Trusa medicala de iarna

Sarbatorile de iarna nu sunt doar o aglomerare de ocazii încântatoare de a oferi si, mai ales, de a primi cadourile pe care ni le-am dorit sau surprize fericite, ci si o perioada - la drept vorbind, cam lunga! - de praznice dintre cele mai bogate de pe tot parcursul anului. Începând cu Sf. Nicolae (de care nu se bucura doar copiii…), continuând cu Ignatul, cu Craciunul, cu Revelionul, cu Sf. Vasile si sfârsind cu Sf. Ioan, o cam tinem lant cu mesele festive. Cele mai variate si mai sofisticate preparate culinare se perinda prin palatinul fiecaruia si multi dintre noi chiar se straduiesc sa uite de sensibilitatile sau bolile lor, încercând sa se bucure din plin de placerile acestor sarbatori, alaturi de rude si prieteni.

Desigur, acum este si momentul când organismul nu ne iarta greselile, taxându-ne prompt si…eficace. Tocmai de aceea, va ofer aici o mica "trusa" de sfaturi si remedii rapide si simple, care sa va ajute sa va beneficiati, totusi, de atmosfera sarbatoreasca prelungita, de la hotarele dintre ani, fara a mai cunoaste prea repede disconfortul de a înlocui bunatatile de pe masa cu pastile si injectii "praznuite" pe paturi de spital.

Fara îndoiala, cea mai frecventa dintre tulburarile provocate de excesul de alimente si bauturi alcoolice este criza biliara. Prea multe grasimi si prajeli, ca si abundenta de vinuri - care sa le…stropeasca - pot genera blocaje al vezicii biliare, care se vor resimti prin câteva simptome clasice: cefalee puternica (senzatie de inel strâns în jurul capului), greata, varsaturi care contin uneori si un lichid verzui (secretia biliara), dureri usturatoare în epigastru sau în partea dreapta, subcostal. Este usor sa preveniti aceste necazuri daca va pregatiti dinaintea începerii lantului de festinuri un amestec de 500g miere de salcâm (sau de tei) cu 90g praf din radacina de Tataneasa si 10g de propolis solid (ras foarte fin). Consumând zilnic, dimineata si seara, cu o jumatate de ora înainte de masa, câte o lingurita din acest macerat, veti avea un tranzit hepato-biliar mult mai eficace si veti putea evita simptomele descrise mai sus. Ba, chiar, puteti calma situatia, în cazul în care neglijenta v-a împins sa uitati sa va administrati din timp preparatul de mai sus. Totusi, o criza biliara acuta, poate fi calmata mai repede daca va preparati o infuzie de Rostopasca (1 lingura de planta uscata) în 250ml apa clocotita; din acest ceai se înghite câte o lingura din ora în ora (în cazurile foarte rebele) se pot administra primele 3 doze la intervale de 30 minute. Atentie! Nu beti tot ceaiul dintr-o data, caci Rostopasca are un bogat continut de papaverina si, în cantitati prea mari, poate deveni toxica!

Conform observatiilor medicilor, durerile de cap ( cefaleea) au peste 200 de posibile cauze. Vom lua, aici, în considerare doar pe acelea legate de supraalimentatie, oboseala sau efectul de dupa consumul mai mare de alcool. Cea mai simpla metoda de a îndeparta o durere de cap provocata de o cantitate prea mare de alimente ingerate, ori de intoxicatia generata de acestea, ca si de cresterea numarului de tigari fumate este aceea de a bea dimineata si seara câte o cana de apa fierbinte, în care s-au dizolvat 3 linguri de miere. Este foarte bine sa includeti în meniul dvs de sarbatori si carne de crap, ca sa preveniti durerile de cap din aceleasi cauze. O supa din izma creata, dreasa cu un ou proaspat de gaina, poate face acelasi lucru, într-un mod cât se poate de placut.

Cum, gastroenterita acuta este si ea un pericol iminent în aceasta perioada, va recomand un amestec de 10g praf de ceai negru cu 10g praf de ghimber dizolvate într-o jumatate de pahar de apa calda. Înghitind amestecul omogenizat de 2-3 ori pe zi, veti scapa si de durerea de cap pe care v-ar putea-o determina aceasta afectiune digestiva.

Chiar daca fumatul este un pericol real pentru oricine, tutunul poate fi totusi un medicament. În cazul balonarilor abdominale, sucul din frunze de tutun sau infuzia din 10g de frunze uscate în 250ml apa clocotita pot face minuni, în numai 20-30 minute.

Este bine sa retinem câteva lucruri importante, pe care chinezii le stiu prin traditie de peste 5000 ani. La fiecare masa trebuie sa avem grija sa echilibram prezenta celor cinci "miresme" : acru-amar-dulce-picant-sarat. Atunci când una dintre aceste miresme lipseste, apare riscul dominantei altei miresme, ceea ce poate provoca unele tulburari. Astfel, în vremea când porcul este "regele" festinurilor românesti, exista si tendinta de a se mânca si mai picant. Un astfel de exces poate genera disfunctii la nivelul ficatului si vezicii biliare. Sa nu dam, în totalitate vina pe carnea de porc pentru unele tulburari digestive. Caci, vinovatii principali sunt aceia care nu stiu sa manânce variat si echilibrat. Nu este nevoie sa ne abtinem prea mult la preparatele apetisante din porc - atât de adânc patrunse în traditia româneasca. Ci, este nevoie doar de cumpatare : câte putin din fiecare preparat si din fiecare mireasma; mai putin alcool si mai multe alte lichide (ceaiuri aromate, sucuri de fructe si de legume).

Si fiindca vorbim aici de un set de sfaturi profilactice sau de interventie rapida pentru afectiunile specifice sarbatorilor de iarna, sa nu uitam ca bucuria acestor festinuri poate fi ruinata cu usurinta de o durere persistenta de dinti. Daca ati mâncat prea multe dulciuri si dintii cariati au început sa va doara, fierbeti 5g de frunze proaspete de menta în 250ml apa, timp de 5 minute si apoi adaugati putina sare. Beti ca pe un ceai. Daca durerea este pulsatorie - sugerând o infectie a radacinii dintelui - puteti sa stopati temporar suferinta strângând puternic între degetul gros si aratator radacina lobului urechii de pe partea dintelui afectat. Dupa 2-3 minute, durerea dispare ca prin minune. Dar, grabiti-va sa ajungeti la stomatolog! Tot acolo este rezolvarea completa.

Dar, daca doriti sa îmbinati placutul cu utilul, atunci puteti sa va folositi de carnea de porc - chiar si cu putina grasime - pentru a va trata de o tuse seaca sau de o constipatie mai veche: fierbeti 500-1000g în 1,5 litri de apa, îndepartati grasimea si beti zeama. Doamnele si domnisoarele care doresc sa-si re-hidrateze o piele foarte uscata pot sa-si prepare o mâncare din 100g carne macra de porc si 100g fructe de jojoba fierte în 500ml apa timp de 2-3 ore pe foc mic. Se poate asezona cu sare si condimente, dupa gust, dar sa nu fie prea iute! Sa nu uitam nici faptul ca supa de jambon cu boia dulce va poate ajuta sa scapati de un sughit rebel - foarte frecvent în perioadele în care chefurile se tin lant - dar si de durerile abdominale care nu au cedat dupa 3-4 zile de aplicare a altor tratamente. Poate nu o sa va vina sa credeti, dar, daca v-a "lovit" o diaree cu tendinte de cronicizare, fierbeti timp de 12 ore 200g jambon crud, îndepartati grasimea si mâncati-l cu toata placerea. Merita!

Si, ca sa nu scapam din vedere nici neplacuta mahmureala de dupa fiecare festin stropit cu tarii si vinuri, retineti ca 8 capsuni înghitite rapid va pot ajuta mai repede si mai eficient decât obisnuita cafea concentrata. Daca, totusi, capsunile vi se par cam scumpe, încercati cu un decoct din 60g coji de banane în 250ml apa. Da rezultate la fel de bune. Dar, mai bine beti mai putin alcool!…

Acum, pot sa va urez linistit : Sarbatori fericite!

No Comments Yet.

Leave a comment