TINEREŢE FĂRĂ BĂTRÂNEŢE… NOI FACEM BASMUL O REALITATE

Auzim la radio, sau vedem la televizor despre campioni ai longevităţii sălăşluind prin Extremul Orient. Ei – asiaticii – caută cu perseverenţă, cu răbdare şi descoperă metode prin care să depăşească uşor pragul sutei de ani, ca şi cum ar fi ceva absolut natural.

Noi – occidentalii – facem bancuri despre longevivi şi cheltuim o mulţime de bani pentru a descoperi tot felul de metode şi produse artificiale prin care longevitatea noastră scade îngrijorător.

Ei – asiaticii – continuă să se folosească de darurile naturii: fructe, legume, zarzavaturi, seminţe, animale, păsări, insecte, ciuperci şi micelii, pentru a se reintegra vieţii şi armoniei Naturii.

Noi – occidentalii – căutăm cu obstinaţie tot ce nu e natural, OMG-uri, E-uri şi alte chimicale otrăvitoare sau sau generatoare de boli grave.

Ei – asiaticii – îşi amenajează parcuri naturale şi pline de viaţă, pentru a-şi face zilnic exerciţiile de sănătate. Rezultatele: ei au mulţi centenari.

Noi – occidentalii – ne închidem(unii dintre noi!...) în elegante săli cu aer condiţionat şi facem demonstraţii de sport-fashion, sub masca unor exerciţii fizice prost concepute şi consumatoare de bani mulţi. Rezultatele: tineri care arată mai bătrâni decât sunt încerâd să înșele bătrânețea cu injecții cu botox, silicon și alte substanțe, tineri pe care moartea îi răpeşte prea timpuriu, boli care erau considerate „ale bătrâneţii” şi care îşi întind aripile întunecate spre vârstele fragede.

Şi, totuşi, noi – românii – am păstrat viu, de veacuri, mitul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte. Poate că nu am făcut mare lucru pentru a ne apropia de datele acestui frumos şi educativ basm. Dar, flacăra credinţei într-o bătrâneţe târzie şi frumoasă nu s-a stins nicicând. Ceea ce a înţeles românul tradiţional este că longevitatea atârnă indiscutabil de menţinerea unei legături trainice cu NATURA. Altfel spus, reintegrarea permanentă a Omului cu legile fireşti şi implacabile ale Universului. Educarea pe principiile strămoşeşti a celor din prezent este primul şi cel mai important pas pe care îl putem face către a trăi mai mult şi cu mai puţine suferinţe.

Aşadar, lupta cu bătrâneţea începe încă de la vârste fragede. Poate că nu este întâmplătoare urarea pe care mulţi români o fac la aniversări, onomastici sau sărbători: Să trăieşti 120 ani!...

Biblie, istorie şi statistici

Pentru orice creştin, noţiunea de longevitate este asociată adesea cu personajul Vechiului Testament: Matusalem, care ar fi trăit vtreo 969 ani. E drept că, de la o vreme, pretenţiile noastre s-au redus considerabil, luându-ne drept reper vârsta din urarea enunţată mai sus. Statisticile ne-au scăzut entuziasmul, arătând că speranţa de viaţă nu prea depăşeşte suma de 74-78 ani.

Cu toate acestea, în 2010, rapoartele ONU semnalau că Japonia se putea mândri cu circa 77000 de oameni ce atinseseră cei 120 ani, în vreme ce 884 de niponi aveau deja 150 ani! Nici aici, în România, nu ne-am ruşinat să identificăm oficial 4741 de persoane cu vârste între 100 şi 108 ani(cifre din august, 2010).

Ori, dacă nu ne-am putea lăuda cu un nivel de trai sporit în ultimii 30 ani, nu ne mai rămâne decât să căutăm secretele longevivilor români în două surse distincte:

  • Conservarea, de către aceşti oameni, a tradiţiilor străvechi de a trăi: o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă, mişcarea fizică regulată, activitatea intelectuală susţinută permanent, starea neîntreruptă de bună dispoziţie.
  • Însuşirea şi practicarea unor învăţături şi tehnici provenite din tradiţia culturală a Extremului Orient.

La acest al doilea punct, şcoala QITAKY® şi-a adus o contribuţie constantă, în ultimii 32 ani. De la bun început, mi-am propus să atrag în şcoala mea pe aceia a căror îngrijorare privind efectele îmbătrânirii erau bine coştientizate. Şi, aproape de necrezut, mulţi tineri s-au dovedit și ei preocupaţi de acest concept.

Europa ne-a ajuns din urmă...

Având vârsta de peste 8000 ani, disciplina chineză Qigong a adus experienţa milenară în slujba conservării sănătăţii şi încetinirii procesului de îmbătrânire. Ca Maestru de Qigong, am preferat să ignor latura comercială – aducătoare de mulţi clienţi şi bani! – a acestei discipline, în folosul propagandei sincere asupra beneficiilor incontestabile ale vechii forme de fitness chinezesc. Am preferat să am discipoli şi nu clienţi! Mulţi au auzit despre QITAKY® şi succesele sale în plan mondial ca stil original de Qigong. Dar, aflaţi în căutarea spectaculosului, a mondenului, snobismului şi, nu în ultimul rând, sclavi ai comodităţii, au desconsiderat şi ocolit şcoala noastră.

Iată, că după 32 ani de existenţă activă şi consecventă, am dovedit – aşa cum am spus adesea în articolele mele, sau în emisiuni de radio şi TV – noi am fost mereu „cu un pas înaintea timpului”. Uniunea Europeană a stabilit ca anul 2012 să fie dedicat preocupărilor pentru o Îmbătrânire activă.

Ne-am aflat sub semnul iniţiativei europene denumită generic: European Year for Active Ageing and Solidarity Between Generations - 2012.

Sunt bucuros că, încă de la înființarea școlii mele, am cultivat, prin tot ansamblul de activităţi ale şcolii QITAKY®, ideea reunirii generaţiilor într-o splendidă FAMILIE omogenă şi armonioasă de practicanţi ai „artei prelungirii vieţii”.

Iată că, după 22 ani, Europa ne ajungea din urmă!... Ne propunea programe pentru cei tineri, ca şi pentru seniori, întru consolidarea sănătăţii populaţiei şi sporirea speranţei de viaţă.

Noi vă aşteptam de mai bine de două decenii. Programul a fost o inițiativă frumoasă și bine finanțată. Dar, noi l-am pus în pratică fără să obținem nicio finanțare. Alții...au cheltuit banii aceia și nu au făcut mai nimic!

Cum facem basmul să devină realitate?

Vom începe – vorbesc aici despre cei care nu au mai avut de a face cu Şcoala QITAKY® - cu ceea ce este mai simplu, mai palpabil şi totodată plăcut: Stagiul de Fitness Qigong Antiîmbătrânire de pe litoral.

Noi organizăm cu regularitate ( câte două, în fiecare vară) stagii de acest fel, la malul mării, dar și la munte. Fiecare stagiu este marcat de câte o temă. Dacă, de pildă, în anul 2011 am ales un subiect care constituia alerta lui 2012(de fapt, a rămas o temă permanentă) – CANCERUL, PREVENIRE ŞI TRATAMENT -, anul 2022 va fi dedicat subiectului: Fitness Qigong pentru a Îmbătrâni Frumos.

Participanţii vor cunoaşte – sau vor reîntâlni - tehnici chinezeşti străvechi capabile să reactiveze funcţiile organismului, să consolideze mecanismul endocrin şi imunitar, să reducă în mod considerabil riscul bolilor bătrâneţii(reumatism articular, artrita şi artroza, boli cardio-vasculare, scleroza cerebrală, Alzheimer, glaucom, cataractă etc).

Vor beneficia de explicaţii ştiinţifice despre rostul şi rolul diverselor exerciţii. Tehnicile de Qigong selectate pentru acest program au menirea de a creşte semnificativ activitatea sistemului endocrin. Astfel, se ridică nivelul de secretare a hormonilor sexuali – responsabili de reproducerea tuturor tipurilor de celule din organism – se îmbunătăţeşte mecanismul imunitar, se stimulează pe cale endocrină regenerarea ţesuturilor nervoase şi a altor ţesuturi importante din corp. Creşte capacitatea de memorare şi de gândire logică şi creativă. În plus, se vor însuşi câteva din principiile fundamentale ale nutriţionismului chinezesc şi dietoterapiei.

La capătul perioadei de stagiu, practicantul îşi va spori nivelul de senzitivitate energetică şi va putea stăpâni tehnicile de lucru cu energia vitală qi, pentru terapie şi autoterapie.

Se va învăţa tehnica de meditaţie conectată la realitățile din viață şi rolul acesteia, precum și minunatul dans cosmic – Taiiquan.

Când, cum?...

Stagiul se va desfăşura în perioada 27 august – 4 septembrie, în stațiunea Jupiter.

Antrenamentele se vor desfășura pe plaja din dreptul Hotelului CAPITOL,

Cazarea este la alegerea fiecăruia. Dar, vă recomand să alegeți un loc cât mai apropiat de locul antrenamentului, pentru a putea ajunge în fiecare dimineață la ora 6.00.

Participanții vor beneficia zilnic de 2 antrenamente, la răsăritul Soarelui și la apus. Vor avea suficient timp și să se bucure de plajă și de apa mării, precum și pentru odihnă.

Ne vom putea rezerva una din zile pentru o excursie opțională cu autocarul, la cetatea Enysala, sau la Balcic, sau în altă destinație interesantă.

Taxa de participare este 450 RON/pers. și indivizibilă, indiferent de gradul de prezență.

Înscrierile se pot face telefonic, la unul din numerele:

0744 985 006, 0722 243 008 sau 0723 651 153

sau prin e-mail qitaky@gmail.com, sau pe loc.

Întâlnirea din prima zi de stagiu a grupului va avea loc sâmbătă 27 august, la ora 14.00, în holul hotelului CAPITOL.

Vă aştept la start în maratonul luptei cu bătrâneţea.

Adrian Florea

MARE MAESTRU INTERNAȚIONAL DE QIGONG

SPECIALIST ÎN MEDICINĂ TRADIȚIONALĂ CHINEZĂ

DOCTOR ÎN MEDICINĂ NATURALĂ

DOCTOR ÎN MEDICINĂ UMANITARĂ

SPECIALIST ÎN NUTRIȚIE ȘI DIETOTERAPIE CHINEZĂ

MAESTRU FENGSHUI

No Comments Yet.

Leave a comment