Secretele din… gura ta

Marii maestri ai anticei medicini traditionale chineze au afirmat intotdeauna ca "tot ceea ce se vede in exterior nu este decat o oglinda a interiorului corpului uman". Asa coum sclerotica (albul) ochilor, irisul, faciesul, unghiile, urechile sau pulsul spun ca este stare de alarma privitor la sanatatea noastra, tot asa si cavitatea bucala, si limba pot da informatii pretioase.

Oricat am fi noi, europenii, de orgoliosi, trebuie sa recunoastem ca - la capitolul IGIENA - orientalii au fost cu mult inaintea noastra. In afara de grija lor deosebita pentru curatenia corporala, orientalii antici erau foarte preocupati de sanatatea bucala si , mai ales, dentara. Aceasta obsesie a pastrarii unei danturi perfecte este o prelungire a traditiilor din vremuri stravechi, cand lipsa danturii insemna si sfarsitul vietii individului - nemaiputand sa se hranesca normal, el devenea o povara pentru tribul sau. Eschimosii au inca proaspat in memoria obiceiurilor lor ritualul abandonarii batranilor fara dantura pentru a fi mancati de ursii albi. Metoda cea mai simpla si foarte eficace de a mentine sanatatea danturii era - si mai este , inca! - aceea a curatirii limbii dupa fiecare masa. Se stie, azi, ca papilele circulare si cele filiforme de pe suprafata limbii sunt depozitarele unor imense cantitati de microreziduuri alimentare, ca si de microorganisme care fac aceasta parte anatomica a noastra sa fie mult mai murdara si mai infectata decat anusul. De aceea, orientalii au inteles ca este necesara o razuire sau periere a suprafetei limbii, indepartand astfel cele mai multe dintre pericolele ce misuna prin cavitatea bucala, mai ales in timpul somnului. Acestea sunt cele care ataca smaltul dentar, provocand cariile, mai curand decat micile resturi alimentare neindepartate prin periajul obisnuit al dintilor. Curatarea propriu-zisa a danturii se realiza prin frecarea lor cu sare (sau praf de bicarbonat de sodiu), neuitandu-se masajul gingiilor. Un astfel de masaj, executat cu regularitate si fermitate, poate preveni cu succes hidoasa perspectiva a parodontozei si chiar cazurile de sangerari frecvente ale gingiilor.

Daca, totusi, gingiile au inceput sa va sangereze, cheltuiti un ban in plus si mancati zilnic cate doua fructe de mango. Nu exagerati! Cand sangeraea inceteaza, opriti cura de mango, caci riscati un blocaj renal. Daca nu va permiteti mango, atunci fiti mai atenti cu cochiliile scoici de pe malul marii. Culegeti-le, uscati-le si macinati-le fin. Daca puneti la fiert in 250 ml apa cca 30g praf de scoici, impreuna cu 4g de cojite fine de arahide si 6 curmale, veti obtine o supa concentrata, pe care o puteti bea zilnic. In 4-5 zile sangerarea va inceta.

Asadar, obisnuiti-va - macar de acum incolo! - sa va spalati dantura dupa fiecare masa, sau cel putin sa va periati limba. Periajul limbii trebuie sa aiba loc dupa cel al dintilor. Astfel, limba trebuie sa arate mereu de culoare rozalie, acoperita cu un fin strat albicios. Orice modificare a aspectului vreunei parti a suprafetei superioare a limbii trebuie sa va dea de gandit. Caci, de pilda, partea centrala a ei ne poate spune daca stomacul se afla in suferinta, in vreme ce varful ne spune daca inima este bolnva. Este cunoscut, de altfel, faptul ca orice tulburare la nivelul stomacului sau splinei genereaza cunoscutele afte bucale, extrem de neplacute si de frecvente. Asa incat, alaturi de bagajul de informatii pe care limba ni le poate da... pe tacute, cavitatea bucala si dantura mai spun si ele multe lucruri despre felul in care stam atat cu igiena bucala cat si cu starea generala a sanatatii. Dar, despre toate acestea puteti afla mai multe inscriindu-va la cursurile de initiere in Qigong, de 6 zile, predate in cadrul Fundatiei Romane Qitaky®.

Pentru amatorii de drumetii montane am inca un sfat. Apele izvoarelor devin adesea tentante pentru calatorul obosit si insetat, dar, pot fi si periculoase, uneori. Traditia straveche a chinezilor ne invata sa ne protejam de riscurile unor infectii sau tulburari digestive pe o cale foarte simpla: inainte de a bea apa, mestecati ca pe cewing-gum un catel de usturoi - astfel ca el sa se raspandeasca pe toata suprafata cavitatii bucale, apoi scuipati usturoiul. Veti putea bea linistiti apa cristalina care va imbie cu susurul ei.

No Comments Yet.

Leave a comment