Adevărul despre efectele reale ale acestor reclame îl aflu de la nenumărații pacienți care ne calcă pragul cabinetului, dezamăgiți de tot felul de pseudo-specialiști care i-au făcut să înțeleagă clar ce înseamnă "efectul Yo-Yo" și să-și piardă aproape complet speranțele că vor redeveni niște oameni normo-ponderali ori să devină rapid niște sportivi campioni. Pe de altă parte, suntem invadați, pe aproape toate posturile de televiziune, de emisiuni dedicate artei culinare, concursuri și ”chefi”(le sună jignitor denumirea de ”bucătar șef”!...) La astfel de emisiuni aflăm tot felul de rețete, care mai de care mai sofisticate dar, acestea nu au nimic de a face cu nutriția sănătoasă și echilibrată, ci, doar cu incitarea papilelor gustative....

Cursul de "Nutriție și dieto-terapie chineză" al Școlii QITAKY a adus noi perspective - mult mai realiste! - celor care și-au dorit să scape de obsesia kilogramelor în plus sau să-și îmbunătățească sănătatea ori să-și trateze diverse boli. Chinezii au primit lecția nutriției sănătoase și echilibrante de la înțelepții lor de acum circa 5000 de ani. Au avut, așadar, destulă vreme să verifice practic principiile formulate atunci. Le-au aplicat, și le-au impregnat în formula genetică, iar acum nu le mai pot exprima în cuvinte, ci, numai în mod practic. Chiar și în perioadele cele mai grele de recesiune economică, chinezii au găsit soluții pentru a nu pieri de foame. Au descoperit mereu sursele cele mai diverse de hrană și, aplicând moștenirea genetică legată de nutriție, au supraviețuit tuturor momentelor dificile.

Poluarea atmosferei planetare, accentuată actualmente de efectele miilor de bombe lansate de armata rusă asupra Ucrainei sau a armelor folosite în conflictul din Orientul Mijlociu, aduce un plus de temeri asupra riscului de reducere a producției de hrană în țările cu cea mai mare producție de cereale, legume și zarzavaturi, precum și a cărnii din animale hrănite cu furaje otrăvite.

Eu am reformulat principiile, le-am explicat și le-am cuantificat, pentru ca oricare non-chinez să le poată pune în practică fără dificultăți.

Redau, mai jos argumente pe care, parțial, le-am mai publicat atunci când am anunțat programarea unei noi ediții a cursului.

Aproape în fiecare zi suntem informaţi - din presa scrisă, de la televiziuni, de pe internet... - despre noi metode de alimentaţie sănătoasă, sau despre noi regimuri perfecte şi rapide de slăbire. Desigur, există o secvenţialitate firească a fenomenelor: o alimentaţie nesănătoasă poate conduce la supraponderalitate, și implicit la extrema acesteia - obezitatea; disconfortul supragreutăţii corporale (care se traduce prin aspectul fizic dizgraţios şi problemele aferente de sănătate) dă naştere "universului" de regimuri şi medicamente pentru slăbit. Sunt mulţi "băieţi deştepţi" care au speculat dorinţele arzătoare ale celor ce, fie că au căutat metode noi şi snoabe de întreţinere a frumuseţii corporale, fie că au căzut în disperarea kilogramelor suplimentare. Rezultatele - uşor de văzut - sunt dezastruoase! Recordul deţinut de SUA - peste 60% din populaţie sunt obezi!!! - a început să fie depăşit de multe alte ţări din Occident, printre care România ocupă - în mod îngrijorător! - unul din locurile fruntaşe.

Dar, la fel de îngrijorător - chiar dacă nu este la fel de amplu - este şi fenomenul anorexiei; multe femei, dar și bărbați au căzut victime morţii premature prin căderea în extrema lipsei totale a apetitului și distrugerea ireversibilă a organismului.

Paradoxal, s-a ajuns la situația în care obezitatea a devenit un aspect încurajat de comercianții care vor să vândă marfă mai multă (îmbrăcăminte, alimente și băuturi). Nu lipsesc nici concursurile de ”frumusețe a obezilor”, menite să elimine dorința de a ajunge la un aspect corporal normal și chiar de a cultiva convingerea de a fi cât mai gras(ă).

Făcându-se abstracție de pericolul bolilor provocate de excesul de grăsime și de riscurile de scădere drastică a speranței de viață.

Vorbind despre "recorduri", tot în SUA s-au semnalat şi cele mai multe cazuri mortale, mai ales printre staruri, drept rezultat al regimului de slăbire hiperproteic. Cu toate acestea, mulţi continuă să caute cu obstinaţie reţete "miraculoase" de modelare şi întreţinere a siluetei, în timpul cel mai scurt. Să ne amintim şi de marea păcăleală a "alimentaţiei pe grupe sanguine". Mulţi au crezut în argumentaţia facilă, dar cu aspect pseudo-ştiinţific, a autorului acestei metode - dr. Peter J. D'Adamo. Este simplu să realizăm că modul sănătos de alimentaţie al populaţiei Terrei, dinainte de secolul XX, nu se putea baza pe datele privind grupele sanguine ale tuturor oamenilor. Ideea determinării grupei sanguine a apărut abia în 1907, graţie unui medic ceh Jan Janesky şi altor doi medici europeni: Alfred von Decastrello şi Adriano Sturli. În 1930, după ce a fost distins cu Premiul Nobel, profesorul doctor Karl Landsteiner deschide era aplicării grupelor sanguine AB0 în medicina modernă. Dar, până atunci, nimeni nu se gândea să se hrănească în conformitate cu grupa sa de sânge. Totuşi, nivelul de morbiditate, precum şi diversitatea bolilor din secolele precedente este - conform statisticilor cunoscute - mult mai scăzut decât în ultimii 100 de ani.

Eforturile nutriţioniştilor - autorizaţi prin studiile lor medicale - sunt demne de tot respectul. Dar, concepţia greşită că doar cunoştinţele contemporane au girul ştiinţific, a făcut ca mulţi dintre aceştia să rămână tributari unor scheme recente, create de profesorii lor, refuzând să privească mai atent și către înţelepciunea străveche.

Încă o observație importantă! De milenii, oamenii au căutat secretul nemuririi. Între timp, s-a aflat că nu putem trăi veșnic. Dar, putem să trăim mai mult! Pe lângă nevoia de mișcare sportivă de sănătate, trebuie să luăm foarte serios în considerare și modul în care ne hrănim. Statisticile arată că, în China și Japonia există cel mai mare număr de persoane cu vârste ce depășesc o sută de ani la 1000 de locuitori. Insula japoneză Okinawa deține recordul absolut în lume: acolo există peste 1000 de oameni care au depășit cu mult vârsta de 100 de ani..

Pe lângă secretul unei vieți în stil ”moai”(viață în armonie, într-ajutorare și stare de veselie și optimism), okinawienii au un stil de alimentație extrem de sănătos și echilibrat, pe care strămoșii lor l-au moștenit de la chinezii antici pescari săraci.

Prin urmare, eu nu vin către voi, dragi vizitatori/simpatizanți/practicanţi ai Şcolii QITAKY®-QIGONG, cu nimic nou! Eu vă aduc în atenţie un stil de alimentaţie vechi de peste 5000 de ani. Un stil de nutriţie care a demonstrat de-a lungul mileniilor că nu a generat obezitate, nici anorexie și nici nenumărate boli. În schimb, a susținut longevitatea și buna dispoziție, comuniunea dintre oamenii aceleiași societăți și empatia, indiferent de greutățile vieții. Un stil de a folosi alimentele ca medicamente: să mănânci preparate savuroase şi să-ţi tratezi în acelaşi timp suferinţele, inclusiv tulburările psiho-emoționale. Totodată, este un stil de alimentație care nu a redus niciodată populația imensului Imperiu Chinez; ba, dimpotrivă, a permis menținerea creșterii demografice chiar și în condiții de crize alimentare!

Eu vreau să vă învăţ că putem mânca la fel ca şi chinezii, fără a apela neapărat la bucătăria chinezească. Dar, nici la preparatele nesănătoase ale vieții moderne occidentale.

Vreau să vă învăţ cum să vă calculaţi, simplu şi eficient, în raport cu caracteristicile individuale(constituție fizică, tempertament, stare emoțională temporar dominantă, viață sexuală, anotimp), dieta zilnică, personalizată.

Vreau să vă lămuresc în ce măsură este bine să fim 100% vegetarieni, sau...nu tocmai. Sau, mai bine: cum putem combina cu măiestrie alimentele vegetale cu cele de origine animală.

Vreau să vă învăţ şi cum să mâncaţi la un restaurant chinezesc.Chiar și cum și de ce să mâncați cu celebrele bețișoare. Deoarece, văd cu tristeţe mulţi români care nu ştiu să savureze cu adevărat minunata bucătărie chinezească (sau vietnameză, sau japoneză, sau thailandeză, sau...) comandându-şi preparatele după principii europene/româneşti, având convingerea că bieții asiatici nu știu ce e aceea o furculiță și cum se folosește(ei, bine, să știți că furculița a fost inventată de chinezi! - în urmă cu 4000 de ani -...nu de către europeni, care mâncau cu mâinile și cărora biserica le interzicea să adopte furculița).

Vreau să vă învăț că nutriția trebuie să țină seama de constituția fizică a fiecăruia, de temperament, de starea emoțională dominantă într-o anumită perioadă, de nivelul vieții sexuale, cât și de anotimp, sau în raport cu bolile de care suferiți.

Nu aduc nimic în plus faţă de ceea ce înţelepţii chinezi antici au dăruit populaţiei de atunci. Şi, totuşi, este singurul curs care vă reformulează principiile nutriţioniste ale chinezilor – pe care, deși le respectă, au uitat să le exprime în cuvinte. Pentru că ei le aplică, dar nu le mai pot enunţa - le au deja în codul lor genetic! Originalitatea cursului din școala QITAKY constă în faptul că este singura abordare care cuantifică aceste principii pentru a le face accesibile tuturor celor ce nu au în gena lor astfel de informaţii. Acestea sunt argumentele cu care vă invit să vă însuşiţi asemenea cunoştinţe.

Nu pierdeți din vedere nici faptul că, după terminarea cursului, prânzul de sâmbătă vă este oferit de Maestrul Adrian Florea la un restaurant chinezesc cu cea mai bună bucătărie cantoneză din România.

Dacă cele spuse mai sus v-au convins, atunci înscrieți-vă la un nou Curs de Nutriție și Dietoterapie Chineză. Sunați la 0744985006, sau 0723651153, comunicați numele și numărul de telefon și adresa de e-mail și gândiți-vă să vă rezervați câte 3 ore într-o vineri seară(între 18.30 și 21.30) și o sâmbătă dimineață(între 9.30 și 12.30), pe 26 şi 27 aprilie 2024.

Puteți participa și online, la solicitare. Doar, că nu vă pot oferi prânzul gratuit…

Taxa de participare este de 500 RON/pers., incluzând și suportul de curs.

Plata taxei de participare se poate face prin transfer bancar în contul SC QITAKY-QIGONG SRL, la ING Bank, Agenția 5516 UNIRII, IBAN RO89INGB 0000 9999 0638 7438, cu mențiunea ”curs nutriție”, sau direct la sediul cabinetului nostru din str. Iuliu Barasch 12, ap.1, interfon 1, sector 3, București, unde va avea loc cursul.

Cu multă dragoste,

Adrian FLOREA

Specialist în Medicină Tradițională și Nutriție Chineză

Doctor în Medicină Naturală - World Organization for Natural Medicine(WONM)

Doctor în Servicii Umanitare(WONM)

Mare Maestru Internațional de Qigong

Maestru Feng Shui

No Comments Yet.

Leave a comment