In urma cu trei ani, in octombrie 2007, am avut impresia ca, din zbaterile si eforturile Federatiei Mondiale, se nascuse un prunc viguros si frumos al acestei arte a infrumusetarii si prelungirii vietii: Qigong. Simbolul acelui eveniment de anvergura mondiala era chiar un copilas vesel, imbracat intr-un costum de calugar Shaolin. Desi simbolul nu s-a schimbat, pruncul si-a dovedit puterea si influenta, devenind in toamna lui 2010 forta retelei de temple Shaolin in Japonia, un for independent si ambitios, dorind sa daruiasca beneficiile practicilor de Qigong tuturor celor ce au nevoie de sanatate, prospetime, optimism. Asa s-a dovedit a fi Forumul Mondial de Qigong din Japonia.
Un Mare Maestru chinez - Qin Xiping - s-a pus in slujba acestui minunat tel si iata ca nici un efort nu a fost in zadar. Dupa ani de munca, de lupta cu scepticismul, cu traditionalismul local, cu birocratia si chiar cu inertia unor oameni care se bazau pe traditiile lor, Maestrul a reusit sa creeze un adevarat lant al Templelor Shaolin pe o mare arie a insulelor nipone. El si-a uimit gazdele cu capacitatile sale energetice exceptionale, fiind singurul capabil sa puna sub anestezie pacienti carora li s-au facut extractii dentare fara substante anestezice si care au ramas constienti pe toata durata interventiei. Aceeasi performanta a realizat-o si in salile de chirurgie cu pacienti care altfel nu ar fi suportat anestezii. Medicii chirurgi au putut comunica pe toata durata operatiilor cu pacientii perfect lucizi si linistiti. Faima lui Qin Xiping a facut inconjurul lumii si, astfel a fost fireasca participarea multor mari personalitati din lumea Qigong-ului, la invitatia Maestrului. E drept, majoritatea participantilor au fost de origine asiatica - de altfel, limbile oficiale ale Forumului au fost japoneza si chineza. Dar, am putut vedea ca s-au produs in fata celor interesati - maestri, practicanti si simpatizanti - specialistii cei mai marcanti din domeniu. A existat, totusi, o mare absenta: dna Effie Poy Yew Chow, Presedinta si fondatoarea Federatiei Mondiale de Qigong. Dar, pentru a intari convingerea ca doar fizic va lipsi de la acest important eveniment, Maestra E. Chow a transmis un mesaj, inaintea zilei de deschidere oficiala a manifestarii. Pe care il redam mai jos integral:
Dear, dear Dr. Qin and Saito Maho and Adrian,
You know well that I wanted very much to come to Japan for the World Forum to support all the development of Qigong in Japan and your wonderful work. I was planning to come, but late last night some urgent things arose and I must be here the next week with many deadlines to meet. So I am sorry to say that I will not be able to come after all as much as I wanted to.
Ayako happened to call me a couple of hours earlier and I told her that, so she may have called you already.
Perhaps this will save the Forum some money. And if you wish, I would be happy to transmit a 3 minute videotape of my greeting to the World Forum to be played at the opening. Please let me know if you have the technician expert to receive this. I have done this for other conferences.
Of course it is not like being personally there!Toronto just told us that they need more time to organize a Congress in Toronto! So can you please announce to your World Forum People that the Thirteenth World Congress on Qigong and TCM will be held in San Francisco April 29 to May 2, 2011 and we look for your usual support of co-sponsorship, coming and sending many people to come to the Congress and presenting. I invite all the people of your World Forum to join us then! We will send you details in the next month as planning develops. Perhaps Grandmaster Adrian Florea of Rumania (our co-chair) can be our spokesperson as well as Dr. Qin regarding our World Congress.
Again I am sorry that I will not personally be there with you, but certainly I will in heart and spirit be with you and please let me know if you wish a 3 minute videotape computer-sent to you.
In loving Qi,
Dr. Chow - Effie
Oct.,27/2010
Sublinierile nu ne apartin.
Ceea ce putem spune, este ca grupul de 18 romani care au facut prezenta scoala de Qigong QITAKY® a fost primit cu o politete tipic japoneza, dar... cu multa raceala totodata! In seara din ajunul Forumului am fost invitati sa venim la Centrul Memorial Olimpic pentru Tineret (locul unde urma sa se desfasoare evenimentul), pentru a face o repetitie la ceea ce doream sa demonstram. Cu toata amabilitatea de complezenta, nimeni nu ne-a ajutat in regia de culise (pregatirea si redarea muzicii de insotire a exercitiilor, ingineria de lumini etc. Ni s-au acordat cu larghete aproximativ...5 minute! Nici nu am avut vreme sa exersam intrarea in scena. In schimb, o echipa de chinezi, pe care o gasisem repetand atunci cand am sosit noi, si-a continuat repetitiile imediat dupa scoaterea noastra din spatiul de lucru. Nu ne-am lasat si ne-am continuat repetitiile in holul de la subsolul hotelului la care locuiam, pana aproape de ora 100 noaptea.
Probabil ca politetea nipona a facut ca echipa noastra de prezentare sa primeasca o cabina de dressing si doi asistenti : Saito Maho - o frumoasa si minunata tanara japoneza, discipol al Maestrului Qin Xiping - si Mr. Dee - un simpatic si bine instruit tanar american de culoare (de asemeni, discipol al lui Qin). Amandoi s-au straduit sa se ingrijeasca de noi cat mai bine. Maho s-a chinuit sa scoata si cateva propozitii in limba romana. Noi, insa, am avut un ajutor mult mai pretios si placut: Alexandru Serban - un tanar roman, instalat cu serviciul in Japonia de 11 ani. El a fost ingerul nostru purtator de noroc, caci el vorbeste limba japoneza cu usurinta si maiestrie. Alex a fost traducatorul meu in timpul celor 20 minute de prezentare, in care eu am considerat ca este firesc si demn sa vorbesc in limba romana. Alex ne-a ajutat enorm sa comunicam cu gazdele noastre care nu se prea descurcau cu limba engleza.
Prezentarea setului de exercitii de baza ale scolii QITAKY®-QIGONG a facut ca o mare parte dintre cei peste 500 de oameni prezenti in sala sa se ridice si sa incerce sa ne imite. Am mai adaugat un exercitiu pe care il concepusem chiar in vara lui 2010, la obisnuitul nostru stagiu anual de pe litoral. As fi putut face, la fel ca alti participanti la Forum: sa aleg sa tin un discurs lung si plictisitor despre virtutile scolii mele de Qigong. Am preferat, insa, sa vorbesc putin - ca un japonez - si sa arat concentrat tot aurul intelepciunii romanesti - ca un maestru Shaolin.
Finalul a fost marea schimbare de atitudine!
Am starnit aplauze puternice si pline de entuziasm, de admiratie. In clipa cand am iesit in culise, Qin Xiping mi-a iesit in intampinare, rosu la fata ca un copil fericit, mi-a strans cu putere mana si cu cealalta imi gesticula cat de tare a simtit energia degajata in timpul demonstratiei. M-a imbratisat emotionat si apoi i-a felicitat pe toti membrii grupului. Toti cei din spatele scenei se uitau acum cu un amestec de admiratie, invidie si surprindere. Nu se asteptau la ceva atat de complex, de elaborat si puternic energetic de la niste non-asiatici. Cu atat mai putin, de la niste indivizi veniti dintr-o tara pe care multi nu stiau unde sa o caute pe planiglob.
Am crezut, totusi, ca doar obligatiile de gazda il determinasera pe Qin Xiping sa fie atat de dragut cu noi. Dar, la incheierea primei zile de Forum, in timp ce lumea se indrepta spre sala unde urma sa aiba loc o masa festiva (cu un mic spectacol de performante Qigong, muzica si altele), Maestrul chinez m-a chemat insistent sa facem poze impreuna, desi fusese solicitat de cativa vizitatori chinezi pentru albumul lor. Mi-a spus ca trebuie sa faca poze cu mine, pentru ca am devenit faimos in Japonia. La serata, masa a fost de tip bufet suedez. Totusi, maestrii cei mai respectati au avut locuri rezervate la mese speciale si mancarea le-a fost servita acolo. N-a fost greu sa observ ca, alaturi de niste etichete printate din timp, desemnand locul fiecaruia dupa nume, mai aparusera inca doua. Scrise la repezeala cu mana, ele indicau cu niste chinuite caratere latine numele meu si al sotiei mele.
Asadar, trecusem de bariera de beton armat a politetii de complezenta. Devenisem cu adevarat un Maestru respectat.
Solicitat de multi dintre cei prezenti la petrecere sa le stea alaturi in fata camereleor de fotografiat sau filmat, Qin Xiping nu a mai vrut sa se desparta de mine. Ba, chiar a venit la sfarsit catre grupul nostru si a cerut sa ne fotografiem doar noi cu el.
A venit si ziua a doua a Forumului Mondial de Qigong. Era ziua sustinerii de workshop-uri. Am primit la dispozitie o jumatate dintr-o imensa sala de sport, o catedra, un videoproiector si un microfon cu amplificator. Alex a fost din nou ajutorul meu pretios, traducand totul in japoneza. Mi-am sustinut prelegerea, asa cum imi sta in obicei: pe baze stiintifice. Aratandu-le celor ce au optat sa ma audieze cat de importanta este gratia miscarii pentru sanatatea noastra, cata vreme Universul in care traim functioneaza cu aceeasi gratie a liniilor curbe care-l definesc si il descriu. La 15 metri mai incolo era un alt maestru care isi prezenta subiectul sau. Lumea care se perinda prin sala avea de ales intre unul de-al lor, vorbind pe limba lor si un roman despre care nu stiau mai nimic. Se pare, insa, ca impactul din ziua precedenta fusese suficient de mare pentru a-i atrage mai mult spre zona in care expuneam eu. In scurt timp, dupa ce crezusem ca doar cei din grupul meu ar fi fost dornici sa asiste la acest workshop (din solidaritate), am constatat cu surprindere si bucurie ca numarul celor care ma ascultau si exersau o data cu mine a crescut incredibil de mult. La sfarsitul celor 45 minute de expunere, am fost asaltat de mai multi din auditoriu pentru a-mi cere carti de vizita, adresa de web si - aici mi-a fost tare rusine! - numele cartilor pe care le-am publicat pana acum. Nu stiu daca mai era nevoie, dar am primit o noua palma pentru lipsa mea de organizare astfel incat sa-mi pot finaliza cartile pe care le-am inceput cu mai multi ani in urma.
In aceeasi seara, in cadrul unei noi petreceri, s-a desfasurat si ceremonia de premiere. De fapt s-au acordat diplome celor ce au dovedit ca au adus un aport important in dezvoltarea artei Qigong si in aplicarea sa in scopul cresterii caltatii vietii tinerilor si varstnicilor. Echipa noastra a fost rasplatita nu numai cu diplome, dar si cu aplauzele sincere ale audientei.
Va redau, mai jos textul uneia din cele 3 diplome ce mi-au fost acordate de catre Maestrul Qin Xiping:

Si, daca mai aveam nevoie de vreo dovada in plus despre sentimentele Maestrului Qin Xiping, iata ca am avut-o la o saptamana dupa stingerea luminilor de pe scena Forumului. Afland ca grupul nostru nu parasise inca Japonia, Maestrul a venit intr-un suflet la hotelul nostru, dorind sa ne mai vedem o data si sa-mi ofere un semn al prieteniei sale: o cutie cu cel mai apreciat ceai verde din lastarii proapseti si doua sticle din cel mai apreciat sake (un fel de vin din orez, traditional la japonezi). Cu acest prilej, el nu a uitat sa mai precizeze o data cat de mult i-au placut exercitiile noastre si cata admiratie are pentru cel care le-a creat. I-am marturisit ca aceste tehnici sunt rodul muncii de peste 20 ani, de cand mi-am deschis scoala si a inca 16 ani petrecuti in studiu si practica personala, in conditiile de interdictie din Romania anilor ceausisti. I-am mai spus cat de greu mi-a fost sa nu pot avea un maestru care sa ma indrume pas cu pas, asa cum fac eu acum cu discipolii mei. Impresionat, Qin mi-a raspuns ca nu credea ca se poate ajunge la asemenea performante fara a fi sub supravegherea nemijlocita a unui maestru veritabil. Stiu multi maestri chinezi - spunea el - care isi au scolile fie in China, fie prin alte tari din Europa, Americile de Nord si de Sud, cat si in Australia. Doar cativa sunt creatori de stiluri noi recunoscute de foruri autorizate ori de catre maestrii care i-au promovat. In general, ei duc mai departe scolile din care au provenit. Am un mare respect si nemarginita admiratie pentru cei care sunt capabili sa creeze ceva nou si mai ales util cat mai multor oameni.
Aveam, acum, explicatia clara a apropierii deosebite pe care o manifestase Qin Xiping fata de grupul nostru. Ne-am despartit cu o imbratisare barbateasca, un schimb subtil de energie benefica, prin care ne-am transmis unul altuia mai mult decat ar putea cuvintele sa o exprime. Poate ca de aceea dna Effie Chow recomanda mereu tuturor: razi cu pofta de cel putin 8 ori pe zi, mangaie cu vorbe bune si optimism cel putin 8 oameni pe zi, imbratiseaza cel putin 8 oameni in fiecare zi!...
Ah! Am uitat sa va spun: recent, am primit un e-mail de la Saito Maho. Ea imi explica despre dorinta maestrului sau de a ma prezenta publicului larg din Japonia prin intermediul unei reviste electronice - www.infochina.jp - unde si-a propus sa-i aduca in atentia cititorilor pe cei mai importanti maestri care au participat la Foruul Mondial de Qigong 2010. Mi s-a cerut sa raspund la cateva intrebari (ca la un interviu) si sa trimit o fotografie de-a mea.
Atat!
Adrian Florea