ASTROLOGIA NU ESTE O “ADUNĂTURĂ” DE SUPERSTIŢII – revin cu argumente

Dragi prieteni ai Şcolii QITAKY-QIGONG,
Există încă - pe bună dreptate - impresia foarte răspândită că astrologia este un cumul de superstiţii europene, sau chinezeşti. Şi că nimic din ceea ce spun specialiştii nu ar avea vreo bază ştiinţifică solidă. Studiind cu mai multă atenţie astrologia chineză, am fost chiar şi eu surprins de precizia şi meticulozitatea datelor pe care le relevă această disciplină.
Înainte de a vă aduce în fața ochilor previziunile mele astrologice pentru anul COCOŞULUI de FOC 2017 – care a început din 28 ianuarie – vreau să vă captez atenția cu câteva lucruri interesante despre latura științifică a zodiacului chinezesc. Un pragmatism uluitor în privința unor lucruri ce par a fi simple misticisme și superstiții.

Desigur, nu mi-am propus să vă aduc aici cunoştinţe pe care le găsiţi în orice carte referitoare la acest subiect. Vreau, doar, să vă explic puţin logica zodiacului chinezesc şi unele curiozităţi ale acestuia, care îl deosebesc sensibil de cel european.

Dar, mai întâi, despre

ÎNCEPUTUL FIECĂRUI AN ZODIACALmedici chinezi

Înţelepţii Extremului Orient au înţeles că alegerea reperelor ce stau la baza măsurării fenomenelor naturale trebuie să fie obiectivă şi nu după bunul plac și orgoliile oamenilor sau ai liderilor lor. De aceea, ei au luat ca element de raportare în calculul începutului fiecărui Nou An ciclurile de mişcare ale Pământului – faţă de Soare – şi ale Lunii – în jurul Pământului. Astfel:

  • calendarul solar are 24 de cicluri a câte 15 zile; primul ciclu mai este numit de chinezi şi Începutul Primăverii şi corespunde cu 4(sau 5) februarie din calendarul european. Acest calendar este şi cel considerat al zodiacului adică, cel după care se fac calculele în sistemul Celor Patru Stâlpi ai Destinului.

  • calendarul lunar are 12 sau 13 luni(ajustarea se face o dată la patru ani – similar cu anii bisecți din calendarul european) şi constituie începutul Anului Nou Chinezesc; el poate avea ca primă zi una din datele cuprinse în intervalul 21 ianuarie şi 20 februarie.

Cei mai mulţi dintre chinezi consideră că anul zodiacal ar porni odată cu Începutul Primăverii. Dar, calculele exacte ale predicţiilor, după Cei Patru stâlpi ai Destinului, se fac în conformitate cu calendarul solar.

ORIGINILE ZODIACULUI CHINEZESC12ZODII

După multe căutări şi controverse, astrologii chinezi au căzut de acord asupra numărului de zodii: douăsprezece. Această alegere are o legătură cu ritmul circadian, care împărţea timpul necesar pentru o rotaţie completă a Pământului în jurul axei proprii în 12 intervale egale (cu alte cuvinte, ziua tradițională chinezească are 12 ore, în vreme ce ziua europeană are 24). Acest ceas zilnic a intrat definitiv în conceptul medicinei tradiţionale chinezeşti, fiind folosit în aprecierea evoluţiei, în raport cu relaţia Yin-Yang, a principalelor 12 meridiane energetice. Ceasul Chinezesc Nu Greseste - Aflati Ce Organe Din Organismul Dumneavoastra Nu Functioneaza OptimFolosind metafora orelor zodiacale, dregătorii curţii imperiale explicau când era cel mai bine să se ia o decizie imperială, când să se odihnească împăratul, când să se administreze anumite tratamente medicale, sau când se puteau realiza alte activități la palatele imperiale.

Alegerea animalelor care alcătuiesc zodiacul s-a făcut în funcţie de experienţele de viaţă ale oamenilor, ca şi în funcţie de unele superstiţii legate de atragerea norocului. Ca atare: boul, calul, capra(oaia), cocoşul, porcul şi câinele constituiau animalele frecvent prezente în viaţa chinezului de rând. În timp ce şobolanul, tigrul, iepurele, dragonul, şarpele şi maimuţa sunt animale cu calităţi îndrăgite și apreciate de chinezi.

Poate veţi fi surprinşi de faptul că şobolanul este simpatizat de chinezi. Dar, ei au observat că acest animal – cu care noi ne luptăm spre eradicare – este foarte inteligent şi inventiv atunci când se află în situaţii dificile. Multe alte lucruri se pot spune şi despre celelalte dintre cele cinci animale îndrăgite de chinezi.

ORDINEA ZODIILOR

Nici alegerea ordonării zodiilor, aşa cum este cuoscută actualmente, nu este întâmplătoare sau subiectivă. Ea se bazează atât pe respectarea unor elemente fundamentale ce definesc Universul – principiul echilibrului Yin-Yang -, cât şi pe observarea atentă a caracteristicilor anatomice ale animalelor.

În mod surprinzător, aflăm că respectarea criteriului Yin-Yang a fost corelată cu numărul degetelor/ghearelor/copitelor acestor animale, urmându-se şi principiul alternarării dominantelor de Yin sau de Yang.

În mod obişnuit, aimalele patrupede au acelaşi număr de degete/gheare/copite la picioarele din faţă cât şi la cele din spate. Ei bine, şobolanul face o excepţie: el are câte 4 degete la picioarele din faţă şi 5 la cele din spate. Şi, conform proverbului chinezesc „un lucru este cu atât mai valoros cu cât este mai rar”, Şobolanul a fost aşezat primul între zodiile chinezilor. Ele este singurul care combină atributul par(Yang)-impar(Yin), adică 4+5=9 şi la care domină Yang-ul. Ordinea următoarelor zodii este explicată în tabelul de mai jos:

Animal zodiacal

Degete/membru

Par/impar

Yin/Yang

Şobolan

4 în faţă; 5 în spate

par şi impar

Yin şi Yang

Bou

4

par

Yang

Tigru

5

impar

Yin

Iepure

4

par

Yang

Dragon

5

impar

Yin

Şarpe

0

par

Yang

Cal

1

impar

Yin

Capră(Oaie)

4

par

Yang

Maimuţă

5

impar

Yin

Cocoş

4

par

Yang

Câine

5

impar

Yin

Porc

4

par

Yang

Fiecare animal zodiacal are şi o anume semnificaţie simbolică, atribuită de chinezii antici. Aceste calităţi se află în 6 perechi contrastante ce trebuie să fie în armonie şi reprezintă totodată cel mai important factor al ordinii zodiacale. Cel mai puternic atribut – cel Yang – primează; el este urmat de atributul mai slab – cel Yin – conform tabelului următor:

Animal zodiacal

Atributul

Zicala ce determină poziţia

Şobolan

Înţelepciune

Înţelepciunea fără hărnicie duce la trivialitate

Bou

Hărnicie

Hărnicia fără înţelepciune duce la superficialitate

Tigru

Vitejie

Vitejia fără prudenţă duce la nesocotinţă

Iepure

Prudenţă

Prudenţa fără vitejie duce la laşitate

Dragon

Putere

Puterea fără flexibilitate duce la rupturi

Şarpe

Flexibilitate

Flexibilitatea fără putere duce la compromisuri

Cal

Fuga înainte

Fuga fără unitate duce la abandonare

Capră(Oaie)

Unitate

Unitatea fără fuga la nevoie duce la stagnare

Maimuţă

Schimbătoare

Firea schimbătoare fără constanţă duce la prostie

Cocoş

Constanţă

Constanţa fără capacitatea de a schimba duce la încremenire

Câine

Fidelitate

Fidelitatea fără amabilitate duce la respingere

Porc

Amabilitate

Amabilitatea fără fidelitate duce la neîncredere

Încă un lucru important în ordinea zodiilor îl constituie aşezarea în ciclul orar al unei zile. În antichitate, deoarece erau prea puţini oameni – chiar şi printre nobili – care cunoşteau arta scrisului şi cititului, precum şi numeraţia, orele zilei erau asociate cu cele 12 animale zodiacale. Astfel, se ştia ora la fiecare moment (adică, la fiecare interval de 2 ore, după sistemul actual) după animalul zodiacal corespunzător. De altfel, potrivit astrologilor chinezi, personalitatea fiecărui individ este mai puternic influenţată de ora naşterii decât de anul naşterii. Ora venirii pe lume este determinantă în analizarea destinului unei persoane. Vedem mai jos corelarea dintre orele stabilite în sistemul modern şi cele ale chinezilior:

Şobolan

Bou

Tigru

Iepure

Dragon

Şarpe

Cal

Capră

Maimuţă

Cocoş

Câine

Porc

23.00

1.00

3.00

5.00

7.00

9.00

11.00

13.00

15.00

17.00

19.00

21.00

la

la

la

la

la

la

la

la

la

la

la

la

1.00

3.00

5.00

7.00

9.00

11.00

13.00

15.00

17.00

19.00

21.00

23.00

DE CE NU ŢI-E BINE ÎN ANUL ZODIEI TALE?

Astrologia chineză susţine că în anul corespunzător cu zodia sa cel în cauză va ofensa pe Tai SuiZeul Erei – şi va trebui să suporte blestemul acestuia. Cu alte cuvinte, Tai Sui nu va aduce decât ghinioane. De aceea, persoanele afectate trebuie să acorde o atenţie deosebită vieţii lor, o dată la 12 ani, adică în anii zodiei lor. Dar, de fapt

CINE ESTE TAI SUI?TaiSuiGrandDUke

În sistemul celor „Nouă Stele Zburătoare” – foarte cunoscut în Feng Shui – Steaua lui Tai Sui sau Steaua Marelui Duce nu are o expresie reală (oarecum, ar fi echivalentul planetei Jupiter, care orbitează Terra în 11,86 ani, de unde ar putea proveni ideea acestei Stele). Aşadar, această imaginară Stea îşi schimbă poziţia cu 30o în fiecare an, ceea ce face ca ea să aibă un ciclu complet de 12 ani. Atunci, Steaua lui Tai Sui ne iese din nou în cale, aducând ghinioanele.

Aceste date i-au determinat pe chinezi să înalțe rugăciuni, din generaţie în generaţie, de-a lungul mileniilor, aducând zeului ofrande şi sacrificii. Probabil că, pe această cale, s-au revelat şi mijloacele prin care să evităm riscurile cu care ne confruntăm la fiecare 12 ani, când revine zodia anului nostru de naştere.

CUM SĂ NE PROTEJĂM DE FURIA LUI TAI SUI?

  1. Să purtăm culoarea roşie - aceasta este considerată în cultura chineză a fi cea mai norocoasă culoare, aducând prosperitate, loialitate, succese şi fericire. Să nu uităm că şi la români mai persistă datina protejării bebeluşilor contra deochiului cu fundiţe roşii. Probabil că, având cea mai joasă frecvenţă dintre culorile componente ale luminii albe, roşul absoarbe frecvenţele joase ale stărilor negative pe care le putem avea, înlăturându-le. Deci, purtând tot anul zodiei noastre câte un obiect de culoare roşie, am avea o bună protecţie. Să reţinem, însă, un amănunt important: lenjeria roşie trebui cumpărată de altcineva (soţul/soţia, un membru al familiei, sau un prieten!).

  2. Ar mai trebui să purtăm şi obiecte de jad - acestea ar putea fi pandantive, cercei, inele sau brăţări.

  3. Să ne orientăm astfel încât să evităm direcţia lui Tai Sui - în tabelul de mai jos, avem orientarea exactă a lui Tai Sui în anul fiecărei zodii. Acea direcţie trebuie evitată atunci când ne orientăm masa de lucru, capul patului, fotoliul preferat din living, scaunul pe care stăm când avem discuţii importante în familie sau cu parteneri de afaceri.

Animal zodiacal

Anul(începând cu 2016)

Poziţia lui Tai Sui

Maimuţa

2016

Sud-Vest(2400)

Cocoş

2017

Vest(2700)

Câine

2018

Nord-Vest((3000)

Porc

2019

Nord-Vest(3300)

Şobolan

2020

Nord(00)

Bou

2021

Nord-Est(300)

Tigru

2022

Nord-Est(600)

Iepure

2023

Est(900)

Dragon

2024

Sud-Est(1200)

Şarpe

2025

Sud-Est(1500)

Cal

2026

Sud(1800)

Capră(Oaie)

2027

Sud-Vest(2100)

Concret, toţi nativii din anii de Maimuţă ar trebui să-şi întoarcă faţa către Nord-Est, referindu-ne la elementele pe care le-am menţionat mai sus. Măsura este valabilă inclusiv în ceea ce privește direcţia de călătorie.

Adrian FLOREA - Qigong Grand Master, Feng Shui Master

No Comments Yet.

Leave a comment