Înainte de a vorbi despre previziunile astrologiei chineze pentru anul 2014, poate că ar fi bine să dedic câteva rânduri personajului central al Anului Calului de Lemn.
Calul este îndrăgit și admirat de foarte mulți oameni din toată lumea, pentru că este grațios, elegant și totodată unul dintre cele mai puternice animale aflate în slujba omului. Caii duceau soldații în bătălii, trăgeau plugul la arat, și constituiau principalul mijloc de transport – până la apariția mașinilor. Datorită companiei pe care a ținut-o cu demnitate Omului, atât în viața spirituală, cât și în artă și muncă, acest animal și-a câștigat un loc special în istorie, aducând cu sine semne ale onoarei, reverenței și o mulțime de simboluri. Poate că nu am fi ajuns ceea ce suntem, dacă nu ar fi existat calul în istoria umanității. Servind cu credință oamenii în războaie, în agricultură, în creșterea productivității, în extinderea distanțelor de călătorie și transport, în dezvoltarea multor domenii de activitate, calul este considerat drept unul dintre cei mai mari contributori în progresul omenirii.
Mărturiile arheologice și istorice arată că, încă din Epoca Bronzului, dar mai sigur de la începuturile Epocii de Fier, oamenii au creat practici păgâne de venerare a calului. Acest animal era văzut ca o ființă sacră, divină,, asociat cu o zeitate, ori ca un totem al războinicului.Cultul calului și ritualurile de sacrificare a calului își au originea în culturile euro-asiatice. În vreme ce venerarea calului a aparținut aproape în exclusivitate culturilor indo-europeană și proto-turcă.
Astfel, în perioada 1400 – 600 î.Hr, o posibilă dovadă a acestui cult ar putea fi Calul Alb de Uffington. Arheologul francez Patrice Méniel a demonstrat, bazat pe examinarea oaselor de animale descoperite în diverse morminte din regiunea Gaul, absența totală a consumului de carne de cal(hipofagia). Aceasta, în pofida faptului că în așezările mai vechi, din aceeași regiune s-a dovedit că hipofagia e existat.
Este posibil ca, din venerația față de cal, să se fi întruchipat și imaginea inițială a lui Poseidon – ca și a altor zei, din aceeași epocă – drept o ființă cu aspect cabalin. Arta antică grecească îl înfățișează pe Poseidon într-un car tras de cai-de-mare, sau de cai tereștri capabili să meargă pe apele mărilor. Totodată, marinarii obișnuiau să sacrifice cai prin înecare în mare, drept ofrandă adusă lui Poseidon care să-i protejeze de pericole în călătoriile lor pe ape.
În peștera atribuită de mitologia greacă Phigaliei Demeter – conform tradiției populare – Poseidon este reprezentat cu cap și coamă de cal. Probabil, aceasta este o conexiune cu legenda care spune că Poseidon ar fi urmărit-o pe Phigalia, iar ea s-a deghizat în iapă, alăturându-se unei herghelii de cai; dar zeul a văzut-o, s-a transformat și el în armăsar, reușind să o captureze și să o facă nevasta lui. Ei au dat naștere unui cal numit Arion, cel ce avea grai omenesc.
Există o legendă asemănătoare în mitologia norvegiană, vorbind despre un personaj capabil să-și schimbe aspectul fizic după dorință: Loki. O dată, Loki s-a transformat în iapă și a dat naștere lui Sleipnir, “cel mai mare dintre toți caii”.
Întâlnim tema divinizării calului și în cultura străveche a triburilor germanice, ca și în cultura galo-romană, din nord-vestul Imperiului Roman, unde venerarea Eponei(zeitatea-cal) era foarte răspândită. Chiar și mai târziu, în Evul Mediu, legenda welșă a lui Rihannon, ca și legenda irlandeză a lui Macha – deși consemnate abia în perioada creștină – pot fi o rememorare a venerării calului.
Ar mai fi de remarcat că în Capul Arkona, de pe insula germană Rügen, a existat un templu-fortăreață, care a aparținut Ordinului Slav Rani la începuturile Evului Mediu. În acest templu, dedicat zeului Svantevit, era practicat cultul Calului-Oracol. Slavii credeau că prin comportamentul acelui armăsar alb, se decidea starea de pace sau de război.
Cai-oracol au mai existat și în templele medievale din Stettin (Pomerania) și în Rethra (Luteția), ca și în mormintele sacre din timpul dinastiei Ming, în Imperiul Chinez.
Ca simbol în zodiacul chinezesc, Calul este asociat cu Gemenii – din zodiacul european - și este considerat a fi avut o contribuție crucială în creșterea și dezvoltarea Imperiului Chinez. În religia buddhistă Calul simbolizează energia.
Primele dovezi despre importanța cailor în China antică s-au găsit în așa-numita cultură Longshan. În săpăturile făcute la Miaodigou(provincia Henan) pe locul unor foste cuptoare, s-au descoperit urme de oseminte de cai, despre care se crede că ar fi fost folosiți atât ca animale domestice, cât și pentru sacrificările de natură mistică. În timpul dinastiei Shang(1600 – 1100 î.Hr)caii erau îngropați o dată cu stăpânii lor, pentru a-i duce mai repede către cealaltă lume. Mai târziu, s-a renunțat la acest obicei crud. În urmă cu mai bine de 2000 de ani, vânătoarea, jocul de polo și demonstrațiile cu cai erau deja lucruri foarte populare ale dinastiei Tang. De altfel, vom întâlni mai timpuriu, în mausoleul împăratului Qinshihuang(decedat în 210 î.Hr) doar figuri din teracotă, înfățișând cai cu șa și călăreți soldați, indicând clar utilizarea cailor în lupte și războinicii călăreți, dar nu și oseminte de cai îngropați de vii..
Chinezii au adus trei dintre cele mai importante invenții în istoria ecvestră: jugul de înhămare, scărița și harnașamentul cu bandă pe pieptul calului. Eforturile artistice ale mongolilor au mai adus în plus și zăbalele, șaua și ornamentele calului. De altfel, mongolii au fost și au rămas cei mai pricepuți călăreți.
În timpul dinastiei Han(157 – 87 î.Hr) s-au fabricat chiar și mătăsuri speciale pentru cai.
Totuși, China a traversat și perioade în care a dus lipsă de cai suficienți pentru cererile vremii. Așa a apărut – în perioada dinastiei Song(681 – 907 d.Hr) – acțiunea numită “Ceai pentru Cai”. S-a menținut un preț foarte ridicat pentru ceaiul vândut în alte regiuni pentru a se putea achiziționa mai mulți cai. Această manevră de marketing a fost aplicată și în vremea dinastiei Ming(1368 – 1644), atunci când China intrase din nou în criză de cai.
În Feng Shui, calul este un simbol al mișcării și al puterii. De aceea este folosit în mod frecvent de către cei care doresc să călătorească mai mult. Astfel, calul este amplasat într-un mod aparte, pentru a se obține viza de călătorie sau emigrare. Statueta unui cal poate fi amplasată lângă, sau chiar pe masa de birou a unui funcționar, pentru a-i consolida imaginea de persoană dinamică și puternică, dar nu trebuie să fie orientat cu capul spre fereastră sau ușă.
Caii surprinși în plin galop sugerează sosirea rapidă a norocului. Picturile care înfățișează cai conțin mult Yang și energie de Foc și trebuie amplasate în living, sau în zonele de reunire a familiei (de regulă, în Sudul unui living).
Statueta unui cal ridicat pe două picioare nu este recomandată, mai ales dacă este orientată către fața sau spatele cuiva, deoarece poate stimula producerea unor accidente fizice, cu precădere la membrele superioare sau inferioare.
Un vis, în care te poți vedea călărind un cal, poate fi un semn că proiectul pe care l-ai demarat are mari șanse de succes. Dacă, însă, visul arată o cădere de pe cal, atunci înseamnă că ești nervos în privința proiectului tău. Iar, dacă visezi un cal în frâu, legat cu frânghii și trăgând din greu o căruță, un car etc., înseamnă că te simți înfrânat în viață și îți dorești mai multă libertate.
În fine, dacă visezi un cal rupt în două, ai un semnal că trebuie să te rupi de niște obiceiuri vechi.
CALUL - personalitate
Nativii din zodia CALULUI sunt persoane energice, cu inima caldă, inteligente și dornice de a ieși mereu în lume. CALULUI îi place foarte mult să fie în centrul atenției. Aflat, în permanență în căutarea clipelor plăcute, CALUL îi face fericiți pe cei din jurul său cu umorul și spiritul său.
CAII sunt extrem de inteligenți, ceea ce le permite să găsească mereu noi subiecte de abordat. Sunt capabili de a prelua mai multe sarcini simultan, dar nu reușesc întotdeauna să le ducă la bun sfârșit, deoarece sunt mereu în căutarea unor noi oportunități, neglijând-le pe cele în curs. Sunt onești, prietenoși și cu mintea deschisă la orice. Dar, sunt puțin cam prea concentrați asupra sinelui și li se întâmplă să facă istericale atunci când lucrurile nu merg așa cum și-ar dori.
CALUL-capacități
CAII au tehnici de comunicare foarte ingenioase și simt nevoia să fie mereu la rampă, în mediul în care trăiesc. Sunt isteți, buni la suflet cu ceilalți și dornici să se alăture carierelor aventuroase. Deși, uneori, vorbesc cam mult, sunt veseli, receptivi, talentați, pragmatici, dar și încăpățânați. Le plac distracțiile și mediul aglomerat. Sunt foarte populari printre prieteni, activi la lucru și refuză ideea de a fi dat greș ori faliment, deși misiunile lor nu pot dura nedefinit.
CALUL-slăbiciuni
CALUL nu poate sta prea multă vreme sub constrângeri. El este, de obicei, nerăbdător și aprig în orice altceva decât munca sa zilnică. CALUL este independent și foarte rar ascultă de sfaturile altora. Eșecurile îl pot conduce la stări pesimiste. Este, în general, capabil să îndure din greu, dar o face cu iritare. Este ușor “inflamabil” și risipitor, nefiind un bun administrator al propriilor finanțe, datorită lipsei de eficiență bugetară. Unii nativi în zodia CALULUI sunt se amplaseze în medii strălucitoare, urmând cariere ce pot aduce multă faimă și succes. Alții tind să se amestece în prea multe lucruri ale altora și adesea ratează finalizarea propriilor obiective.
CALUL-sănătate
De regulă, CAII sunt foarte sănătoși, cel mai probabil datorită gândirii lor optimiste asupra vieții, precum și constituției mai atletice. Lasă-i în spații deschise, largi și îi vei vedea alergând în voie. Dar, dacă se simt închiși în spații restrânse, se vor îmbolnăvi.
CALUL-carieră
CALULUI îi place să se afle în poziții din care pot să interacționeze cu alții. Nu este încântat să primească ordine și va fugi de locurile de muncă pe care le consideră “de rutină”. Fiind capabil să abordeze orice subiect, CALUL este potrivit pentru orice fel de job. Este un comunicator eficient și se bucură să dispună de putere. Un CAL poate urma cu succes următoarele cariere: publicist, agent de vânzări, jurnalist, profesor de limbi străine, translator, actor, operator turistic, bibliotecar sau pilot.
CALUL-relațional
Fiind foarte spontan, are o tendință de a fi greu acceptat de ceilalți, în primă instanță. Se implică total în fiecare nouă relație, calitate care îl răvășește în forul său interior. Din fericire, odată cu vârsta, această trăsătură se mai cizelează, relațiile sale devenind mai puternice mai stabile în timp.