TOTUL DESPRE TIGRU, ÎN ANUL SĂU ZODIACAL 2022

Așa cum reiese și din titlul de mai sus, urmează să intrăm în anul 2022. Conform calendarului Lunar chinezesc, acest nou an va începe la 1 februarie și se va sfârrși pe 21 ianuarie 2023. Este anul marcat de zodia Tigrului. Tocmai de aceea, înainte de a vă transmite aprecierile mele - bazate pe calculele astrologice și pe principiile Feng Shui - mi-am dorit să vă expun cât mai multe informații legate de acest animal, atât din perspectiva științifică a biologiei, cât și din punct de vedere a istoriei, mitologiei și spiritualității omenirii. Mai multe explicații asupra suportului științific al astrologiei chinezești veți găsi în articolul ce urmează să apară imediat după cel de aici.

Am pus la un loc informații din mai multe surse. Dacă vă interesează, citiți cele de mai jos:

Tigrul (Panthera tigris) este o specie de mamifere carnivore din familia felidelor, fiind una dintre cele patru specii ale genului Panthera. Este cel mai mare reprezentant al subfamiliei Pantherinae și unul dintre cei mai mari răpitori tereștri (după ursulpolar și celbrun). Dimensiunile unui tigru siberian la vârsta de 6 luni sunt comparabile cu cele ale unui leopard adult.

Tigrilor le sunt caracteristice dungile de culoare închisă, amplasarea cărora variază de la un individ la altul. Corpul este adaptat pentru vânătoare, fiind dotat cu colți lungi și maxilare puternice, vedere nocturnă de șase ori mai bună decât a omului și musculatură dezvoltată, fiind capabil să sară la o înălțime de până la doi metri cu 50 kg de carne în dinți.

Tigrii se hrănesc îndeosebi cu copitate, dar pot vâna și maimuțe, păsări, pești și chiar alte răpitoare, ca lupii, leoparzii și crocodilii. Au un comportament solitar și veghează în singurătate teritorii de până la 1.000 km²; acestea pot cuprinde diferite landșafturi: la sud păduritropicale și savane, iar la nord semideșerturi și taiga.

Sunt recunoscute 9 subspecii ale tigrului (toate pe teritoriul Asiei), dintre care către începutul secoluluial XXI-lea s-au păstrat doar șase — în total 3.200 indivizi; cea mai numeroasă este tigrului bengalez, a cărei populație alcătuiește aprox. 1.700 de specimene. Pe parcursul secolului al XX-lea, populația tigrilor a scăzut cu 93%, astfel încât către sfârșitul secolului, specia a fost inclusă în lista roșie a UICN(Uniunea Internațională pentru Controlul Naturii) și în documente similare ale unor țări. În prezent, vânarea sau capturarea tigrilor este interzisă în toată lumea.

Tigrul reprezintă un simbol al puterii și monarhiei în cultura asiatică. Unele zeități indiene sunt ilustrate călare pe tigri, demonstrându-și astfel superioritatea. Tigrul este unul dintre cele 12 simboluri de animale din calendarul chinezesc. Rolul său în cultura mondială este reflectat în recunoașterea sa ca simbol național al Malayeziei, Indiei, și Republicii Coreea și ca cel mai iubit animal de pe Pământ, în urma unui sondaj a filmului realizat de Animal Planet.

În general, tigrul evocă ideile de putere și de cruzime, însă asta nu implică faptul că semnificațiile acestui simbol se rezumă doar la sensuri negative.

Tigrul, simbol al puterii

Tigrul este un animal de pradă și prin urmare este o emblemă a castei războinicilor. De luat în vedere este și că, în geomanția și alchimia chinezească, tigrul se opune dragonului. În prima parte a comparației, tigrul este o personificare malefică. În cea de-a doua, el întruchipează un principiu activ, energia, aflat în opoziție cu cel umed și pasiv, întocmai cum plumbul se opune mercurului, iar suflarea, sămânței.

Tigrul, adevăratul rege al junglei

”Dar deodată în junglă totul a amuţit, clipa s-a oprit iar aerul arde tremurând... Apare El, Stăpân şi Spirit străvechi. Eu pot să vă spun doar povestea lui. Povestea Tigrului...”

Nu-l întrebaţi pe Dumnezeu de ce a creat tigrul, mulțumiţi-i că nu i-a dat şi aripi!- proverb indian

Originea marilor feline se pierde în ngura timpului. În zilele noastre, toate ipotezele paleontologilor converg către ideea că felinele se trag din miacide, un grup de mamifere care au apărut în urmă cu aproximativ 50 de milioane de ani şi care se hrăneau cu insecte.

Familia smilodonilor, faimoşii tigri cu colţi-pumnal, astăzi dispăruţi, a însângerat câmpiile din Eurasia şi din cele două Americi încă de acum 30 de milioane de ani.
Pisicile mari, incluzând tigrii, au apărut în urmă cu 5 milioane de ani, dintr-un strămoş comun, asemănător leoparzilor şi jaguarilor. Primele fosile de tigru au o vechime de două milioane de ani şi au fost descoperite în zona Cercului Polar de Nord, mai exact pe insula Wrangel, argument neaşteptat în favoarea teoriei care susţine originea nordică a acestor animale. E drept că am putea lua în considerare perioada de inversare a polilor Pământului; caz în care este posibil ca acele fosile să fi rămas acolo în perioada dinaintea fixării polilor în poziția actuală.

Milioanele de ani de evoluţie au dus la apariţia unui animal magnific, tigrul fiind cea mai mare şi mai puternică felină de pe glob. Caninii săi sunt mai groşi decât degetele unui halterofil şi împodobesc fălci cu o putere enormă: animalul dezvoltă, când muşcă, o forţă de aproape 500 de kilograme. Corpul suplu şi comprimat lateral îi permite felinei să se furişeze mai uşor și neauzit prin desişurile pădurii şi prin ierburile înalte, fiind susținut de o musculatură perfect adaptată pentru vânătoare.

Şi ce-ar putea vorbi mai convingător despre puterea să uluitoare decât faptul că poate târî pe distanţe de peste 30 de metri un bivol proaspăt ucis? (experimentele au demonstrat că, pentru a realiza o acţiune similară, este nevoie de efortul conjugat a cel puţin 11 oameni).

Această forţă a naturii este îmbrăcată într-o blană colorată în diverse nuanţe de galben-roşcat, mai deschisă la culoare la tigrii din Nord, mai închisă la cei din Sud. Dungile care îi dau aspectul vărgat diferă de la individ la individ: aşa cum nu există doi oameni cu aceleaşi amprente digitale, nu se întâlnesc nici doi tigri cu dungi identice. Blana este un mare atu la vânătoare, un tigru ascuns în vegetaţia deasă fiind greu de observat chiar şi de cea mai precaută victimă.

Portretul unui prădator

La un asemenea carnivor simţurile sunt excelente, auzul fiind atât de dezvoltat, încât tigrul poate face diferenţa dintre zgomotul unei frunze luate de o pală de vânt si cel al unei frunze atinse de un animal în trecere. Folosindu-şi acuitatea vizuală, el apreciază corect distanţele si observă comportamentul animalelor luate in vizor, așteptând să acționeze la momentul cel mai prielnic. Mişcările capului îl ajută la o focalizare cât mai exactă înainte de saltul mortal.

În schimb, mirosul este slab dezvoltat, experimentele dovedind că tigrii nu pot detecta mirosul de om, fapt de excepţie printre marii prădători. Mișcările îi sunt suple şi tăcute, iar pașii neauziţi. Astfel echipat, tigrul prinde orice pradă, de la şobolani si peşti, la mistreţi, cerbi şi bivoli. În cazuri extreme, atacă cu succes pui de elefanţi şi rinoceri adulţi. S-au văzut, însă şi cazuri în care tigrii bengalezi consumau fructe! Nu este exclus să intuiască acele fructe care l-ar putea ajuta să depășească o indigestie. Știm că felinele mai mici, precum pisicile, au capacitatea de a identifica unele ierburi care să le fie medicamente, atunci când nu se simt bine.

Când un tigru se apropie suficient de mult de viitoarea lui victimă, urmează câteva salturi în viteză. Impactul cu enormul său trup zăpăceste prada, gâtul acesteia este înșfăcat, iar colţii îşi spun ultimul cuvânt. Totuşi, Natura a reglat perfect jocul vieţii şi al morţii, tigrii capturând în medie doar 2-3 animale din 10 atacate. În sălbăticie, un tigru dă gata intre 18 si 27 de kilograme de carne la o masă; lucru care însa nu are loc zilnic, motiv pentru care consumul mediu se ridica la doar 9 kilograme pe zi, raţie adoptată şi în grădinile zoologice.

De la vârsta de 4 ani, tigrii sunt gata să aduca pe lume urmaşi. Un tigru mascul este un amant redutabil şi chiar dacă o partidă de amor tigresc durează mai puţin de un minut, macho-ul vărgat se poate împerechea și de 60 de ori într-o singură zi. Dupa săptămâna nebună în care femela este receptivă la avansurile lui, masculul pleacă în căutarea altor victime, în timp ce tigroaica îşi preia rolul de mama şi caută o vizuina retrasă. Aici va aduce pe lume 1-3 minuni pufoase care, la naştere, cântăresc doar câte 1 kilogram. Puii nu se despart de mamă vreme de aproape trei ani de zile, interval în care învaţă arta vânătorii şi secretele dure ale supravieţuirii.

Regatul tigrului

Pădurea este mama tigrului, iar tigrul este protectorul ei. - proverb cambodgian.

Nimic mai adevărat: tigrul este copilul pădurii încă de la apariţia lui. Leul, în schimb, este un carnivor al spaţiilor deschise, al savanei şi al stepei, motiv pentru care cunoscuta sintagmă „Leul- regele junglei!” este complet eronată. Tigrul îşi duce viaţa în toate tipurile de păduri, de la taigaua îngheţată din Estul siberiei, la pădurile de mangrove din apropierea țătmurilor marine, de la pădurile uscate şi spinoase din nord-vestul Indiei, la junglele cu iarbă înaltă de la poalele Himalayei şi de la văile împădurite din Nepal, unde tigrii se pot întâlni chiar şi la 3.000 de metri altitudine, până la junglele umede de pe teritoriile Indochinei şi Indoneziei.

Tigrul caspic, astăzi dispărut, vâna prin amestecul de păduri de stejar, mlaştini şi stufăriş numit de localnici tugai, habitat foarte asemănător celui din pădurile Letea şi Caraorman din Delta Dunării.

Tigrii adulţi sunt carnivore solitare, care îşi stabilesc teritoriul în zone cu pradă suficientă, cu ascunzişuri şi apă. Nu sunt însă exclusivişti din acest punct de vedere: mai mulţi tigri îşi pot intersecta teritoriile, iar regatul unui mascul se suprapune peste domeniile câtorva femele. Cu totul alta este situaţia atunci când un tigru mascul încalcă teritoriul altuia, căci în peste 90% dintre cazuri se lasă cu... moarte de tigru! Pentru a evita aceste lupte feroce, tigrii îşi marchează teritoriul cu urină şi cu zgârieturi lăsate pe scoarţa copacilor.

Omul si tigrul
Când un tigru ucide un om, oamenii îl numesc pe cel dintâi fiară sângeroasă. Când un om ucide tigri, oamenii numesc aşa ceva sport… -
George Bernard Shaw

Nimic nu spune mai multe despre saga tigrului în raport cu omul decât miturile, legendele şi credinţele care vin din Epoca de Piatră, trec prin Antichitate şi rezistă până în zilele noastre. Numele de tigru este mai vechi decât majoritatea cuvintelor, prima sa atestare venind din limba sumeriană, mai precis dintr-o legendă despre o prinţesă urmărită de accadieni. Ajunsă lângă malurile unui fluviu de netrecut, aceasta a implorat Cerul să o ajute. Ca din neant, a apărut un tigru care a trecut-o fluviul înot. În amintirea animalului, sumerienii au numit fluviul cu pricina Tigru. Astăzi, el curge pe teritoriul Irakului, alături de Eufrat.

Pentru primele comunităţi umane, tigrul a avut un statut sacru. În pădurile dese, el apare brusc de nicăieri, spre a dispărea fără urmă în câteva clipe. Frumos, crud, iute şi mortal, tigrul fascinează continuu şi duce de multe ori la ritualuri şi credinţe aparte. Chiar şi atunci când ucide un om, unele triburi cred că sufletul celui ucis însoţeşte tigrul şi îl avertizează de o eventuală răzbunare a oamenilor. Etnologul Henry Bandesson, care a studiat obiceiurile triburilor din Vietnam, relatează episodul în care un tigru a ucis o femeie ce se certa des cu soţul din cauza escapadelor ei. Toţi locuitorii satului erau convinşi că tigrul a fost posedat de sufletul soţului gelos. Urmarea? Timp de mai ulte luni de zile, etnologul nu i-a mai auzit pe băştinaşi lăudându-se cu aventurile lor extraconjugale. În Malayezia, şamanul vindecător pretinde că are puterea de a se transforma în tigru. Dacă ritualul a fost corect, spiritul animalului îşi face apariţia pentru a-l transporta pe şaman în siguranţă către lumea spiritelor. De fapt în toată Asia de Sud-Est, tigrul, strămoş mitic, este considerat totem.

El îi călăuzeşte pe nepofiţi în junglă pentru a-i iniţia, în realitate pentru a-i ucide şi a-i face astfel să renască conştienţi de trecerea printre lumi… În alchimia chineză, tigrul – care reprezintă Vestul - se opune dragonului – apărător al Estului -, întruchipând un principiu activ al energiei, în opoziţie cu principiul pasiv. Istoria şi legendele chinezeşti abundă de prezenţa celor cinci tigri, simboluri ale forţei divine ocrotitoare, patru tigri stau de pază în cele patru puncte cardinale, iar al cincilea în centru.

Numele lor, Cei cinci (Wu ho), a fost dat şi luptătorilor de elită care apărau imperiul. În buddhism, forţa tigrului simbolizează determinarea spirituală a discipolului şi ardoarea credinţei, străbaterea junglei de păcate întruchipată de o pădure de bambus. Lumea artelor marţiale nu a rămas nici ea neinfluenţată de tigru: în China i-a fost dedicat un stil de luptă wushu, numit Hu quan , iar în Thailanda este animalul-simbol al luptătorilor de muay thai. Regii din Myanmar au folosit tigrii pentru executarea de prizonieri, iar Marco Polo relatează despre o pereche de tigri folosiţi în scopuri similare de către Kublai Han.

Viitor cu sau fără dungi

Poţi scoate tigrul din junglă, dar nu poţi scoate jungla din tigru! - proverb indian

Relaţia om-tigru s-a schimbat radical la mijlocul secolului al XIX-lea, când marile puteri coloniale, în frunte cu Anglia, şi-au început expansiunea economico-militară în Asia. Atunci, vânarea tigrilor a devenit o modă stupidă şi absurdă printre ofiţerii Coroanei britanice. Cum tigrul era văzut în Europa ca un ucigaş de oameni şi o fiară sângeroasă ce trebuie stârpită cu orice preţ, (în special datorită descrierii eronat-aberante a naturalistului francez Georges-Louis Leclerc de Buffon – matematician, biolog și scriitor - care nu a cunoscut decât tigrii chinuiţi de oameni în menajeriile Parisului), orice militar britanic vedea în asta o mare ocazie de a deveni erou peste noapte.

Ca orice modă, din fericire şi asta a trecut, dar din nefericire a fost bulgărele care a stârnit avalanşa. Băştinaşii au fost angajaţi şi ei în masacrarea acestor feline, pe o blană de tigru destinată celor bogaţi platindu-se bani frumoşi sume colosale pentru sătenii săraci din Asia. Dar cea mai mare năpastă a venit o data cu explozia demografică: aceasta a adus inevitabil după sine foamea de spaţiu, habitatul tigrilor din Asia a fost distrus iremediabil, pădurile tăiate, mlaştinile secate pentru obţinerea de teren arabil, animalele sălbatice vânate pentru hrană sau ca trofee.

În atari condiţii, tigrii au început să intre tot mai des în contact cu oamenii, să vâneze animale domestice şi oameni deopotrivă, iar în epoca armelor de foc şi a perfidelor momeli otrăvite, acest conflict le-a fost fatal. Astăzi pericolul cel mai mare îmbracă forma medicinei tradiţionale chinezeşti. Pentru leacuri băbeşti şi cataplasme, se foloseşte de la tigru totul: oase, piele, organe, dinţi, ochi, chiar şi mustăţi, care se comercializează la preţuri piperate.Cu o sută de ani în urmă, în Asia trăiau circa 100.000 de tigri din opt subspecii.

În prezent, doar 5.000-7.500 de exemplare din cinci subspecii mai colindă rezervaţiile şi parcurile naţionale. semnalul de alarmă a fost tras în anul 1972, când în India a fost demarat Proiectul Tigru. În opinia specialiştilor, fără acest proiect şi fără durele măsuri de protecţie adoptate, tigrii ar fi dispărut din India încă din anul 1998.

Exemplul a fost luat şi de alte ţări, tigrii supravieţuind astăzi doar în rezervaţii, unde au ajuns să fie păziţi zi şi noapte de rangeri înarmaţi. La fel ca viitorul oricărei forme de viaţă de pe Terra, şi viitorul tigrului se află în mâinile noastre. Nu-l putem compromite, nu ne-am ierta-o niciodată!

Tigru contra leu

Pasionaţii de animale şi vizitatorii grădinilor zoologice ajung la un moment dat să se întrebe cine ar ieşi învingător dintr-o luptă între tigru şi leu. În natură, astfel de lupte nu au loc niciodată, pentru simplul motiv că arealurile celor două feline nu se întâlnesc. Cu alte cuvinte, leii trăiesc în Africa, excepţie făcând subspecia asiatică din rezervaţia Gir (India) rezervaţie aflată la mai mult de 1.500 km de cea mai apropiată pădure locuită de tigri.

Dacă ar avea loc, lupta dintre leu şi tigru ar putea fi comparată cu încleştarea dintre un luptător şi un ucigaş… Leii masculi au evoluat, în habitatul lor natural, ca protectori ai clanurilor de leoaice, care, în schimbul protecţiei, le asigură hrană. Aşadar, masculii vânează foarte rar, dar sunt luptători înnăscuţi: de cum au trecut de pubertate, colindă savana şi duc nenumărate lupte cu alţi masculi, până când ajung îndeajuns de experimentaţi pentru a învinge alţi lei şi a-şi câştiga astfel dreptul la propriul harem de leoaice. Acesta este şi motivul pentru care leii masculi sunt împodobiţi de natură cu faimoasele lor coame, al căror rol principal este să protejeze beregata şi arterele carotide în timpul luptelor.

De cealaltă parte, în Asia, tigrul a fost obligat să supravieţuiască individual, fiind nevoit astfel să ucidă singur prăzi mari şi periculoase. Drept rezultat, tigrii sunt mai mari decât leii, un singur tigru fiind capabil să ucidă un bivol pe care doar un grup de lei l-ar putea doborî…

Primii care au pus în practică luptele dintre lei şi tigri au fost romanii, iar mărturiile lor sunt unanime: tigrii erau câştigători indiscutabili în sângeroasele lupte organizate în Colosseum. De asemenea, în India, pe vremuri, unii maharajahi excentrici organizau astfel de lupte pentru a se convinge personal care este mai tare. Rezultatul acestora a fost însă surprinzător de echilibrat, la fel ca şi cele înregistrate în cazul luptelor accidentale dintre leii şi tigrii din circuri.

Tigrul alb

Tigrii albi apar pe lume ca urmare a unei mutaţii genetice foarte rare. Iniţial au fost consideraţi o rasă aparte şi nobilă, dar, ulterior, s-a dovedit că sunt tigri albinoşi cu o genă mutantă. Se pot naşte din părinţi cu un colorit normal şi dau naştere, la rândul lor, unor pui de culoarea tigrilor obişnuiţi. Nu au nici o legătură cu regii zăpezilor, tigrii siberieni.

Tigrii albi aparţin subspeciei tigrilor bengalezi şi sunt specifici doar Indiei, unde primul exemplar a fost capturat în 1820. În libertate, tigrii albi nu supravieţuiesc tocmai din cauza blănii lor albe, care îi face mult mai uşor de observat de către animalele pe care le vânează, astfel încât ajung să moară pur şi simplu de foame. Cu toate acestea, sunt încă obiect al fascinaţiei şi curiozităţii oamenilor, fiind foarte căutaţi de grădinile zoologice, de circuri şi de colecţionarii particulari. Paradoxal, pentru că, în statul Assam din India, persistă o veche credinţa potrivit căreia, dacă un om a văzut un tigru alb, va muri brusc în acelaşi an.

Tigrul siberian, o flacără pe zapadă

Siberianul este subspecia de tigru care se aseamănă cel mai mult cu strămoşul sau originar, cel care, cu 2 milioane de ani în urmă, şi-a început călătoria spre sudul Asiei. El deţine recordul în materie de greutate, masivitate şi forţă: masculii adulţi ating lungimea medie de 3,50 m şi au o greutate de aproximativ 265 kg.

În anul 1950, în Rusia a fost doborât cel mai mare tigru cunoscut gigantica felină cântarea 384 kg. Tigrii siberieni au blană lungă şi groasă, o replică potrivită la frigul iernilor aspre din taiga, unde temperatura poate rămâne săptămâni întregi la -35°C. Triburile Nanai, locuitori ai oceanului de pădure din munţii Sikhote-Alin, încă venerează tigrul şi ursul drept strămoşi sacri, în limba udege tigrul fiind numit amba= marele giuvaier.

Chiar şi atunci când amba le vâna cerbii şi mistreţii sau le ucidea animalele domestice, populaţiile Nanai îl priveau cu respect. în trecut nu era omorât sub nici un motiv, oricine încălca această lege nescrisă fiind expulzat imediat din trib. Exploratorul şi vânătorul rus Nikolai Baikov povesteşte în memoriile sale despre Amba ultimul judecător. în cazurile de crimă, indigenii Nanai îl legau pe vinovat cu frânghii de un copac, iar după lăsarea întunericului, Amba apărea şi îşi făcea datoria.

Mulţi şi-ar fi dorit mai degrabă scaunul electric! Evident că în multe cazuri tigrul-zeu era sătul şi pleca liniştit în altă direcţie. în asemenea situaţii, în dimineaţa următoare, tribul îl elibera pe făptaş, considerând că justiţia divină l-a găsit nevinovat.

O data cu apariţia în zonă a vânătorilor chinezi şi ruşi la sfârşitul secolului al XIX-lea, situaţia tigrului siberian s-a înrăutăţit atât de mult, încât în anul 1930 mai trăiau doar 40 de tigri. Exasperat, Stalin în persoană a dat un decret privitor la protejarea lor, astăzi trăind în captivitate mai mult de 1.000 de tigri siberieni, iar în sălbăticie în jur de 350-400.

Apariția unui tigru alb este un semn al virtuții regale. Tigrul este un animal al nordului, al solstițiului de iarnă, care devorează influențele malefice ( lucru aflat în opoziție totală cu semnificația caracatiței). Dacă există picturi în care apare călărit de un Nemuritor, e pentru că el însuși se bucură de longevitate, întocmai ca și cocorul.

Cei Cinci Tigri, din cultura chineză, sunt simboluri ale forței ocrotitoare. Ei stau de pază în cele patru puncte cardinale și în centru. De altfel, în istoria și legendele chineze, denumirea de “Cinci Tigri” (Wu ho) este oferită în mai multe rânduri, unor cete de războinici viteji care apără Imperiul.

Subtilitățile din hinduism

În iconografia hindusă, blana de tigru este un trofeu al lui Shiva.

Există o poveste în Shiva Puran care relatează despre legătura dintre blana de tigru și Shiva. Zeitatea călătorea prin lume cu trupul gol. Odată, a trecut printr-o pădure, care adăpostea mai mulți sfinți puternici și soțiile acestora. Soțiile erau atrase de tânăr și cum distragerea era permanentă, iar ele nu se puteau concentra asupra rutinelor lor zilnice, Sfinții s-au decis să-i dea lui Shiva o lecție.
Shiva obișnuia să meargă la plimbare în fiecare zi. Astfel, sfinții au decis să sape o groapă masivă pe aceeași cale. Mai mult de atât, au ascuns și un tigru în ea.
Dar nu a fost dificil pentru Shiva să se ocupe de tigru. L-a ucis, i-a rupt pielea și a înfășurat-o în jurul corpului. În cele din urmă, sfinții și-au dat seama că cel care își putea cuceri cu ușurință puterile nu era un înțelept obișnuit și au căzut la picioarele lui.
De atunci, Shiva poartă pielea de tigru, ceea ce arată simbolic că el este puternic

Zeița Durga simbolizează forțele divine (energia pozitivă) cunoscute sub numele de shakti divin (energie / putere feminină) care este folosită împotriva forțelor negative ale răului și ale răutății. Ea își protejează adepții de puterile rele și îi protejează. Se crede că zeița Durga este forma combinată a puterilor zeițelor Lakshmi, Kali și Saraswati.
A fost o zeiță războinică și este de obicei descrisă pentru a-și exprima abilitățile marțiale. Iconografia ei rezonează de obicei cu aceste atribute, unde călărește un leu sau un tigru, are între opt și optsprezece mâini, fiecare ținând o armă pentru a distruge și/sa a crea.

Genesis prin tigru

Entitate a întunericului și al lunii noi, tigrul este și una dintre figurile lumii superioare ; aceea din care izvorăsc viața și lumina. Pe tigru îl remarcăm conturat în unele reprezentări cum lasă să-i scape din gură o făptură umană, redată printr-un copil. El este strămoșul clanului asimilat lunii care crește: este lumina ce se întoarce.

În Malaysia, tămăduitorul are puterea de a se preface în tigru. Să nu uităm că în întreaga Asie de SE, Tigrul-Strămoș mitic este văzut ca Inițiator. El îi călăuzește pe neofiți prin junglă spre a-i iniția- în realitate, pentru a-l ucide și a-l face să renască.

Semnificația tigrului în vis

Apariția tigrului în vis provoacă o trezire plină de spaimă. Ea stârnește din nou groaza legată de aproprierea de animal în pădure. Sau chiar spaimă în raport cu întâlnirea acestuia la grădina zoologică, circ.

Frumos, crud, iute, tigrul fascinează și înspăimântă.

În vise, ne spune Eva Aeppli(pictor și sculptor de origine elvețiană), tigrul reprezintă un focar de tendințe devenite complet autonome și oricând gata să se repeadă asupră-ne și să ne sfârtece. Puternica lui fire felină încarnează un ansamblu de porniri instinctive a căror înfruntare este pe cât de periculoasă, pe atât de inevitabilă. Firea tigrului este mai șireată, mai puțin oarbă decât cea a taurului, mai feroce decât aceea a câinelui sălbatic, deși tot atât de neadaptată. Aceste instincte se arată sub aspectul lor cel mai agresiv deoarece, refulate în junglă, au devenit complet inumane. Cu toate acestea, tigrul fascinează. Este mare și puternic, cu toate că nu are măreția leului. Este un despot perfid, care nu știe ce este mila.

Când vezi în vis un tigru înseamnă că ești expus bestialității pornirilor tale instinctive.

Simbolismul din artă influențat de “opozanți”

Tigrul simbolizează întunecarea conștiinței, înecată de valul dorințelor elementare dezlănțuite. Dar dacă el luptă, ca în anumite reprezentări, împotriva unor animale inferioare, cum ar fi reptilele, tigrul devine o figură superioară a conștiinței. În schimb, dacă se bate cu un leu sau cu un vultur, el nu întruchipează decât instinctul ce încearcă să-și potolească furia, în ciuda oricărei opreliști de ordin superior. Sensul simbolismului variază, ca întotdeauna, în funcție de situația făpturilor ce se înfruntă.

Tigrul în mitologia greacă

O legendă grecească, relatată de către Plutarh, explică de ce unui fluviu din Mesopotamia i s-a dat numele de Tigru. Asta, după ce mai înainte se numise Sollax.

Dionysos s-a îndrăgostit de o nimfă din Asia pe nume Alfesibeea. Pentru a o seduce zeul s-a prefăcut în tigru și a început sa o urmărească pe aceasta. Ajunsă la malul fluviului, nimfa n-a putut fugi mai departe și s-a lăsat prinsă de tigru, care a ajutat-o să treacă apa. Fiul lor, Medes, a devenit eroul eponim al mezilor, iar fluviul poartă numele de Tigru în amintirea nimfei și a zeului care s-au iubit pe malul lui.

Tigrul în legendele babiloniene

După alte legende, de origine babiloniană Tigrul a izvorât din ochii lui Marduk, Creatorul, dimpreună cu Eufratul. El este în Biblie, unul din cele patru fluvii ale paradisului terestru. În contextul sumero-acadian, Tigrul capătă o semnificație excepțională: cursul de apă cosmic, ce înconjoară Pământul, ca pe o insulă, evocă celebrul Ocean terestru, Apsu, despre care fac atâta caz textele cosmogonice și cosmologice din Mesopotamia. Apsu joacă un rol caracteristic în facerea lumii: considerat ca o divinitate masculină, el reprezintă noianul de apă dulce peste care plutește pământul. El izvorăște de la Răsărit, de lângă munții soarelui, și înconjoară lumea ca un fluviu circular. El alimentează cursurile noastre de apă. Tigrul, ca fluviu, ar simboliza apa dulce, în opoziție cu marea, abisul de apă sărată din care ies toate făpturile.

Tigrul în cultura și tradiția chinezilor

Persoane celebre: Emily Bronte, Demi Moore, Jodie Foster, Tom Cruise, Leonardo DiCaprio, Ludwig van Beethoven, Regina Elisabeta a II-a, Marilyn Monroe, Agatha Christie, Enya, Charles de Gaulle, Oscar Wilde, Stevie Wonder, Karl Marx, Natalie Wood

Portret: Tigrul este unul dintre semnele cu cea mai mare carismă. Știe cum să seducă, cum să subjuge și exercită asupra celorlalte semne o atracție fizică irezistibilă. Uneori, acest farmec deosebit îl ajută să se salveze din situații penibile, obținand iertarea cand greșește într-un mod flagrant față de ceilalți.

Oamenii caută compania Tigrilor grație farmecului lor deosebit si a generozității de care dau dovadă. Sunt gata să lupte împotriva nedreptăților, fără să aștepte nimic în schimb.

Adesea, greșelile survin din cauza spiritului lor rebel. Că are sau nu are dreptate, că este sau nu îndreptățit, Tigrul se luptă până la moarte, pentru că are un curaj teribil în fața oricărui pericol. Acest curaj și forța de a se opune îi aduce de cele mai multe ori victoria. Tigrii pot fi agresivi, enervanți, periculoși, atunci când sunt supărați. Dar sunt și plini de căldură și de blândețe în momentele lor de confort și siguranță.

Sunt genul de oameni care nu umbla cu jumătăți de măsură. Atunci cand sunt fericiți, se vede imediat. Entuziasmul lor este copleșitor, pofta de viață, nesfârșită. Sunt mușcător de sinceri, iar acest lucru nu-i avantajează neapărat. Tigrii trebuie să învețe calea de mijloc, pentru a avea echilibru în viață.

Pot fi lesne cuceriți dacă le faci o surpriză, dacă le arunci o provocare. Adoră să învețe lucruri noi, să călătorească, să întâlnească oameni și culturi diferite, să adopte noi stiluri de viață.

Dacă cei mai mulți se tem de schimbare, Tigrii o îmbrățișează. Sunt curioși din fire, open-minded, gata de noi experiente, indiferent de riscuri. Dacă experiența în cauză îi așează în lumina reflectoarelor, cu atât mai bine. Se simt foarte bine atâta timp cât se află în mijlocul acțiunii.

Partea negativă a acestui aspect constă în refuzul lor de a se supune unei autorități. Nimic nu valorează mai mult decât independența lor și sunt pregătiți să și-o apere cu orice preț.

Tigrul de Apă
Adâncimea apei, elementul său dominant, conferă nativilor o mare profunzime a gândirii. Această profunzime îi ajută să judece corect lucrurile, iar intuiția le deschide canale de comunicare cu cei din jur. Tigrii de Apă sunt persoane extrem de receptive la gândurile și sentimentele celor din jur. Poate tocmai de aceea sunt atât de iubiți și respectați de ceilalti. În plus, au o gândire modernă, deschisă permanent la nou.

Persoană fermecătoare și afectuoasă, Tigrul de Apă își câștigă rapid simpatia celor din jur. Are de obicei talente native, însa dacă se va folosi cu succes de acestea, nu este chiar atat de sigur. Ceea ce-i lipsește acestui nativ este fapta. Pierde prea mult timp visând la ce va face, amânând permanent momentul acțiunii efective. De aceea, s-ar putea să piardă unele ocazii în viață.

Cu toate acestea, Tigrul de Apa va fi mereu înconjurat de prieteni și familie, cu care comunică foarte bine. În dragoste, nu pare dispus să se fixeze într-o relație decât în clipa în care consideră că și-a întâlnit cu adevărat perechea. Până atunci, își face de cap îmbrățișând orice ocazie care promite distracție și plăcere.

Tigrul de Lemn
Tigrul de Lemn este unul dintre cei mai buni prieteni pe care îi poți avea. Este gata mereu să ofere atența sa celor care au nevoie, iar altruismul lui cucerește inimile tuturor. Nativul poate deveni și un model de urmat sau o persoană capabilă să inspire, grație deschiderii lui către lume și univers. Mulți dintre nativi sunt mari amatori de călătorii.

Tigrul de Lemn are adesea idei noi strălucite, iar daca acestea îi aduc schimbare, cu atât mai bine. Adorăs ă fie provocat, să rezolve, iar gândirea sa strategică și simțul practic sunt atribute esențiale ale succesului său. La locul de muncă, se adaptează bine la o muncă în echipă, devenind un coleg iubit.

Tigrul de Lemn poate fi însa si extrem de suspicios, atunci când simțurile sale îl avertizează că ceva nu este în regulă. Dacă înainte cu 5 minute părea sensibil și afectuos, nativul poate să-și arate brusc latura sa intunecată. În dragoste, mai ales, poate deveni gelos, deși, până nu-și cunoaște jumătatea, nici el însuși nu va fi în stare să se dăruiască total. Dacă are numeroase aventuri, acest lucru nu-l oprește să fie posesiv cu ultima sa cucerire.

Tigrul de Foc
Tigrul de Foc este o vedetă, mai mare sau mai mică, dar tot o vedetă. Adoră să se afle în lumina reflectoarelor și, dacă nu ajunge vreo celebritate, atunci încearcă măcar să fie în centrul atenției, în anturajul său. Are acel atribut care-l face irezistibil în ochii celor din jur.

Carismatic și atrăgător fizic, Tigrul de Foc va reuși întotdeauna să-și convingă auditoriul, să-l entuziasmeze din te miri ce și, în cazurile mai serioase, poate să-i comande pe ceilalți cu succes.

Trebuie spus însă că acești nativi puternici, care trăiesc fiecare clipa cu pasiune, riscă uneori să devină teatrali. Dacă există persoane care nu vor fi cucerite de farmecele lor, dacă li se va atrage atenția că sunt superficiali, nativii se vor supăra foarte repede. Dar nicio grijă, pe cât de rapid se enervează, pe atât de scurtă le este memoria afectivă.

Sunt oameni pentru care libertatea reprezintă o necesitate esențială în viață, deoarece numai fiind liberi pot să creeze. Mulți ajung mari gânditori, oameni de geniu sau reprezentanți de elită între intelectualii din domeniu. Alții reușesc să obțina poziții de lideri, grație puterii lor de convingere și a muncii neobosite.

Tigrul de Foc este într-adevăr, neobosit. Aflat într-o permanentă activitate, acest extrovertit iubește distracția. Are un simț al umorului extrem de dezvoltat și, în general, în viață va prefera să privească partea plină a paharului. In dragoste este romantic și pasional, lăsându-se pradă ardorii carnale si spirituale.

Tigru de Pământ
Tigrul de Pământ poate fi cel mai de temut adversar într-o competiție. Este capabil ăa se concentreze pe un anumit lucru o lunga perioadă de timp și nu renuntț niciodată la ceea ce și-a propus. Cei care cred că îl pot distrage trimițându-i tot felul de ispite în cale sau pregătindu-i capcane nu-l cunosc cu adevărat. Dacă ai un coleg care practic doarme la serviciu, se prea poate sa fie un Tigru de Pământ. Nativii acestui semn devin dependenți de viața profesională, deoarece sunt întruchiparea seriozității. Au un simț al responsabilității foarte dezvoltat.

Acest lucru poate deveni însă și un defect, în măsura în care viața personală este permanent pe plan secund. Trebuie să investească timp și energie în toate ariile existenței lor, dacă doresc să se dezvolte armonios. Si mai ales, nativii trebuie sa invete sa se relaxeze. Chiar daca nu se lasa niciodata prada sentimentelor precum entuziasmul sau deznadejdea, este sanatos să-și stimuleze toate simțurile.

Tigrii de Pământ sunt persoane credincioase, grijulii și loiale față de partener, familie și prieteni. Uneori însă, Tigrii de Pământ pot deveni posesivi și temperamentali. Dacă se înfurie, puțini au curajul să-i înfrunte. Persoana iubită nu se poate aștepta din partea lor la surprize romantice, deoarece nativilor nu le plac. Însă poate fi sigură de atașamentul și fidelitatea lor.

Tigru de Metal

Tigrul de Metal reprezintă prototipul ambiției, dar nu și al rațiunii. Nativii acestui semn sunt competitivi în domeniul de activitate, își urmăresc scopul orice ar fi și sunt foarte hotărâți atunci când își doresc ceva cu adevărat.

Problema survine în clipa în care nu elaborează planul pe care se bazează. Un Tigru de Metal nu se va gândi prea mult dacă decizia pe care urmează să o ia are sau nu efecte negative. Obișnuiește să acționeze rapid, iar uneori consecințele nu sunt cele dorite. Trebuie să învețe să analizeze mai bine lucrurile si să privească în perspectivă.

Sunt oameni profunzi, iar sub acest semn putem găsi mari gânditori. Persoanele din jur îi iubesc datorită generozității lor. Pe de altă parte, există momente când Tigrii de Metal sunt egocentriști, având o mare nevoie de independență.

Unul dintre atuurile majore în viață îl reprezintă capacitatea Tigrului de Metal de a prinde din zbor șansele apărute în cale. Faptul că ia ușor decizii și acționează pe moment se dovedește, în acest caz, o calitate. Iată, așadar și partea pozitivă a lucrurilor.

În dragoste se lasă pradă pasiunii și sentimentelor, deschizându-se către persoana iubită, oferindu-se complet acesteia. Când cineva joacă un rol important în viața lor, generozitatea nativilor nu cunoaște margini.

Cu stimă, pentru toți cei care citesc acest articol,

Adrian Florea

Mare Maestru Internațional de Qigong

Doctor în Medicină Naturală(WONM)

Maestru Feng Shui & Astrologie Chineză

1 Response

  1. Articole perfect scrise, salutari pentru entropie.

Leave a comment